Από τη βρεφική ηλικία ως την εφηβεία
Μια από τις βασικότερες ανησυχίες των γονέων είναι αν το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει το παιδί τους, τα βοηθά να αξιοποιήσουν στο έπακρο το μυαλό και τις δυνατότητες τους.
Το περιοδικό «Time» συγκέντρωσε τους 10 παράγοντες που έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι επηρεάζουν τη γνωστική ικανότητα των παιδιών και τα κάνουν εξυπνότερα από την βρεφική ηλικία ως την εφηβεία.
1. Μουσική
Σειρά επιστημονικών ερευνών έχει δείξει πως τα παιδιά, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα μουσικής εμφανίζουν υψηλότερο δείκτη IQ από τα παιδιά που δεν ασχολούνται καθόλου με τη μουσική.
2. Αθλητισμός
Η φήμη που θέλει τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό να έχουν χαμηλότερο δείκτη IQ από τα υπόλοιπα παιδιά δεν φαίνεται να έχει καμία βάση, καθώς η καλή φυσική κατάσταση ενός παιδιού αυξάνει κατά 20% την ικανότητα του να αποστηθίζει νέες πληροφορίες, όπως καινούριες λέξεις.
3. Μην διαβάζετε στα παιδιά σας, διαβάστε μαζί με τα αυτά
Έρευνα έχει δείξει πως τα παιδιά, τα οποία διαβάζουν ιστορίες και παραμύθια με τη βοήθεια των γονιών τους και δεν ακούν απλώς την ανάγνωση τους, τα βοηθά να βελτιώσουν κατά πολύ την ικανότητα της ανάγνωσης.
4. Ο επαρκής ύπνος
Πληθώρα ερευνών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε καθυστέρηση της γνωστικής ωρίμανσης και ανάπτυξης του παιδιού. Αντίθετα, τα παιδιά που κοιμούνται περισσότερο καταλήγουν να πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα στο σχολείο.
5. Η δύναμη της θέλησης
Σε αντίθεση με την άποψη που επικρατεί, το συστατικό εκείνο που οδηγεί το παιδί σε επιτυχίες δεν είναι μόνο το IQ, αλλά η δύναμη της θέλησης του εκάστοτε παιδιού. Σίγουρα το IQ παίζει σημαντικό ρόλο, ωστόσο η θέληση που δείχνει το παιδί για να επιτύχει κάτι είναι το στοιχείο που κάνει όλη τη διαφορά.
6. Η μάθηση ισούται με την ενεργητικότητα
Σειρά ερευνών και πειραμάτων έχει υποστηρίξει πως τα παιδιά, στα οποία προσφέρεται η πληροφορία παθητικά, δηλαδή βάζοντας τα στη θέση του ακροατή δεν καταφέρνουν να την κατακτήσουν τόσο καλά όσο τα παιδιά, τα οποία πληροφορούνται για κάτι μέσα από μια δραστηριότητα.
7. Η διατροφή
Οι διατροφικές συνήθειες ενός παιδιού έχουν άμεσο αντίκτυπο στις μαθησιακές επιδόσεις του, καθώς μαθητές που τρώνε καλύτερο πρωινό γεύμα την ημέρα ενός διαγωνίσματος φαίνεται πως αποδίδουν καλύτερα από εκείνους που δεν έφαγαν κάτι. Ακόμη, οι γονείς είναι προτιμότερο να προσφέρουν τροφές όπως τα γλυκά όταν τα παιδιά μελετούν και όχι όταν χαλαρώνουν.
8. Το χαρούμενο περιβάλλον
Ο βασικότερος παράγοντας για την καλή ψυχική υγεία του παιδιού, η οποία του επιτρέπει να ξεδιπλώσει τις ικανότητες και τα ταλέντα του είναι να μεγαλώνει σε ένα χαρούμενο περιβάλλον. Επομένως, αν θέλετε να μεγαλώνετε ένα ευτυχισμένο παιδί, θα πρέπει να είστε κι εσείς ένας ευτυχισμένος γονιός, καθώς το παιδί επηρεάζεται έντονα από τις καταστάσεις που βιώνει στο σπίτι του.
9. Η παρέα του
Η παρέα του εκάστοτε παιδιού φαίνεται πως ασκεί έντονη επιρροή πάνω του σε οποιαδήποτε ηλικία της ζωής του. Για την ακρίβεια, πολλές έρευνες έχουν αποδείξει πως παιδιά με χαμηλούς βαθμούς μετατράπηκαν σε αριστούχους όταν ξεκίνησαν να κάνουν παρέα με καλύτερους μαθητές.
10. Η δική σας εμπιστοσύνη
Το να πιστεύετε οι ίδιοι πως το παιδί σας είναι έξυπνο και ικανό να πετύχει ο,τι θελήσει είναι το στοιχείο που δίνει τη μεγαλύτερη δύναμη στο παιδί, καθώς αυξάνει την αυτοπεποίθηση του και το παιδί λειτουργεί χωρίς πίεση.