Αυτοδιοίκηση

Δυτ. Ελλάδα: Αντιδράσεις πανταχόθεν για το σχεδιασμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Δυτ. Ελλάδα: Αντιδράσεις πανταχόθεν για το σχεδιασμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Σε θέση μάχης δείχνουν να βρίσκονται η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και οι φορείς των τριών νομών, καθώς η πρόταση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών βρίσκει αντίθετους τόσο τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη όσο και τους αιρετούς στην Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία. Στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα το ζήτημα των αποκεντρωμένων τμημάτων του Πανεπιστημίου, στον απόηχο και των συγχωνεύσεων και μετακινήσεων που εισηγείται η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου, διατυπώθηκε αυτή η αντίδραση.

Εκείνο που προκαλεί έντονο προβληματισμό είναι πως ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών διατύπωσε την άποψη πως ο Πανεπιστήμιο δεν απεμπολεί το δικαίωμα του να αποφασίζει για τη λειτουργία και την χωροταξική κατανομή των τμημάτων του. Κάτι που όπως ανέφερε και ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλείας Παναγιώτης Μπράμος “δε μπορεί να αποτελέσει βάση ειλικρινούς διαλόγου”. Γιατί δεν μπορεί το Πανεπιστήμιο να διεκδικεί χρηματοδοτήσεις για την αναβάθμισή του από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας αλλά ταυτόχρονα να αγνοεί τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας και να χαράσσει τη δική του πορεία. Στην περίπτωση της Ηλείας για να το πούμε λίγο πιο “λιανά” δεν γίνεται να διεκδικεί το πανεπιστήμιο χρήματα από έναν προϋπολογισμό που αφορά και την Ηλεία και να την εξαιρεί από το σχεδιασμό του ή να της αφαιρεί τα τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που υπάρχουν και δυστυχώς φυτοζωούν.

«Η καλή και αγαστή συνεργασία του Πανεπιστημίου και της Αυτοδιοίκησης είναι μία σχέση win win. Αλλά πρέπει να είναι μία σχέση που θα στηρίζεται στην πρόσθεση και όχι την αφαίρεση, στον πολλαπλασιασμό και όχι στη διαίρεση» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την εισήγησή του. Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τη διαφωνία του με τις προτάσεις της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η διατήρηση και ισχυροποίηση των περιφερειακών Σχολών και Τμημάτων, επιβάλλεται για λόγους ισχυροποίησης του ίδιου του Πανεπιστημίου αλλά και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. «Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει την αγαθή τύχη να έχει την έδρα του σε μία μητροπολιτική περιοχή με πολύ ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και περίπου στο κέντρο μίας δυναμικής περιφέρειας χωρίς τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις και με τεράστιες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες που προσφέρουν εξίσου μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης πολλών γνωστικών αντικειμένων αλλά και παραγωγής καινοτομίας στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που ούτε το Πανεπιστήμιο, ούτε η Δυτική Ελλάδα, μπορούν να απωλέσουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δείτε τα όσα ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας στην τοποθέτηση αμέσως μετά τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας ανέφερε ότι η έκθεση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού θα συζητηθεί το προσεχές διάστημα στην Σύγκλητο και θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους τόσο οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όσο και οι δήμαρχοι των περιοχών όπου υπάρχουν τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.

Ο Πρύτανης μιλώντας για τα τμήματα της Ηλείας σημείωσε ότι “… κάθε χρόνο εισάγονται περί τους 500 νέους φοιτητές στα δύο τμήματα που βρίσκονται στην Ηλεία εκ των οποίων μόνο 44 είναι εκείνοι που εισάγονται με βαθμό πάνω από τη βάση, ενώ στο δεύτερο έτος φοίτησης συνεχίζουν περίπου 200», θέλοντας να καταδείξει την τάση που επικρατεί σε Μουσειολογία και Γεωπονία και επισημάνοντας πως η Σύγκλητος θα λάβει τις τελικές αποφάσεις παρά τις θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι βουλευτές της Δυτ. Ελλάδας.

Δείτε τι ανέφερε η βουλευτής Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου.

Δείτε τι ανέφερε ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας.

Δείτε τι ανέφερε ο βουλευτής Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός.

Δείτε τι ανέφερε ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης.

Ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην ιστορία των τμημάτων της Ηλείας αλλά και στο γεγονός ότι αυτά δεν έτυχαν της στήριξης του Πανεπιστημίου Πατρών. Στάθηκε στο ανακοινωμένο τμήμα του ΤΕΦΑΑ Πύργου που δεν προχώρησε και ζήτησε να χρηματοδοτηθεί η Ηλεία μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας με 10 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού.

Ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης αναφέρθηκε και αυτός στην πορεία των τμημάτων τριτοβάθμιας στην Ηλεία, την υποχώρηση των βάσεων τους, τον εξορθολογισμό που δεν έγινε από το υπουργείο Παιδείας και την εγκατάλειψη των τμημάτων σε μια φθίνουσα πορεία. Ζήτησε δε να αφήσουν τους δημάρχους να σχεδιάσουν για τον τόπό τους και σε αυτό το πεδίο.

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος έκανε λόγο για απαξίωση της Ηλείας, έναν νομό που δεν έχει αυτοκινητόδρομο και σιδηρόδρομο και που τώρα επιχειρείται και η εξαφάνισή του από τον ακαδημαϊκό χάρτη. Στάθηκε δε και στις διεκδικήσεις του δήμου για την τριτοβάθμια.

Στις διεκδικήσεις των συναδέλφων του συστρατεύεται και ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, ενώ εξέφρασε την άποψη πως τα πανεπιστήμια πρέπει να κάνουν αποκέντρωση και στις θέσεις ΔΕΠ.

Τη δημιουργία Πανεπιστημίου Δυτ. Ελλάδας πρότεινε ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου λέγοντας πως το Πανεπιστήμιο Πατρών επιδιώκει την συγκέντρωση όλων των τμημάτων στην Πάτρα, σε αντίθεση με αυτά της Πελοποννήσου και των Ιωαννίνων. Ζήτησε δε να αποσυρθεί η πρόταση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών γιατί υπονομεύει τη λειτουργία των περιφερειακών του τμημάτων.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup