Το Πριγκιπάτο του Μονακό, το δεύτερο μικρότερο ανεξάρτητο κράτους του κόσμου, μετά το Βατικανό, εκτείνεται κατά μήκος της Μεσογείου Θάλασσας σε μια συνολική έκταση 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στην οποία συνωστίζονται οι 38.000 κάτοικοί του, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν είναι Μονεγάσκοι, αλλά ξένοι επιχειρηματίες και κροίσοι.
Αν σε αυτούς προσθέσουμε κι άλλους 40.000, οι οποίοι σε καθημερινή βάση περνούν τα σύνορα από τη Γαλλία και την Ιταλία, για να φτάσουν στις δουλειές τους, τότε καταλαβαίνουμε πως η κατάσταση έχει αρχίσει να γίνεται... ασφυκτική στο μικροσκοπικό αυτό κράτος, που η έκτασή του είναι μικρότερη από το περίφημο Central Park της Νέας Υόρκης.
Για να αποσυμφορηθεί λοιπόν η κατάσταση, οι τοπικές Αρχές έχουν εκπονήσει ένα νέο σχέδιο επέκτασης στη θάλασσα, μεγαλώνοντας την έκταση της χώρας κατά 15 εκτάρια, σε ένα έργο που θα κοστίσει περί τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Η νέα περιοχή που θα φτιαχτεί κοντά στο θρυλικό καζίνο του Μόντε Κάρλο, θα ονομάζεται Portier Cove, θα είναι έτοιμη το 2025 και θα φιλοξενεί χίλιους κατοίκους σε πολυτελή διαμερίσματα και βίλες, ενώ έχει προβλεφθεί και η κατασκευή ενός πάρκου, μιας προκυμαίας και μιας μικρής μαρίνας για τα σκάφη.
Την επίβλεψη του σχεδίου έχει η κυβέρνηση του Μονακό, ωστόσο των κατασκευαστικών έργων θα ηγούνται ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι θα επιφορτιστούν μεν με το κόστος, αλλά θα κερδίσουν από τις πωλήσεις των κατοικιών που θα φτιαχτούν, σε ένα μέρος που είναι το ακριβότερο του κόσμου για να αγοράσει κανείς ακίνητη περιουσία.
Βάσει του σχεδίου, το τοπίο θα είναι άκρως μεσογειακό, καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει τη φύτευση πεύκων και άλλων φυτών και δέντρων που ευδοκιμούν στην περιοχή, ενώ χαρακτηριστικό των κατοικιών θα είναι τα μεγάλα μπαλκόνια στα οποία οι κάτοικοι θα μπορούν να απολαμβάνουν τον καλοκαιρινό ήλιο.
Επιπλέον, σχεδόν το 40% των ενεργειακών αναγκών της νέας περιοχής θα καλύπτεται από ηλιακά πάνελ και αντλίες που θα χρησιμοποιούν θαλασσινό νερό που θα αξιοποιείται για την ψύξη και τη θέρμανση των κτιρίων.