Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι η Σίφνος είναι το μέτρο. Με το οποίο θα μπορούσαν όλα τα νησιά να συγκρίνονται. Όχι επειδή είναι το πιο όμορφο νησί της Ελλάδας, γιατί σίγουρα δεν θα το βρεις εύκολα ούτε σε λίστα με τα 5 πιο όμορφα. Αλλά επειδή είναι εκείνο το νησί των Κυκλάδων για το οποίο δεν έχεις ακούσει τόσα πολλά αλλά όταν το επισκεφτείς, το βάζεις μια για πάντα στην καρδιά σου.
Στη Σίφνο θα τα βρεις όλα. Από μονοπάτια στα βουνά και ηλιοβασιλέματα πίσω από λόφους σε όμορφες παραλίες και απόκοσμα βράχια. Κι αν πολλοί νομίζουν ότι ξέρουν την Σίφνο επειδή έκαναν μια βόλτα στην Χώρα του νησιού, μερικές ημέρες εκεί θα σου αποδείξουν ότι είναι οι κρυφές ομορφιές της Σίφνου που θα αφήσουν το αποτύπωμά τους πάνω σου και θα σε κάνουν να την νοσταλγείς κάθε καλοκαίρι που δεν το περνάς εκεί.
Με τη βοήθεια μιας αγαπημένης φίλης και του αδερφού της, μιας και τα παιδιά είναι εν μέρει από το νησί και το επισκέπτονται συνέχεια, έφτιαξα την παρακάτω λίστα. Για μια Σίφνο που δεν αλλάζει πολύ χρόνο με το χρόνο. Γιατί αυτό που σου δίνει σε κάθε επίσκεψη είναι ακριβώς αυτό που θες από ένα νησί.
Πάμε λοιπόν με τις συμβουλές για το νησί, αφού πω ότι η παραλία στην κεντρική φωτό είναι τα Βρουλίδια, όπου πας καλύτερα με τζιπάκι.
Όλο το νησί, ένα στενό στην Απολλωνία. Το βράδυ αρχίζει και τελειώνει σε ένα στενό στην Χώρα του νησιού. Και λέγοντας στενό, δεν εννοώ ακριβώς ένα στενό αλλά ένα δρόμο ο οποίο περνά από ταβέρνες, γλυκατζίδικα, bar και μαγαζάκια για να καταλήξει στο άκρο της Απολλωνίας. Στο στενό αυτό θα δεις κάθε βράδυ όλους όσους θέλεις να πετύχεις στο νησί.
Για απομόνωση και μπάνιο στο Γλυφό. Μία από τις πιο ωραίες παραλίες του νησιού. Πάρκαρε το αυτοκίνητο ή πάρε το λεωφορείο μέχρι Φάρο και ακολούθησε το μονοπάτι που λέει “προς Γλυφό”. Θα είσαι εσύ, η παρέα σου, η αμμουδιά και τα αρμυρίκια να σου κάνουν σκιά. Φρόντισε να έχεις πάρει νερά και ό,τι άλλο θες από πριν γιατί εκεί δεν θα βρεις τίποτα. Α ναι. Μίλα και με το κορίτσι σου πριν αράξεις στον Γλυφό γιατί σήμα εκεί γιοκ.
Για τρομερό ψάρι στην Χερρόνησο. Είναι ένα μικρό χωριουδάκι στο βορειότερο άκρο του νησιού. Ένα πολύ όμορφο κολπάκι με ψαρόβαρκες και ωραία νερά. Η πρότασή μας είναι να πας για ψάρι στην ομώνυμη ταβέρνα στον μώλο. “Η Χερρόνησος” έχει από τα πιο ωραία ψάρια στο νησί. Διάλεξε ψάρι πριν πας για μπάνιο γιατί στα τραπέζια του γίνεται ένας μικρός χαμός τις πιο θορυβώδεις εβδομάδες του καλοκαιριού.
Στο ομορφότερο εκκλησάκι της Ελλάδας, την Χρυσοπηγή. Είναι το εκκλησάκι στο οποίο θέλει να παντρευτεί όποιο κορίτσι επισκεφτεί το νησί. Στέκει σε βράχια, μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από τη στεριά σε ένα πρότυπο όρμο που μπαίνει μέσα στη θάλασσα και αφήνει την εκκλησία έρμαιο των προθέσεων του ανέμου. Ένα εκκλησάκι πανέμορφο τόσο για να το απαθανατίσεις από μακριά όσο και για να βολτάρεις γύρω του βγάζοντας φωτογραφίες. Αν δεν επισκεφτείς την Χρυσοπηγή, δεν έχεις επισκεφτεί την Σίφνο.
Πιστεύω εις ένα Μαστέλο. Δεν είναι εύκολο να σου πω πού θα βρεις το καλύτερο Μαστέλο αλλά αξίζει σε κάθε ταβέρνα, να την κάνεις τη δοκιμή σου. Πρόκειται για αρνί ή κατσίκι ψημένο πάνω σε κληματόβεργες με ντόπιο κρασί και μπόλικο άνηθο.
Μέχρι αργά στην “Αργώ”. Ιδανικό για να κλείσεις τη βραδιά σου στην Απολλωνία. Είναι το πιο παλιό μπαράκι της Σίφνου και μετά τις 2:00 γεμίζει ασφυχτικά και γίνεται πανικός. Βάζει ελληνικά και ξένα mainstream και full ‘80s. Μην το καλοσκεφτείς πριν πας. Κάνε τη βόλτα σου και θα σε βρεις να μαζεύεις τα συντρίμμια σου αργά το πρωί από εκεί.
Στην Φασολού για γαριδομακαρονάδα. Ακόμα κι αν δεν κολυμπήσεις στην Φασολού, την γαριδομακαρονάδα του Δημήτρη οφείλεις να την δοκιμάσεις. Και θα δεις και αρκετά σκάφη και ιστιοπλοϊκά να ρίχουν άγκυρα στον κόλπο αυτόν μόνο και μόνο για το φαγητό.
Στην Veranda για όσα κάνεις σε μια βεράντα. Πρωινό, καφές και χάζι σε ένα διαχρονικό cafe απέναντι από τη στάση των λεωφορείων στην Απολλωνία.
Λουκουμάδες θα σου φτιάξουν οι “3 Ξανθοί Άγγελοι” στην Απολλωνία. Από τα πλέον κλασικά “to do” στην Σίφνο με το ζαχαροπλαστείο να έχει ούτως ή άλλως πολύ ωραία γλυκά αλλά τους λουκουμάδες του να κλέβουν την παράσταση. Μην ξαφνιαστείς αν δεις κόσμο να τιμάει τους λουκουμάδες και πολύ αργά το βράδυ στα τραπέζια τους.
Πότο με θέα στο “Cavo Sunrise”. Αν είσαι από εκείνους που το πίνουν το cocktail τους και το απόγευμα μετά το μπάνιο, δεν έχει παρά να πας μέχρι το Κάστρο. Το μαγαζί δεν έχει τραπεζάκια, η φιλοσοφία είναι να πίνεις το ποτό σου στα πεζούλια και στην απίστευτη θέα. Είναι πραγματικά πολύ ωραίο και αν το προτιμήσεις την ώρα που δύει ο ήλιος, η ανταμοιβή θα είναι μοναδική. Γνωστό και ως “Ο Κουβανός” αλλά θα πρέπει να πας μέχρι εκεί για να ανακαλύψεις γιατί. Εντάξει, δεν θέλει και μεγάλη φαντασία, παιδιά.
Στις παραλίες δεξιά κι αριστερά από την Χρυσοπηγή. Το προσωπικό μου αγαπημένο μπάνιο στο νησί έχει βουτιά, φαγητό και βόλτα στην Χρυσοπηγή που ανέφερα και πιο πάνω. Όταν κατέβεις προς Χρυσοπηγή, έχει τρεις επιλογές για βουτιά. Η μία είναι στα αριστερά (Αποκοφτό), στην αμμουδιά όπου είναι και οι ταβέρνες, με άνετο parking. Η δεύτερη είναι στα βράχια τριγύρω από την εκκλησία. Και η τρίτη – και καλύτερη – είναι στα δεξιά της εκκλησίας (Σαούρες), στην παραλία με τις πέτρες και τα βότσαλα. Ενδείκνυται όταν φυσά λίγο παραπάνω.
Τίμα την καπαροσαλάτα σου. Ο Ηλίας Αναστασιάδης τρέχει να κρυφτεί μακριά από τις κάπαρες αλλά στο νησί που βγάζει ίσως την πιο ωραία κάπαρη των Κυκλάδων, οφείλεις να τιμήσεις την καπαροσαλάτα.
Στον Λεμπέση για φαγητό. Ωραία ταβέρνα με παραδοσιακό Σιφνέικο φαγητό και τραπέζια που αγναντεύουν στην παραλία της Χρυσοπηγής. Από τα πιο ωραία και ήσυχα μέρη για φαγητό, ειδικά όσο απογευματιάζει και ο κόσμος αρχίζει να εγκαταλείπει την παραλία.
Μια βραδιά στον “Ραμπαγά”. Είναι ένας υπέροχος πολυχώρος που λέγεται “Ραμπαγάς” και βρίσκεται στο τέλος του στενού στην Απολλωνία. Με μαγαζιά, γκαλερί αλλά και το “Φεγγαρόψαρο” για ένα πιο περιποιημένο δείπνο, ο “Ραμπαγάς” σε βγάζει έστω και για λίγο από την καθημερινότητα του νησιού και σε μεταφέρει στον δικό του κόσμο. Στο Φεγγαρόψαρο θα φας σχετικά κυριλέ και λίγο τσιμπημένα αλλά θα φας πολύ ωραία
Από τον Λύχνο στην Γοργόνα. Αν κολυμπάς στον Φάρο ή το Γλυφό, μην εγκαταλείψεις την περιοχή για φαγητό. Και οι δύο επιλογές στην Φάρο, ο “Λύχνος” και “Η γοργόνα” είναι πολύ καλές και αρκετά οικονομικές.
Στην Πουλάτη και τις καλαμιές της. Είναι στο δρόμο για Χερρόνησο και πρέπει να προσέξεις να δεις την ταμπέλα που οδηγεί εκεί. Παρκάρεις στο μοναστήρι και κατεβαίνεις το μονοπάτι. Έχει μόνο βράχια και οι λόφοι τριγύρω κρύβουν τον ήλιο από νωρίς το απόγευμα. Το τοπίο όμως θα σε αποζημιώσει με τις ωραίες καλαμιές και τα νερά του.
Στο Bola για τον αέρα του beach bar. Φτάνεις στο Βαθύ και περπατάς δεξιά στην παραλία για να συναντήσεις ένα από τα πιο cool μέρη του νησιού. Χωρίς δυνατή μουσική, με ωραίο καφέ, φαγητό και cocktails, ώστε να περάσεις όλη σου τη μέρα στην παραλία μπροστά του και στα τραπέζια του.
Τρώγοντας πάνω στο κύμα, στο Τσικάλι. Ελαφρώς απομονωμένο, κερδίζοντας έτσι ένα μοναδικό spot πάνω στη θάλασσα, το Τσικάλι φημίζεται τόσο για τα κρεατικά του όσο και για το ψάρι του. Είναι τέρμα δεξιά στο Βαθύ και θα χρειαστείς να περάσεις το εκκλησάκι και να μπεις σε ένα σοκάκι που θα σε οδηγήσει στο μικρό κολπάκι που θα βρεις το Τσικάλι. Δοκίμασε οπωσδήποτε την παραδοσιακή ρεβιθάδα.
Στον Πλατύ Γιαλό για εκείνους που την θέλουν την ξαπλώστρα. Είναι η πλέον οργανωμένη παραλία του νησιού και χωράει όλο τον καλό τον κόσμο. Εμείς σου προτείνουμε να κολυμπήσεις μπροστά από το καφέ “Νότος”, όπου μπορείς να κάτσει και για καφέ ή πρωινό. Φάε τα αυγά σου και μετά βουτιά.
Στο “Πραγκό” για διπλή πίτσα. Το ένα μαγαζί είναι στο δρόμο προς Αρτεμώνα αλλά η συμβουλή έρχεται για το μαγαζί στον Πλατύ Γιαλό. Αν θες ένα καλό τσίμπημα όσο είσαι στην παραλία ή ένα γρήγορο πρωινό, η πίτσα είναι φοβερή επιλογή. Οι δικοί μας άνθρωποι την τρώνε διπλή, με την μία πιτσούλα πάνω στην άλλη.
Στην παραλία στις Καμάρες, να δεις τα πλοία να περνούν. Παρά το γεγονός ότι είναι η παραλία απέναντι από το λιμάνι, είναι πάρα πολύ καθαρή και η αμμουδιά της αρκετά μεγάλη για να τους χωρέσει όλους. Το να ξαπλώνεις στην άμμο και να χαζεύεις την κίνηση στο λιμανάκι απέναντι είναι εξαιρετικό. Κι αν ζητάς κάτι παραπάνω σε διασκέδαση, θα ακούσεις μουσικές και θα δεις αρκετό κόσμο να παρτάρει στα δύο beach bar της παραλίας, τον “Ίσαλο” και το “Folie”.
Για γλυκά στην “Πέντζουλα”. Στον Αρτεμώνα θα πας ούτως ή άλλως για τη βόλτα στα σοκάκια του, να δεις το όμορφα αρχοντικά σπίτια των ντόπιων. Ευκαιρία να καθήσεις στο ζαχαροπλαστείο να φας το γλυκάκι σου. Κάθε καλοκαιρινό απόγευμα που σέβεται τον εαυτό του, θέλει το γλυκάκι του.
Έναν ελληνικό στο “Δρακάκη”. Φοβερό παραδοσιακό καφενείο με πολύ ωραίους μεζέδες για ουζάκι, ρακόμελα κλπ. Οπλίσου με υπομονή γιατί έχει πάντα πολύ κόσμο αλλά αξίζει σίγουρα η υπομονή.
Ραντεβού στο “Μπότζι”. Δεν γίνεται να μην πιεις έστω ένα ποτό στο ιστορικό αυτό μαγαζί. Γνωστό για τις προτιμήσεις σε reggae, soul και funk, είναι η κλασική επιλογή όλων για το δεύτερο και τρίτο ποτό της βραδάς.
Για βόλτα στο Κάστρο. Από τα αγαπημένα μου χωριά στη Σίφνο. Η ιδανική ώρα για να το δεις σωστά είναι μετά την παραλία. Να περπατήσεις όλο το μονοπάτι του περιφερειακού δρόμου για να καταλήξεις στο σημείο που θα έχεις θέα τους “Επταμάρτυρες” και το απέραντο γαλάζιο. Το χωριό είναι φοβερά γραφικό με πολύ ωραία σπίτια που ενώνονται με μικρές γέφυρες δημιουργώντας ένα μαγευτικό τοπίο.
Στην ταράτσα του GAD. Αξίζει να καβατζώσεις μια θέση στην μπάρα που κοιτά την περατζάδα ώστε να καταστρώσεις το σχέδιο δράσης για το υπόλοιπο της βραδιάς. Έχει ωραία cocktail και σίγουρα θα γίνεις θαμώνας του αν καταλάβεις την στρατηγικότητα της θέσης και της αξίας του.