Life & Style

Η ελληνική πόλη που βρίσκεται ανάμεσα στις 10 ομορφότερες, μεσαιωνικές, στον κόσμο

Η ελληνική πόλη που βρίσκεται ανάμεσα στις 10 ομορφότερες, μεσαιωνικές, στον κόσμο

Για τους λάτρεις της ιστορίας, τους φωτογράφους και όσους πολύ σπάνια λένε «ουάου», τίποτα δε συγκρίνεται με τη θέα μιας μεσαιωνικής πόλης με τείχη που βλέπει κανείς από απόσταση όσο πλησιάζει.

Ακολουθούν, φυσικά, οι εξερευνήσεις στο εσωτερικό της, οι περιηγήσεις στα κάστρα, οι περίπατοι κατά μήκος των τειχών αλλά και τα καταστήματα και τα εστιατόρια στις μεσαιωνικές πλατείες.

Πολλές πόλεις εξακολουθούν να έχουν τα μεσαιωνικά τείχη τους ανέπαφα σε διάφορα μέρη του κόσμου. Το CNN έψαξε και βρήκε τις 10 ομορφότερες μεσαιωνικές πόλεις του κόσμου και μία από αυτές είναι και στην Ελλάδα.

1. Πινγκιάο, Κίνα
Βρίσκεται στην επαρχία Shanxi και η κινεζική αυτή πόλη του 14ου αιώνα ήταν κάποτε το κυριότερο οικονομικό κέντρο της Κίνας με τις μισές τράπεζες της χώρας να βρίσκονται εκεί.

Σήμερα διατηρεί τα χαρακτηριστικά από τις δυναστείες των Μινγκ και Κινγκ και μαζί με τα εντυπωσιακά του τείχη, επάξια κέρδισε τον τίτλο μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1997.

Η κατασκευή των τειχών της πόλης άρχισε υπό τον αυτοκράτορα Χονγκου το 1370. Έχουν ύψος 12 μέτρα, 6 χιλιόμετρα περίμετρο, έξι πύλες, 72 παρατηρητήρια και μία εξωτερική τάφρο.

Σήμερα, τα καταστήματα και η αγορά στους μεσαιωνικούς δρόμους της πόλης αξίζουν σίγουρα μία επίσκεψη.

2. Καρκασόν, Γαλλία
Μετά τη συνθήκη των Πυρηναίων το 1659, η Καρκασόν έπαψε να φυλάσσει και να προστατεύει τις όμορφες πέτρινες κατασκευές και τους πύργους της.

Πηγή φωτό: wikipedia.org
Ευτυχώς, το 1849 πολλοί ήταν αυτοί που συνειδητοποίησαν τη σπουδαιότητα της πόλης και ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα Eugene Viollet-le-Duc να την αποκαταστήσει. Η δουλειά του ήταν ένας από τους λόγους που αργότερα χαρακτηρίστηκε μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στο Σατό Κομτάλ μέσα στην περιφραγμένη πόλη, να χαζέψουν την Βασιλική του Saint-Nazaire και του Saint-Celse και μόλις το στομάχι αρχίσει να διαμαρτύρεται, ένα γεύμα συνοδευόμενο με το τοπικό κρασί La Bonne Demeure στην πλατεία της πόλης.

Την ώρα που θα φεύγετε, κάντε μια στάση για να κοιτάξετε πίσω. Αντί για κατεστραμμένους πύργους χωρίς οροφές, θα δείτε μια εντυπωσιακή πόλη-φρούριο του 13ου αιώνα, που διατηρεί αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της και θα νιώσετε δέος.

3. Γιορκ, Αγγλία
Η ιστορική βόρεια αγγλική πόλη Γιορκ έχει πολλή ιστορία – και πολλά φαντάσματα, για τα οποία μπορείτε να μάθετε περισσότερα αν ακολουθήσετε την πρώτη αποκλειστική διαδρομή φαντασμάτων στον κόσμο, όπως λέγεται ένα πρόγραμμα που «τρέχει» στην πόλη.

Πηγή φωτό: wikipedia.org
Η Γιορκ έχει ένα σημαντικό μέρος των τειχών της άθικτο, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πόλη στην Αγγλία. Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει κατά μήκος τους, σταματώντας σε μικρά μουσεία σε μερικές από τις πύλες. Κάτω από τα μεσαιωνικά τείχη της πόλης βρίσκονται υπολείμματα προηγούμενων ρωμαϊκών τειχών.

4. Ντουμπρόβνικ, Κροατία
Τα περισσότερα από τα υπάρχοντα τείχη και οχυρώσεις γύρω από το παλιό κέντρο της πόλης του Ντουμπρόβνικ στην Αδριατική κατασκευάστηκαν κατά τον 14ο και 15ο αιώνα, αλλά ορισμένα τμήματα επεκτάθηκαν και ενισχύθηκαν μέχρι τον 17ο αιώνα.

Πηγή φωτό: wikipedia.org
Κανένας εχθρικός στρατός δεν τα παραβίασε ποτέ κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και ενώ ο σεισμός του 1667 κατέστρεψε πολλά κτίρια, άφησε τα τείχη, σε μεγάλο βαθμό, αλώβητα.

Μπορείτε να διασχίσετε την 2 χιλιομέτρων περίμετρο των τειχών για να απολαύσετε μια φανταστική θέα της θάλασσας. Μπορείτε επίσης να θαυμάσετε την παλιά πόλη που βρίσκεται εντός των τειχών. Να έχετε όμως μαζί σας νερό, καπέλο και αντηλιακό – γιατί η σκιά είναι ελάχιστη.

5. Σιάν, Κίνα
Κοιτάζοντας έξω από τα οχυρά τείχη τηςΣιάν, βλέπει κανείς μια εντυπωσιακή αντίθεση. Στο προσκήνιο διακρίνει κανείς ένα παρατηρητήριο, ένα κανόνι και ένα κόκκινο κινέζικο φανάρι.

Πηγή φωτό: wikipedia.org
Το παλαιότερο τείχος ξαναχτίστηκε το 1378 από τον αυτοκράτορα Μινγκ Ζου Γιουανζάνγκ. Είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα οχυρωματικά τείχη της πόλης, ύψους 12 μέτρων, πάχους 12-18 εκατοστά και μήκους 14 χιλιομέτρων.

Το περπάτημα κατά μήκος της κορυφής είναι ένας καλός τρόπος για να θαυμάσετε την πόλη, αν και οι τουρίστες προτιμούν συνήθως τα ποδήλατα, διότι το πλάτος του τείχους είναι αρκετά μεγάλο καθώς είχε σχεδιαστεί για να διευκολύνει τις μετακινήσεις στρατευμάτων.

6. Όμπιδος, Πορτογαλία
Η πόλη της Όμπιδου με το μαυριτανικό της κάστρο ανακαινίστηκε από τους πρώτους βασιλιάδες της Πορτογαλίας, τον Ντ. Αφόνσο Χενρίκες, το 1148 και από τότε μέχρι το 1883 έγινε η ιδιοκτησία των Βασιλισσών της Πορτογαλίας.

Πηγή φωτό: wikipedia.org
Οι επισκέπτες που θέλουν να βιώσουν μια μεσαιωνική εμπειρία, θα πρέπει να επισκεφθούν την πόλη τον Ιούλιο για την Mercado Medieval – για δύο εβδομάδες το κάστρο φιλοξενεί μια μεσαιωνική αγορά, με εραλδικές σημαίες, ζογκλέρ και πανηγύρι. Μην παραλείψετε να πιείτε από μια κούπα φτιαγμένη με κασσίτερο για να μπείτε στο πνεύμα των πραγμάτων.

7. Κεμπέκ, Καναδάς
Περπατώντας κατά μήκος των προμαχώνων των 4,6 χιλιομέτρων των τειχών της πόλης και μέσα από τις πύλες στο παλιό Κεμπέκ, είναι μια ιστορική εμπειρία, καθώς το Κεμπέκ είναι μία από τις λίγες πόλεις της Βόρειας Αμερικής, που έχει διατηρήσει την οχυρή γραμμή άμυνάς της.

Πηγή φωτό: wikipedia.org
Είναι ευχής έργο που αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς επέζησε, γιατί τον 19ο αιώνα οι κάτοικοι της πόλης αποφάσισαν να να γκρεμίσουν τις πύλες και τμήματα του τείχους. Αλλά ένας νέος γενικός κυβερνήτης, ο Λόρδος Ντουφερίν, έστρεψε την κοινή γνώμη και έσωσε τις οχυρώσεις.

Η «νέα» πύλη του Σαιντ Λουί, που ξαναχτίστηκε το 1878, μαρτυρά τις προσπάθειες και δίνει μια ματιά στην παλιά γοητεία της πόλης. Τα πρωινά μπορεί να δείτε και ένα κάρο με ένα άλογο να περνά μέσα από αυτήν.

8. Ταρουντάντ, Μαρόκο
Από το 1509 το Ταρουντάντ ήταν η πρωτεύουσα της δυναστείας Σάαντι του Μαρόκου, μέχρι που μετακόμισε στο Μαρακές. Ο Μοχάμεντ Ας-Σεϊχ έχτισε τα τείχη της πόλης και έκτισε το μεγάλο τζαμί και το μιναρέ του το 1528.

Πηγή φωτό: wikipedia.org
Τα κόκκινα τείχη περιβάλλουν σχεδόν ολόκληρη την πόλη και έχουν μήκος 6 χιλιόμετρα, με προμαχώνες και πύλες.

Η Ταρουντάντ που βρίσκεται στην κοιλάδα Σους στα νότια της χώρας, διαθέτει επίσης ένα αραβικό παζάρι όπου θα βρει κανείς μια ποικιλία βιοτεχνιών, συμπεριλαμβανομένης αγγειοπλαστικής, χαλιών και κοσμημάτων.

9. Μυστράς, Ελλάδα
Δεν είναι απαραίτητο πως κάθε οχυρωμένη πόλη είναι πλέον κατοικήσιμη. Στο όρος Ταϋγετο, κοντά στη Σπάρτη, στην Πελοπόννησο, βρίσκεται ένας αρχαιολογικός θησαυρός που δεν είναι άλλος από την εγκαταλελειμμένη πόλη του Μυστρά, στην οποία στέφθηκε το 1449 ο τελευταίος Βυζαντινός αυτοκράτορας, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.

Πηγή φωτό: wikipedia.org
Ο Μυστράς ιδρύθηκε το 1249 από τον Φραγκισκανό σταυροφόρο, τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουίν, αλλά σύντομα βρέθηκε υπό βυζαντινό έλεγχο και αργότερα έπεσε στα χέρια των Τούρκων το 1460. Τελικά οι κάτοικοι του Μυστρά εγκατέλειψαν την πόλη και έφυγαν.

Μεταξύ των πολυάριθμων εκκλησιών εντός των τειχών, ξεχωρίζει η εκκλησία της Παναγίας Περιβλέπτου, που είναι διακοσμημένη με σπάνιες τοιχογραφίες που αποτελούν τέλεια παραδείγματα βυζαντινής τέχνης που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα.

10. Άβιλα, Ισπανία
Όταν έπεσε στα χέρια των Αράβων, η πόλη Άβιλα υπέστη επανειλημμένες επιθέσεις από τους βασιλείς των Ιβηρικών Χριστιανών μέχρι να εγκαταλειφθεί. Τον 11ο αιώνα κατοικήθηκε ξανά υπό την κυριαρχία του Ρέιμοντ της Βουργουνδίας, ο οποίος και άρχισε να χτίζει τα αμυντικά τείχη.

Πηγή φωτό: wikipedia.org
Οι 88 ημικυκλικοί πύργοι που καλύπτουν μια περίμετρο 2,5 χιλιομέτρων, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό θέαμα. Μία από τις έξι πύλες οδηγεί κατευθείαν στον γοτθικό καθεδρικό ναό, που είναι ένα μοναδικό φρούριο μέσα στα τείχη.
Η πόλη ήταν η γενέτειρα της Αγίας Τερέζας της Άβιλα, μιας εξέχουσας μοναχής και μυστικίστριας. Επίσης πριν από τον 18ο αιώνα υπήρχαν περισσότερα από 100 αρχοντικά στην πόλη, γι΄αυτό και πήρε το όνομα Avila de los Caballeros.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup