Life & Style

Η συνταγή της ημέρας: Γίγαντες με σπανάκι στο πήλινο

Η συνταγή της ημέρας: Γίγαντες με σπανάκι στο πήλινο

Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

Γίγαντες με σπανάκι στο πήλινο Τι να πω τώρα γι’αυτό το φαγητό…Παραδοσιακό , τόσο αρωματικό , τόσο υπέροχο , τόσο ωφέλιμο , τόσο αγαπημένο…τα όσπρια αγαπούν τα χορταρικά και αποτελούν ένα “αχτύπητο δίδυμο”…το σπανάκι συγκεκριμένα , το “παντρεύουμε” με τα μαυρομάτικα φασόλια , με τα ρεβύθια , με τα φασόλια…Σήμερα θα το εμπλουτίσουμε με αρώματα της άνοιξης , θα το συνοδέψουμε με γίγαντες ή ελέφαντες , θα το ψήσουμε στο πήλινο και (πιστέψτε με ) θα απογειώσουμε τη γεύση και την απόλαυση…Αν πάλι δεν έχουμε πήλινο , το ψήνουμε στη γάστρα ή σε ένα πυρίμαχο σκέυος με μπόλικο ελαιόλαδο…Η συνοδεία του φαγητού αυτού με ζυμωτό ψωμί και ένα εκλεκτό τυρί επιβάλλεται…

gigantes spanaki1
Υλικά :


600 γρ. σπανάκι
400 γρ. γίγαντες ή ελέφαντες
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 πράσο
1/2 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
500 γρ. ντομάτα κονκασέ
6-8 κ.σ. λάδι για το σωτάρισμα των λαχανικών
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι για το ψήσιμο
Αλάτι και πιπέρι

gigantes spanaki2gigantes spanaki3gigantes spanaki4gigantes spanaki5gigantes spanaki6gigantes spanaki7gigantes spanaki8gigantes spanaki9gigantes spanaki10gigantes spanaki11
Εκτέλεση:
Βάζουμε τους γίγαντες σε μια λεκάνη με νερό για τουλάχιστον 12 ώρες. (Όσο περισσότερο μείνουν , τόσο καλύτερα. Εγώ αυτή τη φορά τους άφησα 20 ώρες στο νερό και ήταν πολύ εύπεπτοι).
Βράζουμε τους γίγαντες σε άφθονο νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 45-50 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν χωρίς όμως να λιώσουν και να χιλώσουν. Τους στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι ενώ παράλληλα ετοιμάζουμε τα χορταρικά:
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα σπανάκια και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και το πράσο.
Ζεματίζουμε τα σπανάκια σε νερό που βράζει για 3-4 λεπτά και τα στραγγίζουμε καλά.
Ρίχνουμε το λάδι (6-8 κ.σ.) στην κατσαρόλα και όταν κάψει προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το πράσο. τα γυροφέρνουμε για λίγα λεπτά και προσθέτουμε τα ζεματισμένα σπανάκια. Τα σωτάρουμε κι αυτά για λίγα λεπτά , προσθέτουμε το μάραθο , τον άνιθο , τη ντομάτα και τα φέρνουμε μερικές βόλτες στην κατσαρόλα μέχρι να μαγειρευτούν ελαφρά . Αδειάζουμε τότε τα χορταρικά στο πήλινο και προσθέτουμε τους γίγαντες. Τα ανακατεύουμε , αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το λάδι (1 ποτηράκι).
Ψήνουμε για 45 -50 λεπτά , στους 200ο , μέχρι να “μελώσει” το φαγητό και να κάνουν οι γίγαντες ωραία κρούστα.
Σερβίρουμε αμέσως.
Η γεύση του φαγητού αυτού είναι μοναδική!
Καλή όρεξη!

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup