Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty
Το ταχίνι είναι μια από τις αγαπημένες μου τροφές και αποτελεί σχεδόν αποκλειστικά το πρωϊνό μου μαζί με μέλι , λίγα φρούτα και μια κούπα γαλλικό καφέ…Τι αποφάσισα λοιπόν κι εγώ; Να “κλείσω” όλα αυτά τα υλικά μαζί σε ένα κέικ που να δίνει την ενέργεια και τα συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός στο ξεκίνημα της μέρας αλλά και να γεμίζει το στόμα με την πλούσια , δυνατή , χαρακτηριστική γεύση του πολτοποιημένου σουσαμιού. Μιας και κυκλοφορεί στο εμπόριο ταχίνι με κακάο , είπα να το δοκιμάσω για να δώσω στο κέικ ένα επιπλέον δυνατό σημείο : Τη σοκολατένια αυτή αίσθηση ενός mud cake…Εννοείται πως αυγά , βούτυρο ή μαργαρίνη…περιττεύουν.
Υλικά:
280 γρ. καστανή ζάχαρη
300 ml. καφέ φίλτρου
300 γρ. ταχίνι με κακάο
300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
2 κ.σ. μπέικιν
1κ.γλ. (κοφτό) σόδα
2 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί
1 μέτριο μήλο τριμμένο στον τρίφτη του κρεμμυδιού
1 χούφτα κορινθιακές σταφίδες
1 κ.γλ. κανέλα (κοφτό)
Λίγη ζάχαρη άχνη για το τέλος
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τον καφέ φίλτρου και τον αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μπωλ βάζουμε το ταχίνι , προσθέτουμε τον κρύο πλέον καφέ και τα ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί το ταχίνι και να έχουμε ένα παχύρευστο μίγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύδι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε αρκετά μέχρι να διαλυθεί . Συνεχίζουμε με το αλεύρι , το μπέικιν , τη σόδα και την κανέλα και τα ενσωματώνουμε κι αυτά στο μίγμα. Τέλος προσθέτουμε το τριμμένο μήλο και τις σταφίδες και ανακατεύουμε άλλο λίγο μεχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα στρογγυλό ταψί 26-28 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μίγμα. Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , για 55 λεπτά. Όταν ψηθεί το κέικ , το βγάζουμε από το φούρνο αλλά δεν το πειράζουμε καθόλου μέχρι να κρυώσει . Τότε το ξεφορμάρουμε με προσοχή , το τοποθετούμε σε μια πιατέλα , πασπαλίζουμε με λίγη άχνη , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Βρείτε περισσότερες συνταγές από το Taste of Life by Betty