To να τακτοποιήσουμε το σπίτι μας μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή; Αυτό είναι το στοίχημα της γιαπωνέζας Marie Kondo, η οποία είναι «σύμβουλος τακτοποίησης» και προτείνει τρόπους αναδιοργάνωσης του εσωτερικού του σπιτιού αλλά και του τρόπου σκέψης μας.
Το όνομά της είναι άγνωστο. Ωστόσο, η Marie Kondo είναι γιαπωνέζα σύμβουλος με εκατομμύρια φαν σε όλο τον κόσμο. Εγραψε ένα best seller, το οποίο έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες και διαθέτει 107.000 ακολούθους στο Instagram. Είναι τόσο διάσημη που το Time την κατέταξε στις 100 προσωπικότητες με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο για το 2015.
Πρόκειται για μια φανατική της τάξης, η οποία λάνσαρε τον Αύγουστο του 2016 και μια εφαρμογή στο IPhone ώστε να μπορεί κάποιος να ακολουθήσει τις συμβουλές της κάθε στιγμή.
«Οι πελάτισσές μου δεν ξαναγυρνούν ποτέ στην κατάσταση χάους στα σπίτια τους» δηλώνει η ίδια, στις πολυάριθμες ομιλίες που κάνει ανά τον κόσμο. Ντυμένη με λευκά ή γαλάζια, άψογα ρούχα, σε κάθε εμφάνισή της, εξηγεί με θρησκευτική προσήλωση (στα γιαπωνέζικα αλλά και στα αγγλικά) «την μαγεία της τακτοποίησης».
«Σας αρέσει να ζείτε σε ένα σπίτι, γεμάτο με τα αγαπημένα σας αντικείμενα αλλά να αισθάνεστε πραγματικά άνετα;» ρωτάει. Η άψογη γιαπωνέζα, την οποία αποκαλούν «KonMari» δηλώνει ότι «το να τακτοποιήσεις το σπίτι σου μπορεί να επιδράσει και σε όλες τις άλλες όψεις της ζωής σου». Κάποιοι από τους πελάτες της, πράγματι, άλλαξαν καριέρα αφότου τη γνώρισαν, κάποιοι εγκατέλειψαν μια τοξική σχέση που διατηρούσαν ως τότε. Μια ψυχοθεραπεία τακτοποίησης εν ολίγοις.
Ωστόσο, για να περάσει κάποιος από το γενικευμένο μπάχαλο στο απόλυτο ζεν, πρέπει να ακολουθήσει κατά γράμμα τις συμβουλές της KonMari.
1. Προβλέψτε το συμμάζεμα σε λίγο χρόνο
Η Marie Kondo συμβουλεύει να προβλέψετε μια ολόκληρη εβδομάδα για να οργανώσετε κάθε τετραγωνικό του σπιτιού σας, όχι παραπάνω. Δεν έχετε μια ολόκληρη εβδομάδα στη διάθεσή σας; Τότε όλα τα σαββατοκύριακα που έχετε ελεύθερα πρέπει να αφιερωθούν στο συμμάζεμα, για τους επόμενους έξι μήνες. Δεν γίνεται να συμμαζεύετε λίγο κάθε φορά, θέλει μια κι έξω.
2. Διαλέξτε τα αντικείμενα ανά κατηγορίες
«Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι να συμμαζεύουμε το κάθε δωμάτιο ξεχωριστά. Αντίθετα, πρέπει να διαλέξουμε τα αντικείμενα ανά κατηγορίες», εξηγεί η γιαπωνέζα σύμβουλος. Η αρχή να γίνει από τα ρούχα, μετά τα βιβλία, μετά τα χαρτιά, μετά τα διακοσμητικά κλπ. Για παράδειγμα, αν συμμαζεύετε τα ρούχα, βγάλτε τα από την είδοσο, το δωμάτιο και το μπάνιο και μετά διπλώστε τα. «Οι άνθρωποι, όταν αρχίσουν να ξεχωρίζουν αυτά που θα συμμαζέψουν αντιλαμβάνονται ότι έχουν τρεις φορές περισσότερα πράγματα από όσα πίστευαν ότι έχουν», παρατηρεί.
3. Νιώστε την «σπίθα της χαράς»
Στη συνέχεια, πάρτε κάθε αντικείμενο στα χέρια σας. Ναι, όλα, χωρίς εξαίρεση. Μην κρατάτε παρά όσα σας προκαλούν πραγματικά μια «σπίθα χαράς». Οσα δεν σας προκαλούν κανένα συναίσθημα, πετάξτε το στα σκουπίδια ή δώστε το. Δώστε λίγο χρόνο σε αυτή τη διαδικασία, αλλά να είστε αμείλικτοι.
4. Διπλώστε
Όταν τελειώσει το ξεδιάλεγμα, αρχίζει η δύσκολη στιγμή του διπλώματος. Η γιαπωνέζα σύμβουλος εξηγεί ότι είναι καλύτερα να διπλώνουμε τα ρούχα όρθια ώστε να μην είναι πλαγιαστά ή οριζόντια. Ο στόχος είναι να τα βλέπουμε κάθε φορά που ανοίγουμε το συρτάρι μας. Η ίδια τελειοποίησε ένα σύστημα διπλώματος που ξεκινάει από την κάλτσα (απαγορεύεται να τις διπλώνουμε στρογγυλές, καταστρέφει το λάστιχο) ως το μπλουζάκι. «Διπλώστε τα ρούχα σας με αγάπη, έτσι σχεδόν τα σιδερώνετε κι όλας» λέει η Marie Kondo.
5. Αφήστε τη ζωή σας να αλλάξει ως δια μαγείας
Τα ρούχα που δεν θέλετε πλέον αποχαιρετήστε τα με αγάπη. Δείξτε αγάπη και στα ρούχα που σας μένουν. «Όταν τακτοποιείτε τα πράγματά σας χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, το πνεύμα σας θα καθαρίσει και θα κάνετε επιλογές που θα σας χαροποιούν τόσο στη δουλειά σας όσο και στις σχέσεις σας καθώς και σε όλα τα πράγματα που θα επιλέγετε να βάζετε ή όχι στη ζωή σας», λέει η σύμβουλος.
Δείτε την να διπλώνει ρούχα με την μέθοδό της:
{https://youtu.be/Lpc5_1896ro}