...Χωρίζω, λέει το γνωστό άσμα. Δεκτό. Όμως, αποκλείεται ένας χωρισμός να είναι η μοναδική αιτία μετοίκησης. Ας δούμε τους λόγους της μετακόμισης, συνοδευόμενες από κάποια απλά tips που αν ακολουθήσετε θα αλλάξει η ζωή σας (μέσα στο νέο σας σπίτι).
1. Όταν φεύγει ο φοιτητής
Το σύνδρομο (της άδειας φωλιάς) καταγράφεται, πιστώνεται από τους ψυχολόγους, στους γονείς (εννοείται). Ήρθε η στιγμή που το λατρεμένο τους παιδί περνάει σε μία σχολή της περιφέρειας, ανοίγει τις φτερούγες του και φτιάχνει τη φωλίτσα του, μόνο του. Αν ανήκεις στο «στρατόπεδο» των γονέων, τότε: Cool. Δεν θα συμβεί τίποτα αν το μικρό σας μάθει να πληρώνει και κανέναν λογαριασμό μόνο του. Αν ανήκεις στο στρατόπεδο των παιδιών, τότε: Πλήρωσε και κανέναν λογαριασμό μόνος σου.
2. Όταν φεύγει το 30άρικο
Το «παιδί» έφτασε 30 και αποφάσισε να πάει να μείνει μόνο του. Άχου το μωρέ. Σόρι φίλος αλλά άργησες κάπως, δεν νομίζεις; Τέλος πάντων, κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Τώρα που το 30άρικο θα μείνει μόνο του (οι γονείς σου κάνουν το σταυρό τους, να το ξέρεις), καλό θα είναι να πλένει τα άπλυτα, να σιδερώνει και να μαγειρεύει μόνο του. Αλλιώς... μηδέν εις το πηλίκο.
3. Όταν φεύγει ο 40άρης
Παντρεύτηκες, έκανες δύο παιδιά και αποφάσισες να χωρίσεις. Και τώρα πού θα μείνεις; Αρχικά, τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο ακούγονται. Η συμβουλή είναι απλή: Βρίσκεις ένα σπίτι (δεν είναι ανάγκη να είναι σαν το προηγούμενο που ζούσες με την οικογένειά σου) ωστόσο καλό θα είναι να υπάρχει δωμάτιο και για τα παιδιά σου, ώστε να μπορείς να τα φιλοξενείς αλλά και να νιώθουν καλοδεχούμενα.
4. Όταν φεύγει ο 50άρης
Σε αυτή την περίπτωση ισχύει -μάλλον- ό,τι και στην περίπτωση του 40άρη.
5 tips για εύρεση σπιτιού:
- Να είναι κοντά στην εργασία ή το πανεπιστήμιο. Όσο πιο κοντά είναι, τόσο περισσότερο προσωπικό χρόνο θα εξασφαλίζετε για τον εαυτό σας.
- Να αισθάνεστε ασφαλείς. Αποφύγετε σπίτια που στο παρελθόν στάθηκαν «στόχος» ή είναι εύκολα προσβάσιμα. Τσεκάρετε να υπάρχει πόρτα ασφαλείας και διπλά παράθυρα.
- Να είναι όσο το δυνατόν πιο καινούργιο. Ναι, τα παλιά σπίτια είναι λίγο ρετρό και έχουν κάτι... παπακαλιάτικο, όμως πάντοτε ένα νέο σπίτι βγάζει λιγότερα προβλήματα.
- Φροντίστε να είναι κοντά σε ΜΜΜ διότι και πιο φιλικά στο περιβάλλον θα μπορείς να συμπεριφέρεσαι αλλά και να μετακινείσαι εύκολα σε περίπτωση που έχεις π.χ. το αυτοκίνητο στο συνεργείο.
- Τσέκαρε τους γείτονες. Μπορεί αρχικά να μη σε νοιάζει, αλλά για να το επισημαίνουμε έχει τη σημασία του. Διότι εάν είσαι φοιτητής μπορεί να θέλεις να βάλεις μουσική αργά το βράδυ ή αν εργάζεσαι όλη μέρα να μην έχεις την όρεξη δύο μωρών που κλαίνε και ακούγονται από τη μεσοτοιχία.
Από τη στιγμή που αλλάζεις σπίτι, μία νέα σελίδα γράφεται. Φρόντισε τα γράμματα να πατούν πάνω στη γραμμή και οι λέξεις να είναι ορθογραφημένες. Για τη ζωή σου πρόκειται.