Life & Style

Η συνταγή της ημέρας: Καρυδόπιτα κλασική

Η συνταγή της ημέρας: Καρυδόπιτα κλασική

Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

Η καρυδόπιτα για μένα είναι το κορυφαίο , κλασικό , παραδοσιακό και πλέον “αρχοντικό” γλυκό…μου φέρνει στο μυαλό την εικόνα της παλιάς σερβάντας και πάνω να δεσπόζει μια πληθωρική πιατέλα με τετράγωνα , σιροπιασμένα , αρωματικά κομμάτια καρυδόπιτας…Πιο σύγχρονη εκδοχή βέβαια θέλει την καρυδόπιτα σερβιρισμένη με μια μπάλα παγωτό και λίγο σιρόπι σοκολάτας ή καραμέλας...Όταν ήμουν μικρή δε θυμάμαι να τρελαινόμουν και πολύ γι’ αυτό το γλυκό και όταν μάλιστα πηγαίναμε σε μια γιορτή και μας κερνούσαν καρυδόπιτα έλεγα μέσα μου : “πάλι αυτή;” Με τον καιρό όμως κατάλαβα πως μερικά πράγματα έχουν αξία ανεκτίμητη κι είναι διαχρονικά!

karydopita1
Υλικά :

8 αυγά

200 γρ. ζάχαρη

200 γρ. χοντρό σιμιγδάλι

200 γρ. χοντροτριμμένο καρύδι

1/2 κ.γλ. κανέλα

1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο

2 κ.σ. μπέικιν

50 ml κονιάκ

Για το σιρόπι:

500 ml νερό

700 ml. ζάχαρη

3-4 φέτες λεμόνι

1 ξυλάκι κανέλα

Λίγο χυμό λεμονιού

karydopita2karydopita3karydopita4karydopita5karydopita6karydopita7karydopita8karydopita9karydopita10karydopita11karydopita12karydopita13karydopita14karydopita15

Εκτέλεση :

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπάμε στο μίξερ τ’ ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα . Χτυπάμε με το μίξερ σε άλλο μπωλ ανάδευσης τους κρόκους με τη ζάχαρη για αρκετή ώρα μέχρι να πάρουν τη μορφής μιας αφράτης , βελούδινης κρέμας. Εδώ σταματάμε το μίξερ. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι , τα μπαχαρικά , το μπέικιν , τα καρύδια και το κονιάκ . Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά . Τέλος προσθέτουμε τη μαρέγκα λίγη-λίγη και κάνοντας κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω την ενσωματώνουμε απαλά στο μίγμα.

Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα βουτυρωμένο , αλουμίνιο στρογγυλό ταψί Νο 34 ή παραλληλόγραμμο 25x35 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 50 λεπτά περίπου μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του ταψιού.

Όση ώρα ψήνεται το γλυκό ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια μέτρια κατσαρόλα και βράζουμε για 12-14 λεπτά (μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τις φέτες λεμονιού και την κανέλα.

Τέλος σιροπιάζουμε το γλυκό: Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο περιμένουμε λίγη ώρα μέχρι να κρυώσει ελαφρά . Δε θέλουμε το γλυκό καυτό αλλά ζεστό. Τότε ρίχνουμε σιγά-σιγά με μια κουτάλα το σιρόπι (ούτε αυτό το θέλουμε καυτό) μοιράζοντάς το ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του γλυκού.

Περιμένουμε να το απορροφήσει εντελώς , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!

Σημ. : -Τις επόμενες μέρες είναι σαφώς καλύτερο το γλυκό αφού έχει “φουσκώσει” το σιμιγδάλι και είναι πολύ αφράτο και σπυρωτό.

-Στη φωτογραφία όπως φαίνεται είναι πιο λεπτά και μικρά τα κομμάτια αφού έψησα το γλυκό σε πιο μεγάλο ταψί ώστε να απλώσει , το έκοψα σε μικρά τετράγωνα , τα τοποθέτησα σε χαρτάκια σερβιρίσματος , τα γαρνίρισα και τα έκανα μικρά “κεράσματα" για γάμο.

-Οι διαστάσεις των ταψιών που έδωσα πιο πάνω είναι για κλασικά κομμάτια.

Καλή επιτυχία!

Βρείτε περισσότερες συνταγές από το Taste of Life by Betty

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup