Ο γάλλος καλλιτέχνης του δρόμου Ζουλιέν Μαλάν συνδυάζει νοσταλγικές σκηνές από τη ζωή της Κίνας όπως το κουτσό, οι κούνιες, τα κλουβιά των πουλιών, τα παλιομοδίτικα ποδήλατα και τα πολύχρωμα κτίρια, στις τοιχογραφίες του στα παλιά δρομάκια της Σανγκάης.
Από την προηγούμενη Παρασκευή φωτογραφίες των τοιχογραφιών και των γλυπτών του εκτίθενται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Σανγκάη ( MoCA), ως τμήμα μίας ατομικής έκθεσης η οποία αποτίει φόρο τιμής στη Σανγκάη της δεκαετίας του 1980 και 1990. Σε μία σκηνή ένας λεοντόμορφος άντρας παίζει μπάλα στην είσοδο ενός παλιού δρόμου ανάμεσα στα «shikumen», τα παλιά ιστορικά πέτρινα σπίτια της Σανγκάης.
«Η σκηνή αυτή μου θυμίζει την παιδική μου ηλικία. Έτρεχα και πηδούσα στα παλιά δρομάκια. Πραγματικά με εξέπληξε το γεγονός ότι ο καλλιτέχνης είναι Γάλλος», δήλωσε ο Ζου Γιχουά επισκέπτης της έκθεσης, ο οποίος γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970.
Γεννημένος στο Παρίσι το 1972, ο καλλιτέχνης είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο με το όνομα Seth Globepainter.
Περιοδεύει ανά τον κόσμο και συνεργάζεται με εγχώριους καλλιτέχνες του δρόμου από το 2003, κάνοντας τέχνη σε περισσότερες από 50 χώρες και περιοχές.
«Ενώ περιπλανιόμουν στη Σανγκάη, παρατήρησα ότι πολλές παλιές γειτονιές καταστρέφονται για να γίνουν ουρανοξύστες και η πόλη μεταμορφώνεται σταδιακά σε μία σύγχρονη μεγαλούπολη. Σαν καλλιτέχνης όμως θα ήθελα να υπενθυμίσω στο κοινό μου να κάνει μία μικρή στάση και να αναζητήσει παλιές και όμορφες αναμνήσεις», εξηγεί.
Ο καλλιτέχνης του δρόμου έγινε δημοφιλής στη Σανγκάη τον χειμώνα του 2014 όταν συνεργάστηκε με τον κινέζο καλλιτέχνη Σι Ζενγκ στην τοιχογραφία με θέμα: «Η Κινέζα Ωραία Κοιμωμένη» εμπνευσμένη από ένα κλασικό ποίημα την εποχή της Δυναστείας Τανγκ (618-907).
Οι φωτογραφίες της τοιχογραφίας που βρίσκεται σε ένα ημικατεστραμμένο σπίτι στη Σανγκάη έγιναν γρήγορα γνωστές μέσω του κινεζικού ιστότοπου WeChat.
Οι περισσότεροι χαρακτήρες στα έργα του γάλλου καλλιτέχνη είναι παιδιά σχεδιασμένα με ένα αρχαϊκό στυλ που συνδυάζει σύγχρονες και παραδοσιακές φόρμες. Τα τελευταία χρόνια ο Ζουλιέν ζει και εργάζεται στη Σανγκάη. Ανάμεσα στα έργα του είναι μία τοιχογραφία σε ένα αγρόκτημα στο χωριό Τσινγκπόου.
Το 2017 ζωγράφισε σε μία περιοχή της Σανγκάης μία τοιχογραφία ύψους 46 μέτρων, που είναι η υψηλότερη τοιχογραφία στην Ασία. Απεικονίζει ένα κορίτσι που παίζει πιάνο πάνω σε ένα δέντρο. Όπως λέει, θέλει να επισκεφθεί περισσότερες περιοχές της Κίνας, ανάμεσά τους η Αυτόνομη Περιφέρεια Κουανγκσί Τσουάνγκ και η Αυτόνομη Περιφέρεια της Εσωτερικής Μογγολίας, για να κάνει εκεί την τέχνη του.
«Αισθάνομαι ότι κάνω αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο προκειμένου να προλάβω να απεικονίσω την κουλτούρα της αγροτικής Κίνας, η οποία αστικοποιείται με πρωτοφανείς ρυθμούς», δηλώνει ο Ζουλιέν και προσθέτει ότι «η τέχνη του δρόμου μπορεί να διασκεδάσει τους ντόπιους αλλά και να τους εμπνεύσει εμπιστοσύνη για τον πολιτισμό τους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ