Πριν αποφασίσεις να επισκεφτείς την Λέσβο, καλό θα είναι να ξεκαθαρίσουμε τα βασικά. Όπως ότι αν την αποκαλείς Μυτιλήνη, κάνεις λάθος, η Μυτιλήνη είναι απλά η πρωτεύουσα του νησιού. Επίσης εδώ είναι ένα καλό σημείο να πούμε ότι γράφεται Μυτιλήνη, όχι Μητιλίνη, ούτε Μιτυλίνη και σίγουρα όχι Μιτιλίνη.
Τώρα που βγάλαμε από τη μέση τα θεμελιώδη, θα προσπαθήσω να σου παρουσιάσω κάποια από τα μυστικά που κάνουν το νησί της καταγωγής μου έναν ιδανικό καλοκαιρινό προορισμό. Γιατί μπορεί η Λέσβος να μην είναι κι ο πιο βολικός προορισμός λόγω της απόστασης, ωστόσο αν πάρεις τη μεγάλη απόφαση να την επισκεφτείς, είναι βέβαιο ότι θα σε αποζημιώσει.
Το νησί της Σαπφούς και του Θεόφιλου έχει πολλά περισσότερα να σου προσφέρει από λάδι και καλό ούζο. Και μπορεί τα τελευταία χρόνια να μην το επισκέπτομαι όσο τακτικά θα ήθελα, ωστόσο γράφοντας για τις ομορφιές του, νοστάλγησα τα υπέροχα καλοκαίρια που μου έχει χαρίσει.
Ολόκληρος Οδυσσέας Ελύτης άλλωστε την έχει χαρακτηρίσει “πλατανόφυλλο καταμεσής του πελάγους”, ε κάτι περισσότερο θα ήξερε.
Για να περάσεις κι εσύ ένα αξέχαστο καλοκαίρι στην Λέσβο, ακολούθησε τις παρακάτω προτάσεις, οι οποίες είναι βγαλμένες μέσα από μερικές εκ των ωραιότερων αναμνήσεων της ζωής μου. Πριν περάσουμε στα συγκεκριμένα όμως, μια συμβουλή: Φρόντισε να πάρεις μαζί σου ή έστω να νοικιάσεις εκεί, αυτοκίνητο. Η Λέσβος ανήκει στα λεγόμενα “μεγάλα” νησιά και θα είναι κρίμα να μην τη γυρίσεις ολόκληρη. Για τους ίδιους λόγους, καλό θα είναι να της αφιερώσεις τουλάχιστον μια εβδομάδα, ώστε να εκμεταλλευτείς τις ομορφιές της στο έπακρο.
Στη σκάλα Σκαμνιάς για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα. Μετά το μπάνιο σου σε κάποια από τις παραλίες του νησιού, αξίζει να πας για απογευματινή βόλτα στην Σκάλα Σκαμνιάς, για να απολαύσεις εκεί το ηλιοβασίλεμα. Θα σε συμβούλευα να ανέβεις στο μικρό γραφικό εκκλησάκι της Παναγιάς της Γοργόνας, το οποίο είναι χτισμένο πάνω στο βράχο, για να παρακολουθήσεις τη μαγική στιγμή που σου χαρίζει η φύση σε όλο της το μεγαλείο και στη συνέχεια να απολαύσεις το ούζο σου στο ταβερνάκι της Ανεμόεσσας, πάνω στο λιμανάκι.
Στον Μόλυβο για βόλτα στα γραφικά σοκάκια. Η Λέσβος έχει πολλά όμορφα χωριά ωστόσο ο Μόλυβος είναι με διαφορά το ωραιότερο. Τα πλακόστρωτα σοκάκια του, τα αρχοντικά σπίτια, το λιμανάκι και φυσικά το επιβλητικό κάστρο, συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για όμορφους και ξέγνοιαστους περιπάτους. Όταν ο Λευτέρης Παπαδόπουλος έχει μετατρέψει σε μόνιμο καλοκαιρινό προορισμό το Μόλυβο, τότε κάτι καλό συμβαίνει εδώ.
Στο κάστρο του Μολύβου για μια -οποιαδήποτε- παράσταση. Ολόκληρη η περιοχή του Μολύβου είναι πανέμορφη, ωστόσο το κερασάκι στην τούρτα είναι το κάστρο της. Ένα κάστρο το οποίο πέρα από αξιοθέατο, αποτελεί και έναν ξεχωριστό τόπο διεξαγωγής εκδηλώσεων. Όλο το καλοκαίρι το κάστρο φιλοξενεί συναυλίες και παραστάσεις και σου συστήνω να βρεις ένα θέαμα που ταιριάζει στα γούστα σου και να προμηθευτείς έγκαιρα εισιτήρια. Έτσι κι αλλιώς το θέαμα θα είναι η αφορμή, η πραγματική αιτία που πρέπει να βρεθείς εκεί είναι η επιβλητική ατμόσφαιρα που προσφέρει το κάστρο.
Στο Μπαλκονάκι για γαλακτομπούρεκο με θέα το Μόλυβο. Στο “Μπαλκονάκι”, το οποίο βρίσκεται λίγο κάτω από το κάστρο του Μολύβου, θα φας υπέροχο γαλακτομπούρεκο και όχι μόνο, καθισμένος στο actual μπαλκονάκι του μαγαζιού, με πιάτο τη θάλασσα και θέα ολόκληρο το χωριό. Ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας, ενδείκνυται όμως για νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα, την ώρα που δύει ο ήλιος.
Στο Μόλυβο (και) για θερινό σινεμά. Αν μείνεις στον Μόλυβο, οφείλεις να περάσεις τουλάχιστον ένα σου βράδυ στον θερινό κινηματογράφο του νησιού. Στην καρδιά του χωριού, μέσα στο πράσινο και με διαφορετική ταινία κάθε βράδυ, θα σου προσφέρει ένα ιδανικό δίωρο για να ξεκινήσεις τη βραδιά σου.
Στην Εφταλού για ιαματικά λουτρά. Μόλις 4 χιλιόμετρα μακριά από τον Μόλυβο, κρύβεται η παραλία της Εφταλούς με τα ιαματικά λουτρά της. Σε φαντάζομαι να σκέφτεσαι πως τα ιαματικά λουτρά είναι μόνο για ηλικιωμένους, ωστόσο μια δοκιμή θα σε πείσει και κυρίως θα σε χαλαρώσει. Άλλωστε δεν μιλάμε για ένα υπερπολυτελές σπα αλλά για μια αγνή, αυθεντική πηγή σε ένα υπέροχο σημείο, κάτι που καθιστά την εμπειρία διαφορετική, εκτός από θεραπευτική.
Στην παραλία στο Τάρτι για βουτιές από τον βράχο. Οι ντόπιοι το λένε Τάρτ, καθότι συνηθίζουν να κόβουν το τελευταίο φωνήεν από κάθε λέξη. Ανάμεσά τους κι ο πατέρας μου. Βρίσκεται κοντά στο Πλωμάρι και διαθέτει μια υπέροχη αμμουδιά, ωστόσο δεν είναι αυτό το μυστικό της. Το μεγάλο όπλο στο Τάρτι είναι ο μεγάλος βράχος ο οποίος βρίσκεται στα νερά του και είναι ιδανικός για βουτιές. Γιατί είτε είσαι 15 χρονών είτε 35, είναι απλά αδύνατον να αντισταθείς στον πειρασμό μιας βουτιάς από τον βράχο προς τη θάλασσα. Για λίγη αδρεναλίνη ζούμε βρε αδελφέ.
Στην υπέροχη αμμουδιά των Βατερών για μπάνιο. Η καλύτερη παραλία του νησιού, στα 7 χιλιόμετρα της οποίας απλώνεται μια τεράστια αμμουδιά. Το μέγεθος της παραλίας σου εξασφαλίζει την άνεσή σου ακόμα και στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Βρίσκεται στην περιοχή του Πολιχνίτου και απέχει 50 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης (είπαμε, πάρε αυτοκίνητο). Η διαδρομή όμως μέσα από τα πυκνά δάση του νησιού θα σε αποζημιώσει.
Στο απολιθωμένο δάσος για μια μοναδική εμπειρία. Ήξερες ότι η Λέσβος διαθέτει ένα από τα δυο μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο; Αμέ. Ανάμεσα στην Άντισσα και το Σίγρι, απλώνονται 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα απολιθωμένων κορμών, συνθέτοντας ένα σπάνιο θέαμα. Κι επειδή δεν ξέρω αν σκοπεύεις να πας σύντομα στην Αριζόνα, είναι κρίμα να χάσεις την ευκαιρία να το επισκεφτείς το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, αν σε βγάλει ο δρόμος σου. Στο Σίγρι μάλιστα φιλοξενείται και το εντυπωσιακό μουσείο του απολιθωμένου δάσους. Επίσης άχαστο.
Στο πανηγύρι της Αγιάσου για βόλτα και ψώνια. Αν βρεθείς στη Λέσβο τις ημέρες κοντά στον Δεκαπενταύγουστο, φρόντισε να περάσεις μια βόλτα από τον παραδοσιακό οικισμό της Αγιάσου. Στο κέντρο του νησιού και χτισμένος στις πλαγιές του Ολύμπου (συνωνυμία), ιδανικός για φτηνά ψώνια στους πάγκους που στήνονται, βόλτες και καφέ στα γραφικά καφενεία της περιοχής.
Στο Πλωμάρι για μια περιήγηση στην ιστορία του ούζου. Μόλις κάνεις το μπάνιο στου στην όμορφη παραλία του Αγίου Ισίδωρου, ξεκίνα για το Πλωμάρι, προκειμένου να επισκεφτείς το τοπικό μουσείο ούζου Βαρβαγιάννη. Το πίνεις που το πίνεις, μάθε και την ιστορία του. Το φαγητό στην ταβέρνα Αμμούδι, θα κλείσει ιδανικά την ημέρα σου.
Στην ταβέρνα του Βαφειού για λουλούδια και γκιουζλεμέδες. Μην μπερδεύεσαι, τα λουλούδια είναι φαγητό και μάλιστα ένα από τα πιο νόστιμα ορεκτικά που έχω γευτεί ποτέ στη ζωή μου. Στην υπέροχη ταβέρνα του Βαφειού, κοντά στο Μόλυβο, μπορείς να δοκιμάσεις τοπικές λιχουδιές όπως τα λουλούδια, τους γκιουζλεμέδες και τα σουγάνια. Μην σε προβληματίζουν οι παράξενες ονομασίες, είναι όλα νοστιμότατα. Ο Βαφειός διαθέτει και μια υπέροχη αυλή, για ακόμη μεγαλύτερη απόλαυση της εμπειρίας.
Στον Μπαλουχανά για ψάρι. Στην ταβέρνα του Μπαλουχανά θα φας φρέσκο ψάρι και ψαρομεζέδες με συνοδεία -τι άλλο;- τοπικό ούζο. Βρίσκεται πάνω στην παραλία, στον οικισμό του Περάματος, με υπέροχη θέα στον κόλπο της Γέρας. Μικρό μυστικό: Αντί να πας με το αυτοκίνητο, μπορείς να οδηγήσεις μέχρι την Κουντουριδιά και να περάσεις στο Πέραμα με το καραβάκι. Αξίζει.
Για κρασί και όχι μόνο στην προκυμαία της Μυτιλήνης στο wine bar Νιρβάνα. Το wine μπαρ Νιρβάνα θα σε κερδίσει με την ποικιλία κρασιών του, την ευγένεια του Βίκτωρα, στον οποίο ανήκει αλλά και τις μουσικές του επιλογές. Περισσότερο απ’ όλα θα σε κερδίσει όμως με τη θέα του στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αν προλάβεις να πιάσεις θέση στο μπαλκόνι του. Γι’ αυτό σπεύσε από νωρίς.
Στην ταβέρνα του Αντώνη στο Καγιάνι, για παραδοσιακούς μεζέδες με θέα τις τουρκικές ακτές. Στο ψηλοκρεμαστό μπαλκόνι του Αντώνη, θα φας σπιτικούς τοπικούς μεζέδες με θέα τις ακτές της Τουρκίας. Παλιό παραδοσιακό καφενείο, με φανατικό κοινό εδώ και δεκαετίες.
Στο καφεμεζεδοπωλείο Ερμής για Μικρασιατικές συνταγές. Στο στρατηγικό σημείο της παλιάς αγοράς στην πόλη της Μυτιλήνης, το μεζεδοπωλείο Ερμής μετράει περισσότερα από 200 χρόνια ιστορίας και το περιβάλλον του θυμίζει μουσείο. Ένα μουσείο όμως στο οποίο μπορείς να πιεις καφέ στη χόβολη και να φας μεζέδες συνοδεία τοπικού ούζου, είναι ένα καλό μουσείο.
Στους καταρράκτες Μαν’ Κάτσα για περίπατο στο μονοπάτι. Ήξερες ότι η Λέσβος έχει 14 ολόκληρους καταρράκτες; Αμέ, γιατί να μιλάμε συνέχεια δηλαδή για την Έδεσσα, τι παραπάνω έχει; Ίσα ίσα που έχει και τρεις λιγότερους καταρράκτες. Μόλις φτάσεις στην περιοχή (στο 30ό χλμ. Μυτιλήνης – Μανταμάδου) ακολούθα το μονοπάτι που θα σε βγάλει στους καταρράκτες για να απολαύσεις το σπάνιο θέα. Αν είσαι και αθλητικός τύπος μάλιστα, μπορείς να κάνεις αναρρίχηση και ραπέλ.
Στην Ερεσό για μπάνιο στην παραλία της Σκάλας. Αρκετοί τουρίστες ταξιδεύουν στην Λέσβο προκειμένου να επισκεφτούν ειδικά αυτήν την παραλία. Πρόκειται για την πιο φημισμένη παραλία του νησιού, την οποία ίσως γνωρίζεις ήδη για τους λάθους λόγους. Αν είσαι και φαν του γυμνισμού θα βρεις τη δική σου γωνιά. Δεν επιτρέπεται να μην τιμήσεις την αμμουδιά της έστω μια φορά κατά την παραμονή σου στο νησί.
Στο Oxy, (πρώην Γατελούζοι) για ποτό μέχρι το πρωί. Στο δρόμο ανάμεσα στην Πέτρα και το Μόλυβο, δεσπόζει το κλαμπ Oxy (πρώην“Γατελούζοι”). Κι όταν λέω δεσπόζει, δεν είναι σχήμα λόγου. Πρόκειται για ένα τεράστιο κλαμπ χτισμένο πάνω στο λόφο, το οποίο έχει το σχήμα καραβιού. Παρασκευές και Σάββατα ειδικά, το μέρος σφύζει από κέφι και δεν αναμένεται να “αποβιβαστείς” πριν ξημερώσει. Για μερικά χρόνια είχε κλείσει, ωστόσο πλέον επέστρεψε δυναμικά με νέους ιδιοκτήτες και νέα ονομασία.
Στον αγροτουριστικό συνεταιρισμό γυναικών Αγίας Παρασκευής για γλυκό του κουταλιού. Οι καλές κυρίες του συνεταιρισμού “Σελάδα” φτιάχνουν με τα χεράκια τους κουλουράκια, γλυκό του κουταλιού, τυροπιτάκια, μαρμελάδες και πολλές ακόμα υπέροχες λιχουδιές. Αξίζει να ξεκινήσεις την ημέρα σου από εκεί, για να προμηθευτείς ό,τι χρειάζεσαι για μια ημέρα στην παραλία.
Στη μονή του Υψηλού για βόλτα. Λίγο πριν από το Σίγρι, στην κορυφή του όρους Όρδυμνος, βρίσκεται η εντυπωσιακή μονή του Υψηλού, η οποία δικαιώνει απόλυτα το όνομά της. Ακόμη κι αν οι βόλτες σε Μοναστήρια δεν σε ενθουσιάζουν, το τοπίο και η θέα που προσφέρει θα σε πείσουν πως αξίζει τον κόπο. Αν έχει καθαρό ουρανό, θα δεις μέχρι και την χερσόνησο του Άθω.
Στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Τεριάντ για να δεις από κοντά έργα του Πικάσο. Οι καλοκαιρινές διακοπές δεν είναι ανάγκη να σημαίνουν μόνο μπάνια, φαγητό και ποτό. Βρες λίγο χρόνο να επισκεφτείς το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το οποίο βρίσκεται μόλις 4 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη. Στους χώρους του φιλοξενεί δημιουργίες των Ματίς και Πικάσο, ενώ ακριβώς δίπλα θα συναντήσεις το μουσείο του Θεόφιλου, το οποίο στεγάζεται σε έναν εντυπωσιακό παλιό Ελαιώνα.
Για ακτοπλοϊκά και τα της διαμονής, το διαδίκτυο είναι ο φίλος σου. Για περισσότερες πληροφορίες, η σελίδα του νησιού είναι εδώ για να σε βοηθήσει.