Οι άνθρωποι συχνά ανησυχούν για το πώς η έκθεση τους στην ακτινοβολία μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους. Είναι αλήθεια ότι η ακραία έκθεση μπορεί να κάνουν φοβερά πράγματα στο σώμα σας, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας που απορροφά, προέρχεται από απρόσμενες πηγές.
Στη λίστα των πηγών ακτινοβολίας ακολουθούν οι ιατρικές ακτινογραφίες και στη συνέχεια τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης: ρούχα, αντικείμενο, συσκευές.
Ακτινοβολία όμως εκπέμπουν και οι τροφές που καταναλώνουμε με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις μπανάνες.
Σύμφωνα με έρευνα του Business Insider οι μπανάνες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο. Ένα άτομο καλίου ανά 8.550 είναι το ραδιενεργό στοιχείο κάλιο-40 με περίοδο ημιζωίας (διάσπασης) ένα δισεκατομμύριο χρόνια.
Υπολογισμοί δείχνουν πως μια μέση μπανάνα, παράγει μέσω ραδιενεργών διασπάσεων ένα ποζιτρόνιο (το αντισωματίδιο του ηλεκτρονίου) κάθε 75 λεπτά! Τα ποζιτρόνια αυτά αλληλεπιδρούν με την ύλη και εξαϋλώνονται, απελευθερώνοντας ακτίνες γάμμα και άλλες ακτινοβολίες.
Έτσι η μπανάνα μπορεί να θεωρείται μια από τις πλέον ραδιενεργές τροφές δίχως επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.
Χαρακτηριστικά, η ακτινοβολία μιας ακτινογραφίας ισοδυναμεί με 600 περίπου μπανάνες.