Life & Style

Η συνταγή της ημέρας: Μελιτζανάκι τουρσί

Η συνταγή της ημέρας: Μελιτζανάκι τουρσί

Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

Αυτό το καταπληκτικό ορεκτικό το θυμάμαι από παιδί που το έφτιαχνε μοναδικά μια φίλη της μητέρας μου και μας σέρβιρε απ΄αυτό κάθε φορά που μας είχε τραπέζι! Το “τσάκιζα” χωρίς να ξέρω καλά-καλά τι είναι (ίσως αν ήξερα ότι ήταν μελιτζάνα να μην το τιμούσα και τόσο πολύ) . Φέτος το καλοκαίρι μια καλή μου συμπολίτισσα μου το θύμισε με τα εξής λόγια : "Παρακολουθώ τις αναρτήσεις σου ανελλιπώς…μελιτζανάκι τουρσί να φτιάξεις , είναι πολύ ωραίο , το έφτιαξα με τη μητέρα μου αυτές τις μέρες” . Δεν ήθελα και πολύ… μετά από λίγες μέρες , μια επίσκεψη στη λαϊκή αγορά ήταν αρκετή για να προμηθευτώ τα υλικά:

melitzanaki toyrsi1
Υλικά:


15 μικρές “τσακώνικες” μελιτζάνες , ειδικές για τουρσί
1 κούπα ψιλοκομμένο σέλινο (μόνο τα φύλλα και τα τρυφερά βλαστάρια)
15 βλαστούς από το σέλινο (για το δέσιμο)
4 καρότα
1 πιπεριά κόκκινη
2-4 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι
Λάδι και ξύδι λευκό

melitzanaki toyrsi2melitzanaki toyrsi3melitzanaki toyrsi4melitzanaki toyrsi5melitzanaki toyrsi6melitzanaki toyrsi7melitzanaki toyrsi8melitzanaki toyrsi9melitzanaki toyrsi10melitzanaki toyrsi11melitzanaki toyrsi12melitzanaki toyrsi14


Εκτέλεση :
-Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από το κοτσάνι τους και τις πλένουμε . Τις χαράζουμε με ένα μαχαίρι από τη μια άκρη μέχρι την άλλη με προσοχή μην τις χωρίσουμε στα δύο. Θέλουμε απλώς να σχηματίζουμε μια σχισμή . Ρίχνουμε μπόλικο νερό σε μια κατσαρόλα και τις ζεματίζουμε για 5-8 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος και την ποικιλία τους . Δε θέλουμε να λιώσουν αλλά να μαλακώσουν . Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη να σταργγίσουν πιέζοντάς τα πολύ απαλά.
-Ζεματίζουμε για 1-2 λεπτά τους βλαστούς από το σέλινο και τους στραγγίζουμε κι αυτούς.
-Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση (τα φύλλα από το σέλινο , τα καρότα , την πιπεριά , το σκόρδο) , τα ψιλοκόβουμε πάρα πολύ και τα ρίχνουμε σε μπωλ. Προσθέτουμε μπόλικο αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι.Παίρνουμε τότε κουταλιές από τη γέμιση και γεμίζουμε την ¨κοιλιά¨ της κάθε μελιτζάνας. Στη συνέχεια τις δένουμε γυρίζοντας γύρω τους το βλαστό από το σέλινο και τις αραδιάζουμε τη μία πλάι στην άλλη σε ένα μπωλ . Όταν τις γεμίσουμε όλες , ρίχνουμε το ξύδι τόσο ώστε να τις καλύπτει εντελώς , τις σκεπάζουμε με ένα μικρό πιάτο γιατί έχουν την τάση να ανεβαίνουν στην επιφάνεια και τις αφήνουμε έτσι για 8 ώρες . Τότε τις στραγγίζουμε από το ξύδι και προσθέτουμε λάδι , τόσο ώστε να σκεπαστούν αφού αυτός είναι ο τρόπος συντήρησής τους . Σε 12 ώρες το μελιτζανάκι τουρσί είναι έτοιμο.
Αφαιρούμε όσα κομμάτια θέλουμε , τα τοποθετούμε σε πιατέλα και σερβίρουμε με λίγο από το λάδι.
Καλή όρεξη!
Σημ. : - Το λάδι που χρησιμοποιήσαμε όταν τελειώσουν τα μελιτζανάκια , προς Θεού , δεν το πετάμε , είναι εξαιρετικό , αρωματισμένο , ιδανικό για τις σαλάτες και κυρίως για λάχανο-καρότο!
-Εγώ χρησιμοποιώ λευκό ξύδι το οποίο είναι πιο ήπιο . Αν χρησιμοποιήσουμε κάποιο δυνατό ξύδι , δεν αφήνουμε τις μελιτζάνες πάνω από 5-6 ώρες.

Βρείτε περισσότερες συνταγές από το Taste of Life by Betty

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup