Life & Style

Αφιέρωμα του "Έθνους" στον Πύργο - Με όνειρα για το μέλλον

Αφιέρωμα του "Έθνους" στον Πύργο - Με όνειρα για το μέλλον
Το Έθνος της Κυριακής στο γεμάτο ζωή και χρώμα ένθετο Reportage παρουσίασε ένα αφιέρωμα στην πρωτεύουσα της Ηλείας τον Πύργο. Με την οπτική προσεκτικού επισκέπτη

και λογική παρόμοια της κίνησης που ξεκίνησε πρόσφατα στην πόλη, Go Pyrgos, στο αφιέρωμα παρουσιάζονται εκείνες οι λεπτομέρειες που πολλούς από εμάς μας έκανε στο παρελθόν να αγαπήσουμε αυτή την πόλη. Μια πόλη με ένδοξο παρελθόν που όλοι θέλουμε να ελπίζουμε πως έχει και μέλλον... Διαβάστε παρακάτω τι έγραψε το Έθνος.

"Το παρελθόν της βαρυσήμαντο, το μέλλον της γεμάτο προοπτικές. Η πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας έχει όλες τις προϋποθέσεις να ανθίσει και να ξαναγίνει το εμπορικό και τουριστικό κέντρο της περιοχής. Ο Πύργος «απαιτεί» από τον επισκέπτη την προσοχή του για να του αποκαλύψει τα μυστικά του.

Στον ίδιο χώρο όπου σήμερα είναι χτισμένος ο Πύργος, οι αρχαιολόγοι τοποθετούν την αρχαία πόλη Δυσπόντιο και στα περίχωρά του, την αρχαία Λετρίνα. Γι' αυτό και παλαιότερα ονομαζόταν Δήμος Λετρίνων. Οσο για τη νεότερη ονομασία, αυτή προήλθε από τον πύργο που είχε κατασκευάσει το 1512 στη θέση του Επαρχείου ένας μπέης, ο Γεώργιος Τσερνωτάς. Το τοπωνύμιο Πύργος επικράτησε από το 1778 και μετά.

Στο κέντρο της πόλης συναντάμε τον Ζώη Μπενάρδο, εκδότη ιστορικών έργων: «Την εποχή της βενετοκρατίας ήταν ενδιάμεσος σταθμός των διερχομένων εμπόρων που είχαν προορισμό τη Ζάκυνθο. Κατά την επανάσταση του 1821 διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο με τη συμβολή των κατοίκων του και υπήρξε η πρώτη ελληνική πόλη που καταστράφηκε από τους Τούρκους. Τι να πρωτοπείς για τον Πύργο; Για τα χρόνια της Βαυαροκρατίας ή για τα λεγόμενα "σταφιδικά", τότε που γράφτηκαν με αγώνες των εξαθλιωμένων εργατών ολόκληρες σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας; Στην περιοχή μας έγιναν συγκρούσεις μεγάλες, με χρονική αφετηρία το 1888, που κατέληξαν στο αποκορύφωμα του σταφιδικού αγώνα το 1903», παρατηρεί.

Κάποιοι ισχυρίζονται πως το παρελθόν και οι μνήμες αποτελούν το θεμέλιο μιας πόλης. Τι καλύτερο λοιπόν από το ποτοποιείο του Κουτήφαρη, στην οδό Ερμού. Το παραδοσιακό οίκημα, χρονολογίας 1880, είναι το στέκι του αυθεντικού ποτού. Γεμάτο παλιά βαρέλια, με το ούζο, το τριαντάφυλλο, τη μέντα, το μπράντι, τη μαυροδάφνη και τις ξεχωριστές γεύσεις στρέγκα και κιούμελ, η απόλαυση θεωρείται δεδομένη. Η κ. Κωνσταντίνα Κουτήφαρη μας ενημερώνει: «Ο μαρμάρινος πάγκος με την ενσωματωμένη βρύση είναι 200 ετών, το δε ποτοποιείο από το 1902. Οποιος μπαίνει, πίνει ελεύθερα από τα ρακοπότηρα, ξεπλένει το ποτήρι του και συνεχίζει να δοκιμάζει όποιο ποτό θέλει δωρεάν. Εδώ μέσα γυρίστηκαν και διάφορες ταινίες».

Αν δεις τον Πύργο με την ευκαιριακή ματιά του επισκέπτη, το πιθανότερο είναι να απογοητευτείς. Αν, όμως, τον ψάξεις με ενδιαφέρον, από παντού θα ξεφυτρώνουν ομορφιές και εκπλήξεις. Πόσω μάλλον, όταν ο Τσίλλερ έχει βάλει τη σφραγίδα του, σε κτίσματα όπως η Δημοτική Αγορά, που σήμερα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο, το ιστορικό θέατρο Απόλλων, ο σιδηροδρομικός σταθμός και το Μανωλοπούλειο Νοσοκομείο. Στην κεντρική πλατεία, οι μνήμες είναι όλες καταγεγραμμένες πάνω σε ένα εξαιρετικό κτίσμα, το «REX» -έργο του Τσίλλερ κι αυτό-, που σήμερα λειτουργεί ως καφετέρια.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις