Αυτοδιοίκηση

Ζαχάρω, Κρέστενα και ΠΕΔΗ αντιδρούν για τις ανεμογεννήτριες στον Επικούριο Απόλλωνα

Ζαχάρω, Κρέστενα και ΠΕΔΗ αντιδρούν για τις ανεμογεννήτριες στον Επικούριο Απόλλωνα

Οι αντιδράσεις συνεχίζονται για το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην ορεινή περιοχή γύρω από το ναό του Επικουρίου Απόλλωνα. Ένα ζήτημα που έχει ξεσηκώσει τους φορείς τριών νομών, της Αρκαδίας, της Μεσσηνίας και της Ηλείας.

Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, στο δήμο Ζαχάρως, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα την λήψη απόφασης όσο αφορά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου.

Ειδικότερα, στην συνεδρίαση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Αλεξανδρόπουλος, ενώ δήλωσαν το παρόν και οι 21 Δημοτικοί Σύμβουλοι, μαζί με κάποιους προέδρους τοπικών κοινοτήτων.

Με την ανακοίνωση της ΡΑΕ για την δημιουργία αιολικού πάρκου, με την εγκατάσταση 72 ανεμογεννητριών σε περιοχές του Δήμου, στις 15/01/21, δίνεται η δυνατότητα κατάθεσης αιτιολογημένων αντιρρήσεων, οι οποίες πρέπει να γίνουν σε διάστημα 15 ημερών από την αρχική ανακοίνωση.

Λόγω της σοβαρότητας για την καταληκτική ημερομηνία της υποβολής αντιρρήσεων, στις 29/01/21, κρίθηκε αναγκαία η σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου για την λήψη σχετικής απόφασης.

Τα μέλη του συμβουλίου, έχοντας υπόψιν την σπουδαιότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως της αιολικής στην προκειμένη περίπτωση, εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους εξαιτίας των μειονεκτημάτων που θα έχει η εγκατάσταση τους στην περιοχή.

Η πρόθεση της εταιρίας να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες σε τόσο κοντινή απόσταση από μνημεία, όπως ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, από παραδοσιακούς οικισμούς των Ταξιαρχών, από περιοχές προστατευόμενες NATURA, όπως οι καταρράκτες της Νέδα και τοπικές κοινότητες με πλούσιο φυσικό περιβάλλον και πολιτιστικό χαρακτήρα, τους βρήκε αντίθετους.

Τα μέλη του συμβουλίου προχώρησαν σε ψηφοφορία και κατά πλειοψηφία αποφάνθηκαν στο να αντιτεθούν στην χορήγηση αδείας στην Α.Ε. με την επωνυμία “Αιολική Θεοδώρων Ανώνυμη Βιομηχανική και Ενεργειακή Εταιρία”, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εξουσιοδοτώντας τον Δήμαρχο Ζαχάρως στην σύνταξη και την υποβολή αντιρρήσεων προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Μπαλιούκος: «Υπάρχει αναστάτωση στην ορεινή περιοχή του δήμου μας»

Για το θέμα που ανέκυψε το τελευταίο διάστημα με τις ανεμογεννήτριες, ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος από την πλευρά του τόνισε τα εξής: «Υπάρχει αναστάτωση στην ορεινή περιοχή του δήμου μας, όπου υπάρχουν πληροφορίες ότι πρόκειται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες μεγάλης δυναμικότητας. Η ανησυχία αγγίζει και τον πλέον αδιάφορο πολίτη, διότι λέγεται ότι το επενδυτικό σχήμα έχει επιλέξει την περιοχή του Ναού Επικουρίου Απόλλωνα, των καταρρακτών Νέδα και Σεπετού και τον χώρο της Ανδρίτσαινας για εγκατάσταση.

Ο δήμος μας θέλει να είναι ξεκάθαρος προς όλες τις πλευρές. Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών ή η οπτική επαφή από το Ναό του Επικουρίου Απόλλωνα , από λοιπούς σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και περιβαλλοντικά μνημεία (καταρράκτες Σεπετού και Νέδα), περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αλλά και ιστορικούς χώρους π.χ. Ανδρίτσαινα, για το δήμο μας αποτελεί ρυπογόνα δραστηριότητα.

Στους συγκεκριμένους χώρους ο δήμος μας θα αγωνιστεί να ματαιώσει την όποια προσπάθεια , χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα. Από την άλλη, ο δήμος μας αναγνωρίζει ότι η αιολική ενέργεια είναι ίσως η πιο φιλική στο περιβάλλον. Καλούμε την πολιτεία να ενεργοποιήσει όλους τους καθ’ ην αρμοδίους φορείς στην κατεύθυνση του σεβασμού των μνημείων μας, του περιβάλλοντος και των ιστορικών μας χώρων. Αν στους σχεδιασμούς της υπάρχει η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή μας».

Η θέση της Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας για τις ανεμογεννήτριες

Η «Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας», ως περιβαλλοντικός σύλλογος και με δεδομένη την κλιματική αλλαγή, τάσσεται φυσικά υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όταν βέβαια επιλέγονται οι κατάλληλες για τον κάθε τόπο, με σεβασμό και μέτρο και εξασφαλίζεται η αρμονική και όχι η ανταγωνιστική τους σχέση με το περιβάλλον. Φυσικά θα πρέπει να προβλέπεται και η αποκατάσταση της εκάστοτε περιοχής μετά το πέρας της λειτουργίας αυτών. Επιβάλλεται όμως η απόλυτη προστασία των βασικών οικοτόπων, ακόμα δε περισσότερο εντός περιοχών Natura όπως και των ιδιαίτερων πολιτιστικών στοιχείων της εκάστοτε περιοχής.
Η ενδεχόμενη τοποθέτηση 72 τεράστιων ανεμογεννητριών, ύψους 185 μ., πλάτους 90μ., με τις συνοδές εκτεταμένες εγκαταστάσεις που σχεδιάζονται στην ευρύτερη περιοχή του Επικουρίου Απόλλωνα, Ανδρίτσαινα, Νέδα, Φιγαλεία, Μίνθη καταστρατηγεί όλα τα παραπάνω κριτήρια, προσβάλλει το Σύνταγμα της χώρας μας αλλά και τις διεθνείς Συμβάσεις Προστασίας του Πολιτιστικού και Φυσικού Τοπίου. Δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζονται τερατόμορφες εγκαταστάσεις, ορατές από το Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, τον Επικούριο Απόλλωνα, σε απόσταση μόλις 700 μέτρα από τα αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία του Λυκαίου Όρους, 2 χλμ. από το φαράγγι και τους καταρράκτες της Νέδας, σε ελάχιστη απόσταση από την Ανδρίτσαινα και την Αρχαία Φιγαλεία, με αποτέλεσμα τον ανεπανόρθωτο κατακερματισμό του μοναδικού φυσικού, ιστορικού και πολιτιστικού τοπίου.

Το σχεδιαζόμενο αυτό εγχείρημα αντιβαίνει επίσης στη δυνατότητα της ήπιας και αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης και εναλλακτικού τουρισμού όπου θα επωφελούνταν πραγματικά οι τοπικές κοινωνίες. Αναρωτιόμαστε ακόμα εκτός του τεράστιου γηπέδου που απαιτείται για κάθε ανεμογεννήτρια, πόσες χιλιάδες στρέμματα εκχερσωμένων, αποψιλωμένων δασικών εκτάσεων θα γίνουν δρόμοι πρόσβασης; Ποιος θα αποτιμήσει την ηλεκτρομαγνητική ρύπανση από την περιστροφή τόσων πολλών ανεμογεννητριών και τα ασφαλή όρια έκθεσης των κατοίκων στους γειτνιάζοντες οικισμούς; Ποιος θα αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους που πλήττονται ;

Σίγουρα όμως, η ισοπέδωση των κορυφογραμμών μας, η προκαλούμενη αισθητική και ηχητική ρύπανση, η καταστροφή της βιοποικιλότητας με την αλλαγή χρήσης γης (η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις αύξησης κατάτμησης του τοπίου) και ο κατακερματισμός του ιδιαιτέρου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, δεν μπορεί να αποζημιωθεί και οφείλουμε να σεβαστούμε και να προστατεύσουμε την περιβαλλοντική, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά μας. Στο βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων και του άμετρου σχεδιασμού χωροθέτησης των εκάστοτε ΑΠΕ ζητούμε από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση των προτεινόμενων ανεμογεννητριών.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup