Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty
Παστίτσιο το αγαπημένο , το κλασικό , το απόλυτο φαγητό της μαμάς , της γιορτής , του μπουφέ , των παιδικών μας χρόνων…ένα φαγητό που σε όλους αρέσει και όλοι έχουμε κάτι να θυμόμαστε γι’ αυτό…κάθε νοικοκυρά το φτιάχνει με το δικό της ξεχωριστό τρόπο , με μια παραλλαγή των υλικών ή της διάταξης μέσα στο ταψί ή της κρέμας , κάθε νοικοκυρά βάζει τη δική της πινελιά με βάση τις προτιμήσεις και τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας…όπως και να’ χει…το παστίτσιο είναι το φαγητό της καρδιάς μας κι εδώ , η δική μου (healthy) εκδοχή :
1 πακέτο πένες ολικής άλεσης
200 γρ. γραβιέρα Αμφιλοχίας ή Πεκορίνο ή κάποιο άλλο τυρί με μειωμένα λιπαρά
1 χούφτα τριμμένη φρυγανιά
Αλάτι και πιπέρι
1 1/2 δόση μπεσαμέλ (1,5 lt. γάλα)
Για τον κιμά :
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
500 γρ. ντομάτα Pomodoro
10 -12 κ.σ. λάδι
1 μεγάλο , ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί ή κονιάκ
1 φύλλο δάφνης
1 χούφτα μπαχάρια
1/2 ξυλάκι κανέλας
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση :
-Ετοιμάζουμε πρώτα τον κιμά ! Χωρίς να τσιγαρίσουμε τα υλικά , τα τοποθετούμε όλα σε απλωτή κατσαρόλα , σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα . Όταν πάρει βράση το φαγητό , σκεπάζουμε , χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για μία ώρα . Στο τέλος φροντίζουμε να μείνει ο κιμάς με τη σαλτσούλα του και να μην έχει υγρά . Αν υπάρχουν υγρά , αφήνουμε το φαγητό ξασκέπαστο για λίγα λεπτά και δυναμώνουμε τη θερμοκρασία ανακατεύοντας συχνά μέχρι να έρθει το φαγητό στο σημείο που επιθυμούμε .
-Παράλληλα βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό όση ώρα υποδεικνύει η συσκευασία , τις σουρώνουμε και τις ραντίζουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο .
-Ετοιμάζουμε και τη μπεσαμέλ σύμφωνα με τη βασική συνταγή.
Αδειάζουμε τότε τις πένες σε στρογγυλό ταψί και τις τυρώνουμε με τη μισή ποσότητα από το τριμμένο τυρί. Αδειάζουμε και το κιμά και ανακατεύουμε με μια κουτάλα . Ρίχνουμε και την υπόλοιπη γραβιέρα αλλά κρατάμε μια μικρή χούφτα για το τελικό γαρνίρισμα . Ανακατεύουμε ελαφρά πένες και κιμά με μια κουτάλα μέσα στο ταψί . Από πάνω συνεχίζουμε με τη μπεσαμέλ , την οποία απλώνουμε ομοιόμορφα . Πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και τη γραβιέρα που φυλάξαμε και ψήνουμε στους 200ο μέχρι να αποκτήσει το φαγητό μια ωραία , καστανή κρούστα , για περίου 45 λεπτά .
Περιμένουμε να σταθεί λίγο , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε…
Καλή όρεξη!
(Τη βασική συνταγή για τη μπεσαμέλ θα τη βρείτε αν κάνετε κλικ πάνω στη λέξη "μπεσαμέλ" εκεί που αναφέρονται τα υλικά)
Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty