Ένα μικρό εργαστήρι στην Αρχαία Ολυμπία παρασκευάζει πρωτότυπα χειροποίητα σαπούνια ενώνοντας την αγάπη για τη φύση και τη γνώση για την αρχαία βοτανική
Τον περασμένο μήνα σε μια επίσκεψή στην έκθεση εναλλακτικού τουρισμού Nostos στη Ναύπακτο, το ενδιαφέρον μου κέντρισε μια καλαίσθητη προβολή στο περίπτερο του Επιμελητηρίου Ηλείας.
Εκεί αναζήτησα τις συστάσεις ώστε να βρω ποιος είναι ο ιθύνων νους του πρωτότυπου αποτελέσματος.
Οι συστάσεις δεν άργησαν να έρθουν κι έτσι γνώρισα τη Μαρίκα Κριτσέλη η οποία με μύησε στον κόσμο του Marika Botanicals.
Η ίδια όπως μου εξομολογήθηκε έχοντας αφορμή το πάθος της για την δημιουργία σε συνδυασμό με τις πανεπιστημιακές γνώσεις χημείας, έδωσε πνοή στα επιχειρηματικά της πλάνα και μόλις πριν 3 χρόνια δημιούργησε στην πατρίδα της, την Αρχαία Ολυμπία, ένα μικρό (αλλά θαυματουργό) εργαστήριο σαπωνοποιίας.
Η καλαισθησία των προϊόντων της σε συνδυασμό με τις ταξιδιωτικές μυρωδιές των σαπουνιών με ώθησε να της εκμυστηρευτώ ότι εάν δε γνώριζα το τελικό προϊόν ως σαπούνι, θα μπορούσα να νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο θα τρωγόταν (!).
Με λίγα λόγια μου εξήγησε την παραγωγή της ψυχρής μεθόδου με την οποία παρασκευάζονται τα σαπούνια και το ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ποικιλία των πρώτων υλών τις οποίες αποτελούν μεταξύ άλλων το γάλα κατσίκας, πούδρα φυκιών, ίνες μεταξιού, λευκή άργιλος, λάδι καλέντουλας, παρθένο ελαιόλαδο, πολλοί άλλοι τύποι ελαίων και ακόμη και κρασί για την προσθήκη ιδιαίτερων χαρμανιών.
Η καινοτομία όμως του εγχειρήματος έγκειται στη συσκευασία. Καθώς η παραγωγή της δρομολογεί συνεχώς νέους προορισμούς, το κάθε σαπούνι συνοδεύεται καλαίσθητα από τη χαρακτηριστική σήμανση - τοποθεσία που έχει ως προορισμό. Έτσι συνδυάζονται τα υλικά περιεχόμενα ενός σαπουνιού, με τον τοπικό χαρακτήρα μιας περιοχής προσδίδοντας με αυτόν τον τρόπο ταυτότητα στον χρήστη και τον δημιουργό.
Με ένα ήδη αυξημένο πελατολόγιο χονδρικής κυρίως πώλησης στον τουριστικό χώρο, η φίρμα Marika Botanicals ευελπιστεί να διευρύνει την παραγωγική της ομάδα και μέσω περαιτέρω καινοτόμων προσεγγίσεων να βρει διέξοδο σε χαραμάδες που παρέχει η διεθνής αγορά.