Ένα μπέργκερ που δεν είναι κρέας, αλλά θέλει να είναι κρέας. Το «Impossible Burger» έρχεται από τις ΗΠΑ, προσφέρεται τώρα στο Νταβός, φιλοδοξεί να λύσει μεγάλα προβλήματα αλλά ακόμα είναι νωρίς…
Το άπιαστο μπέργκερ ή αγγλιστί «Impossible Burger». Ένα μπιφτέκι ανάμεσα σε δυο ψημένες φέτες ψωμιού. Το συγκεκριμένο μπέργκερ μοιάζει με κρέας, αλλά δεν είναι, ωστόσο φιλοδοξεί να πάρει τη θέση του. Σε κάθε περίπτωση αφήνει μια αρκετά πικάντικη γεύση. Κρέας πάντως δεν είναι. «Χρησιμοποιούμε υλικά που βασίζονται μόνο σε λαχανικά», δηλώνει η Τρασί ντε Ζαρντάν, διάσημη σεφ από τις ΗΠΑ, η οποία και δημιούργησε το «Impossible Burger».
Συνεργάζεται με την εταιρεία τροφίμων από την Καλιφόρνια Impossible Foods και προσφέρει τη νέα δημιουργία της αυτές τις ημέρες στους συμμετέχοντες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. «Δεν κρύβονται μαγικά. Μέσα στο μπέργκερ υπάρχουν μόνο υλικά που γνωρίζουμε και τα βρίσκουμε στην κουζίνα μας», συμπληρώνει.
Μέχρι το 2050 θα διπλασιαστεί η παραγωγή κρέατος
Οι προσδοκίες από την επανάσταση του κρέατος χωρίς κρέας είναι μεγάλες. Ελπίζεται ότι «το κρέας του σωλήνα» θα μπορέσει να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες στην κατανάλωση κρέατος λόγω της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και παράλληλα θα συμβάλλει στην καταπολέμηση των βλαβερών αιτιών που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.
Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που έχουν αυτή την ιδέα. Παρόμοια προγράμματα προωθούνται στη Γερμανία αλλά και το Ισραήλ. Σύμφωνα με στοιχεία των ΗΕ το 14,5% των εκπομπών ρύπων οφείλονται στην εκτροφή βοοειδών. Σε αυτήν προστίθεται η χρήση νερού αλλά και η χρήση μεγάλων εκτάσεων γης για την εκτροφή τους.
«Σε σχέση με το κανονικό κρέας το Impossible Burger απαιτεί 95% λιγότερη γη, 74% λιγότερο νερό και παράγει 87% λιγότερες εκπομπές αερίου», τονίζει εκπρόσωπος της εταιρείας Impossible Foods. Το κρέας είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη διατροφή «κυρίως για τα 850 εκατομμύρια των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της πείνας», σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 θα διπλασιαστεί η παραγωγή κρέατος κυρίως λόγω της μεγάλης ζήτησης στις αναδυόμενες οικονομίες.
Ο Γερμανός τρώει πολύ κρέας
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου πάντως, το οποίο είναι αρμόδιο για θέματα τροφίμων, δεν φαίνεται τόσο αισιόδοξος. «Η παραγωγή κρέατος στο εργαστήριο θα καθυστερήσει ακόμα πολύ, ανάμεσα σε άλλα και εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής αλλά και γιατί παραμένει άγνωστο ακόμα πόση ενέργεια απαιτείται».
Την ίδια άποψη έχει και ο Γερμανικός Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων. Εκτός αυτού οι Γερμανοί αγαπούν το κρέας και μάλιστα το 53% δηλώνει πως είναι το αγαπημένο του πιάτο και το προτιμούν από τα μακαρόνια. Ο μέσος Γερμανός καταναλώνει ούτε λίγο ούτε πολύ 60 κιλά κρέας το χρόνο, ποσότητα διπλάσια από αυτή που συνιστά η Γερμανική Εταιρεία Τροφίμων.
Τέλος, ακόμα πιο επικριτική είναι η Greenpeace, η οποία τονίζει πως «το κρέας του σωλήνα είναι προς το παρόν μια μεγάλη υπόσχεση γεμάτη άλυτα προβλήματα και ανοιχτά θέματα».
Πηγή DW
φωτό DW