Το σπανάκι είναι ένας θησαυρός….Αυτά τα πράσινα μεγάλα φύλλα με τη γλυκιά , περίεργη γεύση κρύβουν μέσα τους βιταμίνες Α και Κ…ακόμα μαγγάνιο και φυλλικό οξύ και βέβαια μαγνήσιο και σίδηρο! Ακόμα περιέχουν νιτρικά άλατα (αυτό είναι λιγότερο γνωστό αλλά πολύ σημαντικό ) τα οποία αποτελούν ένα σπουδαίο δυναμωτικό για τους μυς!
Καλό είναι λοιπόν να μην περιοριζόμαστε στη…. σπανακόπιτα και στο….. σπανακόρυζο αλλά να βρίσκουμε τρόπους να το εντάσσουμε όσο πιο συχνά γίνεται στη διατροφή μας....και σας διαβεβαιώνω , δεν είναι καθόλου δύσκολο.
Δείτε το σουφλέ :
Υλικά για ένα πυρίμαχο σκεύος 15x25:
Μισή δόση μπεσαμέλ (1/2 λίτρο γάλα)
1 1/2 κιλό σπανάκι καθαρισμένο και καλά πλυμένο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
Mισό ματσάκι άνιθο
Mισό ματσάκι μάραθο
200 γρ. φέτα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με χαμηλά λιπαρά)
1 κούπα τριμμένη γραβιέρα
10 κ.σ. ελαιόλαδο , αλάτι και πιπέρι…
Εκτέλεση:
Ζεματίζουμε για 3-4 λεπτά σε λίγο νερό τα σπανάκια και τα στραγγίζουμε πάρα πολύ καλά , τα στίβουμε ακόμα και με τις χούφτες . Σε απλωτή κατσαρόλα , σωτάρουμε τα σπανάκια μαζί με τα μυρωδικά στο λάδι , τόσο ώστε να έχουν εξατμιστεί όλα τα υγρά….. Αλατοπιπερώνουμε με προσοχή λόγω των τυριών , μεταφέρουμε σε πυρίμαχο σκεύος και σκορπίζουμε από πάνω τη φέτα. Αφήνουμε το σπανάκι στην άκρη και ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Μόλις είναι έτοιμη την αδειάζουμε στο πυρίμαχο σκεύος , πάνω από το σπανάκι , αναδεύουμε λίγο το σκεύος για να εισχωρήσει η κρέμα προς το εσωτερικό , βοηθώντας με μια σπάτουλα , πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα, πιπερώνουμε κατά βούληση και ψήνουμε στους 200ο μέχρι να παρει ωραίο , ρόδινο χρώμα και να αποκτήσει τραγανή κρούστα . Καλό είναι να το σερβίρουμε χλιαρό και όχι καυτό , τόσο για να "κόβεται" πιο εύκολα , όσο και για να ωριμάσει καλύτερα η γεύση του.
Καλή όρεξη!
Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty