Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty
Γίγαντες με σπανάκι στο πήλινο Τι να πω τώρα γι’αυτό το φαγητό…Παραδοσιακό , τόσο αρωματικό , τόσο υπέροχο , τόσο ωφέλιμο , τόσο αγαπημένο…τα όσπρια αγαπούν τα χορταρικά και αποτελούν ένα “αχτύπητο δίδυμο”…το σπανάκι συγκεκριμένα , το “παντρεύουμε” με τα μαυρομάτικα φασόλια , με τα ρεβύθια , με τα φασόλια…Σήμερα θα το εμπλουτίσουμε με αρώματα της άνοιξης , θα το συνοδέψουμε με γίγαντες ή ελέφαντες , θα το ψήσουμε στο πήλινο και (πιστέψτε με ) θα απογειώσουμε τη γεύση και την απόλαυση…Αν πάλι δεν έχουμε πήλινο , το ψήνουμε στη γάστρα ή σε ένα πυρίμαχο σκέυος με μπόλικο ελαιόλαδο…Η συνοδεία του φαγητού αυτού με ζυμωτό ψωμί και ένα εκλεκτό τυρί επιβάλλεται…
600 γρ. σπανάκι
400 γρ. γίγαντες ή ελέφαντες
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 πράσο
1/2 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
500 γρ. ντομάτα κονκασέ
6-8 κ.σ. λάδι για το σωτάρισμα των λαχανικών
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι για το ψήσιμο
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε τους γίγαντες σε μια λεκάνη με νερό για τουλάχιστον 12 ώρες. (Όσο περισσότερο μείνουν , τόσο καλύτερα. Εγώ αυτή τη φορά τους άφησα 20 ώρες στο νερό και ήταν πολύ εύπεπτοι).
Βράζουμε τους γίγαντες σε άφθονο νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 45-50 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν χωρίς όμως να λιώσουν και να χιλώσουν. Τους στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι ενώ παράλληλα ετοιμάζουμε τα χορταρικά:
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα σπανάκια και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και το πράσο.
Ζεματίζουμε τα σπανάκια σε νερό που βράζει για 3-4 λεπτά και τα στραγγίζουμε καλά.
Ρίχνουμε το λάδι (6-8 κ.σ.) στην κατσαρόλα και όταν κάψει προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το πράσο. τα γυροφέρνουμε για λίγα λεπτά και προσθέτουμε τα ζεματισμένα σπανάκια. Τα σωτάρουμε κι αυτά για λίγα λεπτά , προσθέτουμε το μάραθο , τον άνιθο , τη ντομάτα και τα φέρνουμε μερικές βόλτες στην κατσαρόλα μέχρι να μαγειρευτούν ελαφρά . Αδειάζουμε τότε τα χορταρικά στο πήλινο και προσθέτουμε τους γίγαντες. Τα ανακατεύουμε , αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το λάδι (1 ποτηράκι).
Ψήνουμε για 45 -50 λεπτά , στους 200ο , μέχρι να “μελώσει” το φαγητό και να κάνουν οι γίγαντες ωραία κρούστα.
Σερβίρουμε αμέσως.
Η γεύση του φαγητού αυτού είναι μοναδική!
Καλή όρεξη!
Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty