Οι είκοσι σύγχρονοι Ροβινσώνες που εγκαταστάθηκαν στο νησί Αλιμιά για τα γυρίσματα του πολυσυζητημένου βελγικού reality «The Island», πέρασαν πολλές δοκιμασίες και ολοκληρώνουν σε λίγες ώρες την αποστολή τους.
Ένα reality για το οποίος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν έχει σχέση με άλλα που περνάνε από την Ελλάδα τα καλοκαίρια και περιλαμβάνουν άγρια μεθύσια, βρισιές, φασαρίες και μπόλικα γυμνά στήθη. Αυτή είναι η συνταγή του παρακμιακού ριάλιτι του MTV «Geordie Shore», η κορυφή της trash τηλεόρασης στη Βρετανία, που αποτελεί για ορισμένες περιοχές διαφήμιση και πόλος έλξης συγκεκριμένων τουριστών, ωστόσο από όπου περνάει προκαλεί...
Οι ναυαγοί στην Αλιμιά είναι μια άλλη περίπτωση. Πέρασαν έντεκα μέρες στο ακατοίκητο νησάκι βορειοανατολικά της Χάλκης με μοναδικό σκοπό την... επιβίωσή τους.
Τα γυρίσματα για το πολυσυζητημένο reality «The Island» βελγικής παραγωγής, ολοκληρώθηκαν σήμερα για τους είκοσι «survivors» που ήρθαν στη χώρα μας από το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Βρετανία, για να ζήσουν την περιπέτεια της ζωής τους.
Πολλοί περιμένουν ότι υπήρξαν χιλιάδες συμμετοχές, όπως συμβαίνει στα περισσότερα reality, όμως σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μία σημαντική διαφορά. Το παιχνίδι δεν είναι δωρεάν! Για να ζήσει κάποιος την περιπέτεια έπρεπε να πληρώσει το ταξιδιωτικό γραφείο, αλλά και τα αεροπορικά εισιτήρια.
Συγκεκριμένα οι όροι του παιχνιδιού είναι ξεκάθαροι από το τουριστικό πρακτορείο Beyond Borders με έδρα το Βέλγιο. Για να λάβει κάποιος μέρος στο παιχνίδι-ταξίδι πρέπει να πληρώσει 1.295 ευρώ. Εκτός από αυτά τα χρήματα θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον και τα αεροπορικά εισιτήρια. Μάλιστα το πρακτορείο ενημέρωνε τους παίκτες ότι υπάρχουν πολλές εταιρείες που έχουν πτήσεις για τη Ρόδο και το κόστος κυμαίνεται στα 100-150 ευρώ, ανάλογα με την πτήση και τη χώρα από την οποία ξεκινούν.
Δηλαδή τα έξοδα για κάθε παίκτη που πήρε μέρος στο παιχνίδι (μαζί με ορισμένες αγορές για την προετοιμασία) ενδεχομένως να έφταναν και τις 2.000 ευρώ.
Τι πήρε ο νικητής; Αυτός που συγκέντρωσε τους περισσότερους πόντους στις δοκιμασίες κέρδισε επιστροφή των χρημάτων που πλήρωσε στο πρακτορείο και τα αεροπορικά και επιπλέον 500 ευρώ...
Οι παίκτες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους έπρεπε να ανταπεξέρχονται σε διάφορες δοκιμασίες που θα ορίζει κάθε φορά η παραγωγή, όπως η δημιουργία καταφυγίου και η αναζήτηση τροφής και θα συγκεντρώνουν πόντους, ώστε οι οκτώ καλύτεροι από την εικοσάδα να περάσουν στον τελικό.
Σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού μπορούσαν να έχουν μαζί τους μαχαίρι και προσωπικά είδη υγιεινής, όμως δεν μπορούσαν να φέρουν σκηνή, κινητό, φαγητό, εξοπλισμό για ψάρεμα και αναπτήρες... Το πρακτορείο στους όσους συμμετοχής ανέφερε ότι θα καλύψει τις ανάγκες των παικτών σε νερό και βασικά είδη διατροφής, όπως για τον εξοπλισμό που χρειάζονται για τις δοκιμασίες.
Το νέο τουριστικό προϊόν με τους ναυαγούς
Την παραγωγή του παιχνιδιού έχει αναλάβει το τουριστικό πρακτορείο Beyond Borders με έδρα το Βέλγιο -το οποίο λανσάρει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καινοτόμο τουριστικό προϊόν-, ενώ το εγχείρημα έχει την υποστήριξη της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του γραφείου Κάτω Χωρών του ΕΟΤ.
Με λίγα λόγια το πρακτορείο επιχειρεί να καλύψει ένα κενό που υπάρχει στο τουριστικό προϊόν, τη ζήτηση για ταξίδια περιπέτειας, ενώ επιθυμεί να κάνει κάθε χρόνο ένα ταξίδι στην Αλιμιά με το ίδιος concept.
Ο επικεφαλής της ομάδας παραγωγής Τζόρις Μίρμανς ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή που επισκέφτηκε την Αλιμιά μαζί με την αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Μαριέττα Παπαβασιλείου ήταν ξεκάθαρο ότι το νησί ήταν αυτό ακριβώς που ζητούσαν: «Είμαστε πραγματικά πεπεισμένοι ότι αυτό το παιχνίδι μπορεί να γίνει ένα ετήσιο γεγονός, αν λάβει μεγαλύτερη προβολή». Η κυρία Παπαβασιλείου είπε πως αποτελεί στόχο για την περιφέρεια η αναζήτηση και προσέλκυση νέων τουριστικών προϊόντων και η εκμετάλλευση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που προσφέρουν οι προορισμοί του νότιου Αιγαίου.
Να σημειωθεί ότι μαζί με τους ναυαγούς ήρθαν στην Ελλάδα και δημοσιογράφοι που εκπροσωπούν μεγάλα έντυπα του Βελγίου, όπως «Sud Presse», «Plus Magazine», «Travel Express», «Travel Magazine», «De Zondag», «Nieuwsblad», «Femmes d' Aujourd' hui».
Το reality θα μεταδίδεται αρχικά στο Βέλγιο και την Ολλανδία.
Η νησίδα Αλιμιά
Η Αλιμιά είναι το μεγαλύτερο από τα μικρότερα ακατοίκητα νησιά στη θαλάσσια περιοχή της Χάλκης. Το νησί διατηρούσε έναν μικρό πληθυσμό μέχρι την περίοδο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες παραμένει ακατοίκητο.
Το μικρό νησάκι καταλαμβάνει έκταση 7,4 τ. χλμ. και το μέγιστο υψόμετρό της δεν ξεπερνά τα 269 μέτρα. Με δυο όρμους φυσικά προστατευμένους, τον Αγιο Γεώργιο και το Εμπορειό, προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε μικρά σκάφη. Άλλωστε, μόνο με φουσκωτό ή καΐκι από τη Χάλκη, είτε με δικό σας σκάφος μπορείτε να φτάσετε ως εκεί. Το νησάκι επισκέπτονται καθημερινά το καλοκαίρι μικρά εκδρομικά καΐκια που φέρνουν επισκέπτες για μια ολιγόωρη εκδρομή με μπάνιο στην πεντακάθαρη θάλασσα.
Στα ενδότερα του όρμου του Αγίου Γεωργίου, ανάμεσα σε βάτα και φρύγανα θα δείτε τα ερείπια του ομώνυμου οικισμού ο οποίος εγκαταλείφθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κοντά στο ερειπωμένο χωριό και σε μικρή απόσταση από την ακτή υπάρχει λίμνη με αλμυρό νερό.
Με πεζοπορία στο εσωτερικό της Αλιμιάς και κινούμενοι προς το ψηλότερο σημείο της θα αντικρίσετε ερείπια μεσαιωνικού κάστρου. Κτίστηκε το 1475 από τους Ιωαννίτες Ιππότες της Ρόδου, στη θέση παλαιότερου ελληνιστικού οχυρού. Στον όρμο του Εμπορειού διακρίνονται τάφοι ρωμαϊκών χρόνων, βάσεις νεωρίων της ελληνιστικής εποχής και θεμέλια παλαιοχριστιανικής βασιλικής.
Οι εγκαταλελειμμένοι στρατώνες χτίστηκαν την περίοδο της Ιταλικής κατοχής.
Η Αλιμιά περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000.