Life & Style

Άνθρωποι που τα παράτησαν όλα και ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο

Άνθρωποι που τα παράτησαν όλα και ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε σκεφτεί έστω και μία φορά στη ζωή μας να παραιτηθούμε από τη δουλειά μας, να γεμίσουμε μια βαλίτσα με τα απολύτως απαραίτητα και όπου μας βγάλει ο δρόμος… Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, όμως, οι ενδοιασμοί και οι αντικειμενικοί περιορισμοί υπερισχύουν και η όλη ιδέα παραμένει ένα απραγματοποίητο όνειρο.

Άλλωστε υπάρχουν υποχρεώσεις που πρέπει κανείς να αφήσει πίσω, μια τέτοια συναρπαστική περιπέτεια απαιτεί ένα κεφάλαιο που οι περισσότεροι δεν διαθέτουμε, η σχετική ασφάλεια σε αυτή την περίπτωση δίνει τη θέση της στο άγνωστο και το απρόβλεπτο.

Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι που πήραν την τολμηρή απόφαση να αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητά τους και να κάνουν το πιο τρελό τους όνειρο πραγματικότητα. Ζευγάρια που λατρεύουν την περιπέτεια και αποφάσισαν να τη ζήσουν μαζί, μοναχικοί ταξιδιώτες που έβαλαν ως στόχο να σπάσουν ένα ρεκόρ και γονείς που πιστεύουν στην εκπαίδευση των παιδιών τους μέσω από την εμπειρία που αποκομίζουν βλέποντας τον κόσμο σε όλη του τη διαφορετικότητα.

Οι άνθρωποι αυτοί μιλούν για τις εμπειρίες τους και δίνουν τις δικές τους συμβουλές, ελπίζοντας να εμπνεύσουν όλους εκείνους που το σκέφτονται αλλά δεν το τολμούν…

Μετά τον γάμο… ο κόσμος

t1

Οι Ντιν και Τζούλι Κούσεϊ είναι ένα ζευγάρι αμερικανών που αποφάσισε αμέσως μετά τους όρκους αιώνιας αγάπης που έδωσε να ξεκινήσει τη μεγάλη περιπέτειά του. Και οι δύο άφησαν τις δουλειές τους και ταξίδεψαν σε 20 χώρες πριν γιορτάσουν την πρώτη επέτειο του γάμου τους. Στόχος τους «να τρώνε και να πίνουν σε όλο τον κόσμο, κάνοντας παράλληλα και άλλα διασκεδαστικά πράγματα», όπως λένε στο blog τους «Two Fat Americans».

«Θέλαμε ένα όνομα που θα ήταν αστείο και παράλληλα αντιπροσωπευτικό του ποιοι είμαστε», δήλωσαν στο Travel + Leisure μέσω μέιλ από την Ινδονησία. Το ζευγάρι μάζεψε χρήματα, κόβοντας αρκετά έξοδα πριν φύγει από το σπίτι του – «τέλος τα Starbucks και το φαγητό έξω»- και μαζεύοντας τις ημέρες τις άδειάς του από τη δουλειά. «Είμαστε οι τυπικοί Αμερικανοί που είχαν μαζέψει πολλές πολλές εβδομάδες διακοπών και ευτυχώς ήμασταν τυχεροί και τις πληρωθήκαμε».

Αλλά και τώρα καταφέρνουν να κάνουν καλή διαχείριση των χρημάτων τους, μέσω προγραμμάτων επιβράβευσης πιστών πελατών (Loyalty Programs) και σοφής επιλογής των πτήσεων. Παράλληλα, σκέφτηκαν ότι «αφού θα μέναμε σε ξενοδοχεία, θα χρησιμοποιούσαμε το Hotels.com διότι σου δίνει μια νύχτα δωρεάν έπειτα από 10 νύχτες διαμονής». Έχουν πάρει επίσης πίσω περίπου 500 δολάρια, ψωνίζοντας για απαραίτητα πράγματα και από τις πληρωμές για τα ξενοδοχεία, μέσω του Ebates. Κερδίζουν 3 με 6% από αυτές τις συναλλαγές, ενώ εκμεταλλεύονται και ειδικές προσφορές.

Σχεδόν 200 χώρες σε 18 μήμες

Στα 27 της χρόνια, η Κάσι ντε Πεκόλ επισκέφτηκε σχεδόν 200 χώρες σε διάστημα 18 μηνών και 10 ημερών. Το πλάνο προέβλεπε πολύ σχεδιασμό και ακόμη μεγαλύτερη οικονομία. «Ουσιαστικά έπρεπε να εγκαταλείψω την κοινωνική μου ζωή, δεν έβγαινα έξω», λέει η ίδια. Πριν ξεκινήσει για τη μεγάλη περιπέτεια, πέρασε αρκετό χρόνο, κάνοντας μέιμπι σίτινγκ και κατάφερε να συγκεντρώσει 10.000 δολάρια.

Ταξιδεύοντας με στόχο να σπάσει το ρεκόρ του ανθρώπου που επισκέφτηκε όλες τις χώρες στο πιο σύντομο χρονικό διάστημα, ξέμεινε από λεφτά και αποφάσισε να γίνει δημιουργική και να βρει χορηγούς. Μπορούσε επίσης να διαμένει δωρεάν σε συγκεκριμένα φιλικά προς το περιβάλλον πολυτελή ξενοδοχεία, διαφημίζοντάς τα μέσω του λογαριασμού της στο Instagram.

t2

Η Μελίσα Ρόι, πάλι, ταξίδεψε σε 100 χώρες σε όλες τις ηπείρους πριν γίνει 30 ετών. «Ήμουν σε κρίση που θα γινόμουν 30 και σκέφτηκα: δεν έχω παντρευτεί, δεν έχω παιδιά, πρέπει να κάνω κάτι πραγματικά ωραίο πριν γίνω 30», αφηγήθηκε η ίδια στο Insider. Και κατάφερε τον στόχο της, φτάνοντας στην Ανταρκτική όταν θα έκλεινε τα 30.

Η αγαπημένη της επιλογή για να βγει το ταξίδι φτηνά ήταν το Couchsurfing, ένα δίκτυο που συνδέει εκατομμύρια ανθρώπους από περισσότερες από 230 χώρες με άτομα που είναι διατεθειμένα να δεχτούν φιλοξενούμενους στο σπίτι τους δωρεάν. Πέρα από την οικονομική παράμετρο της υπόθεσης, βίωσε την ανεκτίμητη εμπειρία του να ζήσει όλους αυτούς τους προορισμούς μέσα από τα μάτια των ντόπιων. «Οι επαφές με τους ντόπιους για τρεις ημέρες είναι μια πιο γεμάτη εμπειρία από το να μένεις για δύο εβδομάδες σε ένα μέρος».

Ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και πληρώνονται

k

Ο Τζακ Μόρις και η Λόρεν Μπούλεν γνωρίστηκαν στα νησιά Φίτζι και σήμερα είναι ένα ζευγάρι που ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο και πληρώνεται γι’ αυτό! Ο Μόρις ξεκίνησε με το σακίδιό του και ελάχιστα λεφτά στην τσέπη. Σήμερα βγάζει έως και 9.000 δολάρια για μια χορηγούμενη ανάρτηση στο Instagram.

Στο blog του, Do You Travel, αποκαλύπτει ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του την αισθητική πτυχή των πραγμάτων. Σηκώνεται το ξημέρωμα για να τραβήξει φωτογραφίες από δημοφιλή μέρη πριν το πλήθος των τουριστών καταφτάσει και επιχειρεί να καταγράψει στον φακό την τέλεια εικόνα για τους 2,3 εκατομμύρια ακολούθους του στο Instagram.

Μια άλλη ιστορία είναι εκείνη όπου η Έρικα Όουεν του Travel + Leisure γνώρισε τον 22χρονο Κλεμέντ Κοβαλένκο και την 23χρονη Τζούλι Έλσενμπεργκερ σε μια σάουνα στη Νορβηγία. «Παρόλο που υπήρχαν πολλές διαφορές ανάμεσα στα ταξίδια μας -εγώ ήμουν σε ένα οικογενειακό ταξίδι με τον αδερφό μου και αυτοί οι δύο φίλοι είχαν ξεκινήσει μια περιπέτεια- υπήρχε κάτι που ξεχώριζε: εμείς πληρώναμε για το δωμάτιό μας και εκείνοι όχι».

Οι φίλοι ταξίδευαν στον κόσμο και κέρδιζαν δωρεάν διαμονές, γεύματα και αεροπορικά εισιτήρια, απλώς… ρωτώντας. Είχαν ξεκινήσει μια «αποστολή» να αποδείξουν ότι οι καλοσυνάτοι ξένοι υπάρχουν και, όταν μοιράζονταν τον στόχο τους με άλλους, συχνά γίνονται δεκτοί με ενθουσιασμό. Βέβαια, σε άλλες περιπτώσεις πρέπει να βάλουν να καταβάλουν και μια μεγαλύτερη προσπάθεια. Όπως σε ένα σπίτι στη Σουηδία όπου έμεναν: «Βοηθήσαμε στην ανακαίνιση του σπιτιού και είχαμε δωρεάν φαγητό και κρεβάτι σε αντάλλαγμα».

Στον δρόμο με τα παιδιά

t4

Όσο τρομακτική μπορεί να ακούγεται η ιδέα του να αλλάξεις τη ζωή σου και να ξεκινήσεις να ταξιδεύεις στον κόσμο όταν είσαι μόνος σου, υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να σκεφτεί κάποιος όταν στην ιστορία εμπλέκονται και παιδιά. Η Σάρα Μπλέιν, δικηγόρος και μητέρα που τυγχάνει να είναι και πρώην καθηγήτρια λυκείου, πήρε τις δύο κόρες της και ξεκίνησε για το μεγάλο ταξίδι να γνωρίσει τον κόσμο. Για να βεβαιωθεί ότι τα δύο παιδιά της θα λάβουν τη σωστή εκπαίδευση θα τους κάνει η ίδια μαθήματα, σχεδιάζοντας τη διαδρομή με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχυθεί η γνώση τους.

«Θέλαμε να έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε για τον κόσμο βάσει εμπειρίας και όχι μέσα από τα βιβλία», δήλωσε η μητέρα στην Washington Post, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι θα παραμείνει σε επαφή με τις δασκάλες των δύο κοριτσιών της για να βεβαιωθεί ότι δεν έχουν χάσει κάποιο σημαντικό μάθημα.

Αντί να μείνουν στις δουλειές τους και να χάσουν το μεγαλύτερο κομμάτι από το μεγάλωμα του παιδιού τους, ο Τέρι και η Τζένιφερ Κόνσταντ αποφάσισαν να πουλήσουν το σπίτι τους, να αγοράσουν ένα τροχόσπιτο και να ξεκινήσουν το ταξίδι μαζί με τον γιο τους.

Η οικογένεια έχει ταξιδέψει στην Ισπανία, την Πορτογαλία, πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής και έχει και το δικό της blog, το Travel As They Grow. «Έπρεπε να πληρώνω κάποιον άλλον να προσέχει τον γιο μου, ενώ εγώ συνήθιζα να κοιτάω έξω από το παράθυρο στη δουλειά μου ευχόμενη να περάσει η ημέρα και να φτάσω και πάλι στον μικρό, απλώς και μόνο για να τον βάλω στο κρεβάτι», δήλωσε η Τζένιφερ στο Travel + Leisure.

t3

Σε άλλους γονείς που σκέφτονται να κάνουν το ίδιο, οι Κόνσταντ προτείνουν να σχεδιάζουν μόνο μια σημαντική δραστηριότητα ή επίσκεψη σε κάποια πόλη ανά μέρα και να μην οδηγούν περισσότερο από δύο ώρες κάθε φορά. Χρησιμοποιούν το Search For Sites για να βρίσκουν χώρους όπου μπορούν να σταθμεύουν δωρεάν στη διάρκεια της νύχτας και κάνουν εθελοντισμό καθώς ταξιδεύουν ώστε ο μικρός Ίθαν να μπορεί να έρχεται σε επαφή και με άλλα παιδιά.

Ο Τζόνι Γουάρντ, 33 ετών σήμερα, έχει επισκεφτεί 197 χώρες σε διάστημα 10 ετών. Α, έχει βγάλει και 1.000.000 δολάρια ταυτόχρονα! Για να αγοράσει το πρώτο του αεροπορικό εισιτήριο για την Ταϊλάνδη, χρειάστηκε να δηλώσει εθελοντής σε ένα ιατρικό ερευνητικό πρόγραμμα. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε τα ταξίδια άρχισε να περνά τα βράδια του μπλογκάροντας και σήμερα διαθέτει μια εταιρεία με 100 περίπου σάιτ, βγάζοντας τα προς το ζην του από διαφημίσεις.

Ο Γουάρντ δίνει συμβουλές για το πώς να ξεκινήσεις κανείς ένα πετυχημένο ταξιδιωτικό blog το 2017 στην ιστοσελίδα του, One Step 4 Ward. Και συμβουλεύει τους ταξιδιώτες να μην τα παρατούν ποτέ: «Χρειάστηκε να είμαι αρκετά επιμελής για να βγάζω το λάπτοπ μου και να δουλεύω τα βράδια στη Μογγολία, το Καζακστάν ή την Αιθιοπία», δήλωσε στη βρετανική Telegraph. «Αυτό ήταν το δύσκολο, να ασχολούμαι με δουλειά ενώ ταξίδευα, χωρίς να γνωρίζω αν θα πληρωνόμουν από αυτό».

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup