Ο καναπές σίγουρα έχει τα καλά του: Θα καθίσεις άνετα, θα δεις την φάση σε ριπλέι, θα ενημερωθείς με χρήσιμα και άχρηστα στατιστικά, πέρα από τους παίκτες θα βρίσεις και τον σχολιαστή και πάει λέγοντας. Ο καναπές δεν παύει να είναι όμως ο... καναπές. Εκεί που καταριέσαι να κάθονται οι φίλαθλοι φίλοι σου της αντίπαλης ομάδας όταν εσύ θα πηγαίνεις γήπεδο για να δεις την ομαδάρα. Πας όμως;
Οι Έλληνες από ότι δείχνουν και τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το WSN δεν το έχουμε και πολύ να αποχωριζόμαστε τον καναπέ όταν παίζει μπάλα. Με βάση τον αριθμό των εισιτηρίων που κόβονται στα γήπεδα την μεγάλης κατηγορίας κάθε χώρας η Ελλάδα κατατάσσεται στην 21 θέση σε σύνολο 39 ευρωπαϊκών χωρών.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο υπάρχουν αρκετά στοιχεία που επηρεάζουν την προσέλευση η όχι των φιλάθλων στο γήπεδο και φυσικά την σούμα που θα κάνει στο τέλος η κάθε χώρα. Ένας από τους πιο βασικούς που μπορεί να παραδεχθεί κάποιος είναι ο πληθυσμός της χώρας. Πορτογαλία, Ελλάδα, και Βουλγαρία πληθυσμιακά είναι σχετικά κοντά, όχι όμως και στα εισιτήρια που κόβονται ετησίως στα γήπεδα τους. Έτσι το πορτογαλικό πρωτάθλημα είναι το 7ο πιο "δυνατό" από πλευράς φιλάθλων στην Ευρώπη με 3,32 εκατ. εισιτήρια. Οπότε η ύφεση δεν είναι δικαιολογία για τα άδεια ελληνικά γήπεδα που έκοψαν 881 χιλ. εισιτήρια. Ακόμη χειρότερη η κατάσταση στην Βουλγαρία η οποία φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις με 279 χιλ. εισιτήρια.
Άλλα σημαντικά στοιχεία που παίζουν ρόλο είναι οι γηπεδικές υποδομές και ο αριθμός θέσεων που προσφέρουν, ο αριθμός των ομάδων που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, η ανταγωνιστικότητα τόσο σε επίπεδο πρωταθλήματος όσο και με άλλα αθλήματα.
Στο άρθρο γίνεται ειδική μνεία για την Ελλάδα όπου κάτω από τον υπότιτλο "Έλληνες θεοί και θνητοί" γίνεται αναφορά για το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στα μεγάλα γήπεδα όπως το ΟΑΚΑ και το Καραϊσκάκης και αυτά των περιφερειακών ομάδων όπως ο Πλατανιάς (3.700 θέσεις) και της Καλλονής στην Λέσβο που μπορεί να φιλοξενήσει έως 3.000 φιλάθλους.
- Πηγή στοιχείων: WSN