Η Ελλάδα είναι γεμάτη από εκκλησίες και μοναστήρια, τόσο στις πόλεις, όσο και στα νησιά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια νησιά που σχεδόν βουλιάζουν από την πληθώρα των ναών!
Τήνος
Γύρω από το ναό της Μεγαλόχαρης διασκορπίζονται πάνω από 1000 εκκλησίες στην Τήνο. Χτισμένες σε χαράδρες, σε ακτές, σε βουνά, σε πεδιάδες, οι τόσες πολλές εκκλησίες είναι είτε ενοριακές, είτε ιδιωτικές, είτε Ορθόδοξες, είτε και Καθολικές. Ουσιαστικά, αναλογεί μία εκκλησία ανά 9 κατοίκους, σε μια έκταση 195 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Ο μεγάλος αριθμός των Καθολικών εκκλησιών (1/3), εξηγείται από το γεγονός ότι από το 1207 μέχρι το 1715, η Τήνος ήταν στην κυριότητα των Ενετών. Οι τελευταίοι, όπως ήταν φυσικό, επηρέασαν το θρησκευτικό χαρακτήρα του νησιού.
Όλοι οι χριστιανικοί ναοί ξεκίνησαν να χτίζονται με αφορμή το όραμα της Αγίας Πελαγίας το 1823, που της υποδείκνυε το μέρος που βρισκόταν θαμμένη η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Έκτοτε χτίζονται εκκλησίες σε όλο το νησί! Μερικές από αυτές είναι η Καθολική Αρχιεπισκοπή Τήνου, ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Ελευθέριος, η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κεχροβουνίου, η Ιερά Μονή Ουρσουλίνων κ.α.
Ίος
Η Ίος, σου δίνει τη δυνατότητα να επισκεφτείς από ένα ναό για κάθε μέρα του χρόνου! Περίπου 365 εκκλησίες θα βρεις στο νησί, οι περισσότερες από αυτές να βρίσκονται στη Χώρα. Σύνηθες κυκλαδίτικο χαρακτηριστικό το πλήθος των ναών, στην Ίο όμως, κάθε στροφή του δρόμου σε οδηγεί σε μια εκκλησία!
Με τον Άγιο Νικόλαο, που προστατεύει τους ναυτικούς, να ξεχωρίζει στην κορυφή του βουνού, η Ίος προβάλλει τα θρησκευτικά της αξιοθέατα με καμάρι.
Από τις τόσες εκκλησίες, η Παναγία η Γκρεμνιώτισσα τραβάει το ενδιαφέρον των τουριστών. Ο τεράστιος φοίνικας στο προαύλιό της αποτελεί χαρακτηριστικό του τόπου. Υπάρχει μια ιστορία που υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της Ίου βρήκαν μια εικόνα της Παναγίας στα βράχια της παραλίας του Μυλοπότα. Έφτασε εκεί από την Κρήτη όπου την είχαν ρίξει στη θάλασσα Κρητικοί, για να μην την πάρουν Τούρκοι. Έτσι, οι Νιώτες έχτισαν μια εκκλησία για να φιλοξενήσει την εικόνα, πάνω σε ένα απόκρημνο μέρος – εξού και η ονομασία του ναού.
Σίφνος
Περισσότερες από 360 εκκλησίες και μοναστήρια σκορπίζονται σε κάθε γωνιά της όμορφης Σίφνου. Τα λευκά οικοδομήματα είναι απόδειξη της πίστης των κατοίκων, οι οποίοι δούλεψαν σκληρά για την ανέγερσή τους. Πολλές από τις εκκλησίες του νησιού μάλιστα θεωρούνται ιστορικά μνημεία. Μερικές από αυτές είναι η Παναγιά Αγγελόκτιστη, με ψηφιδωτό δάπεδο από βότσαλο, ο Άγιος Κωνσταντίνος, με εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, από το 1462, ο Προφήτης Ηλίας ο Ψηλός, που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Σίφνου και έχει 5 τρούλους.
Ακόμα ξεχωρίζουν η Μονή Χρυσοπηγής, χτισμένη πάνω σε ένα βράχο στον Πλατύ Γυαλό, ίσως η πιο διάσημη μονή της Σίφνου, με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Χρυσοπηγής, αλλά και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου του Μουγκού, που θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά μεταβυζαντινά οικοδομήματα του νησιού – η εικόνα του Αγίου Ιωάννη χρονολογείται από το 15ο αιώνα.
Άλλες εκκλησίες είναι της Παναγίας του Βουνού, του Αγίου Ελισαίου, της Παναγίας της Ελεούσας, της Παναγίας της Ουρανοφόρας, του Χρυσοστόμου, της Παναγίας της Βρύσης κ.α..
Κύθνος
Είναι γεγονός πως στην Κύθνο, αντί για δέντρα, βλέπεις εκκλησίες! Συνολικά 359! Δηλαδή 3,62 εκκλησίες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο! Η Κύθνος, που κάποτε λεγόταν Θερμιά, από τις ιαματικές πηγές που υπάρχουν εκεί, ως σημαντικά της αξιοθέατα, έχει τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της. Μπαίνοντας στο νησί, σε καλωσορίζει η Αγία Βαρβάρα. Στη συνέχεια, όπου κοιτάξεις, θα δεις και από μια λευκή μονή να διαδίδει το χριστιανισμό.
Η θαυματουργή Παναγιά η Κανάλα, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους προσκυνήματος στις Κυκλάδες. Η ονομασία της προέκυψε από την εξής ιστορία: σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα της Παναγιάς, βρέθηκε από τους ψαράδες στο κανάλι ανάμεσα στην Κύθνο και τη Σέριφο. Κάθε Δεκαπενταύγουστο γίνεται μεγάλο πανηγύρι με την περιφορά της εικόνας και την αναπαράσταση της εύρεσής της.
Άλλες εκκλησίες της Κύθνου, είναι η Παναγιά του Νίκους, η Παναγία η Φλαμπουριανή, η Παναγία η Στρατηλάτισσα, ο Άγιος Σάββας, ο Άγιος Μηνάς κ.α..
Σκόπελος
Άλλο ένα νησί γεμάτο μοναστήρια και ναούς! Πάνω από 300 εκκλησίες και μοναστήρια έχουν χτιστεί στη Σκόπελο, με 123 να έχουν ασβεστωθεί στην πρωτεύουσα ανάμεσα στα σπιτάκια των οικισμών. Τα περισσότερα από αυτά είναι κλειστά για το κοινό και ανοίγουν μόνο την ημέρα της ονομαστικής γιορτής τους.
Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής φημίζεται για τη θαυματουργή εικόνα που φιλοξενεί, η οποία ζωγραφίστηκε από τον Άγιο Λούκα τον Ευαγγελιστή, αλλά και για το όμορφο σιντριβάνι που είναι κρυμμένο πίσω από ένα τεράστιο πλάτανο.
Η διασημότερη εκκλησία του νησιού είναι της Παναγίτσας, ασβεστωμένη στο σχήμα σταυρού, με πέτρινη σκεπή και λευκό θόλο. Είναι χτισμένη πάνω σε βράχο και καλωσορίζει τους επισκέπτες από τα πέτρινα σκαλιά της, χαρίζοντάς τους μια υπέροχη θέα προς την πόλη και τη θάλασσα.
Ακόμα μια μονή που ξεχωρίζει είναι εκείνη του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, χτισμένη στην κορυφή ενός βουνού και που είναι ορατή από το Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης. Οι χριστιανικές εικόνες της χρονολογούνται από το 16ο, 17ο και 18ο αιώνα.