Τα παιδιά στην Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρο και Ιταλία είναι τα πιο υπέρβαρα στην Ευρώπη - Μόνο τα παιδιά στη Σουηδία ακολουθούν τη μεσογειακή δίαιτα
Φημίζεται όσο καμιά άλλη διατροφή στον κόσμο για τα οφέλη της στον οργανισμό, στην αντιγήρανση, στις άμυνες του ανθρώπινου σώματος και τη διατήρηση υγιών αναλογιών.
Όμως η θλιβερή αλήθεια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι η εξής: Η μεσογειακή διατροφή είναι... νεκρή, τουλάχιστον για τα παιδιά που κατοικούν στην συγκεκριμένη ηλιόλουστη «γωνιά» του κόσμου, μεταξύ των οποίων και τα ελληνόπουλα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της ΕΕ για την Μελέτη της Παχυσαρκίας στη Βιέννη, η χώρα μας μαζί με τις άλλες μεσογειακές χώρες που έδωσαν σε αυτόν τον άκρως γευστικό και υγιεινό τρόπο διατροφής το όνομά του, έχουν πλέον τα παχύτερα παιδιά στην Ευρώπη.
Οι αριθμοί σοκάρουν: Σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Μάλτα, τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη, σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά (το 18-21%, ανάλογα με τη χώρα) είναι παχύσαρκο. Πιο συγκεκριμένα, το 43% των αγοριών και κοριτσιών ηλικίας εννέα ετών στην Κύπρο είναι είτε υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία ξεπερνούν το 40%.
Τα γλυκά, το τζανκ φουντ και τα αναψυκτικά με ζάχαρη έχουν αντικαταστήσει τα παραδοσιακά φαγητά της διατροφής που βασίζεται στην άφθονη χρήση λαχανικών, φρούτων, ελαιόλαδου και ψαριών.
Όπως επισημαίνει ο Δρ. Ζοάο Μπρέντα, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Μη Μεταδιδόμενων Ασθενειών «η μεσογειακή διατροφή για τα παιδιά στις συγκεκριμένες χώρες πλέον δεν υφίσταται. Δεν υπάρχει πια. Τα παιδιά που τρώνε πλέον περισσότερο σύμφωνα με τις αρχές αυτής της δίαιτας είναι εκείνα που ζουν στη Σουηδία. Η μεσογειακή δίαιτα έχει χαθεί και πρέπει να την ανακτήσουμε».
Τα παιδιά στη νότια Ευρώπη τρώνε πλέον λιγότερα φρούτα και λαχανικά. Ψηλά στη λίστα των προτιμήσεών τους βρίσκονται τα αναψυκτικά, τα ανθυγιεινά σνακ τύπου κόλας, τα γλυκά και το πρόχειρο φαγητό με πολύ αλάτι και λίπος. Ακόμα ένα στοιχείο που επιβαρύνει το σώμα τους από εξαιρετικά μικρή ηλικία είναι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.
«Η ακινησία και η αδράνεια είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα στις χώρες της νότιας Ευρώπης. Ένας άνδρας στην Κρήτη τη δεκαετία του 60 θα χρειαζόταν 3.500 θερμίδες επειδή ανεβοκατέβαινε όλη μέρα στο βουνό», εξηγεί ο Μπρέντα, φέρνοντας ένα παράδειγμα για το πώς οι ευκολίες της σύγχρονης ζωής έχουν μειώσει τις ανάγκες μας σε τρόφιμα, αλλά δυστυχώς όχι και την κατανάλωσή τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας είναι το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν. Αυτές οι χώρες όμως διέρχονται από ένα «μεταβατικό στάδιο» στη διατροφή τους, υιοθετώντας σταδιακά δυτικές συνήθειες που μπορεί να αλλάξουν ταχύτατα αυτήν την εικόνα. Τα παιδιά στο Τατζικιστάν παραδείγματος χάρη καταναλώνουν ήδη μεγάλες ποσότητες αναψυκτικών
Αρκετά χαμηλά ποσοστά παιδικής παχυσάρκιας υπάρχουν επίσης σε Γαλλία, Νορβηγία, Ιρλανδία, Λετονία και Δανία, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΠΟΥ για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Τα καλά νέα, σύμφωνα με τον Μπρέντα, είναι ότι πολλές χώρες της Μεσογείου αναγνωρίζουν το πρόβλημα και έχουν ήδη λάβει μέτρα για να το διορθώσουν και να επαναφέρουν τις παλιές υγιεινές συνήθειες στη διατροφή των παιδιών.
Τουλάχιστον τρία τέταρτα των παιδιών στην Ιταλία καταναλώνουν φρούτα κάθε μέρα ή τις περισσότερες μέρες, επισημαίνει ο επιστήμονας, σημειώνοντας ότι «υπάρχει πρόοδος και σε άλλες χώρες».