Με έδρα την Αμαλιάδα και ιστορική έδρα την Αρχαία Ήλιδα - Ανέγερση δημαρχείου
Το 1998 με επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής ΚΡΑΛΛΗ , η Αρχαία Ήλιδα με την εφαρμογή των Καποδιστριακών Δήμων , εντάχθηκε στον Δήμο ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ.
Το 2010 με την εφαρμογή των Καλλικρατικών Δήμων ο Δήμος Αμαλιάδας μετονομάστηκε σε Δήμο Ήλιδας .
Το 2021 ο Δήμαρχος Ήλιδας χωρίς περιγραφή αιτιολογικής τεκμηρίωσης εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο την αλλαγή της ονομασίας του Δήμου Ήλιδας σε Δήμο Αμαλιάδας – Ήλιδας. Ισχυρίζεται ότι δεν ακούγεται η Αμαλιάδα και έχει εξαφανιστεί.
Εναποθέτοντας την αναγέννηση της στην ανέξοδη θεωρία της ονοματολογίας ,προσπερνώντας την πραγματικότητα ότι μια πόλη δεν ακούγεται όταν κατεδαφίζονται οι υποδομές της όπως πρόσφατα βιώσαμε των κατάργηση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και την διαφαινόμενη διάλυση του Νοσοκομείου Αμαλιάδας και την απώλεια λειτουργίας του Δημοτικού κάμπινγκ .
Αντί να διεκδικήσει την Δημόσια παραλιακή έκταση των 76 στρεμμάτων υπέρ του Δήμου με βάση την κείμενη νομοθεσία παρεμβαίνει αποπροσανατολιστικά δήθεν ότι η εν λόγο έκταση είναι δημοτική καταθέτοντας με πλήρη γνώση ένα αίολο και ασαφές ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.
Επίσης το παρατηρούμενο μποτιλιάρισμα της θαλάσσιας ρύπανσης στην παραλία της Κουρούτας είναι αιτία Πανελλαδικής δυσφήμισης της Αμαλιάδας με την θεσμική της εκπροσώπηση σε ρόλο παθητικού θεατή.
Πως να προσχωρήσει κάθε καλοπροαίρετος Αμαλιαδίτης στο αφήγημα << να ακούγεται η Αμαλιάδα >> όταν ο Ιστορικός της Ραδιοφωνικός Σταθμός έχει περιέλθει σε συνθήκες παρακμιακής λειτουργίας.
Πως να ακούγεται η Αμαλιάδα όταν το θεσμικό της εποικοδόμημα διαχρονικά αποδεχόταν ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ , ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΔΑΛΙΑΝΗ, να έχει εξαφανισθεί μεταμορφωμένος σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο.
Το 2018 με πρωτοβουλία του Κινήματος Χελωνίτη Κόλπου και χορηγία του Ηλειακού Απόδημου Ελληνισμού ως πράξη ιστορικού χρέους , διαμορφώθηκε ένα λιτό ταφικό μνημείο αντάξιο του γεννήτορα της πόλης .
Αθροιζόμενες οι περιγραφόμενες επισημάνσεις μας οδηγούν στο πολιτικό συμπέρασμα ότι Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ δεν θα έρθει από την επιδιωκόμενη επικοινωνιακή αποπροσανατολιστική ονοματολογία αλλά από μια διαχρονική σταθερή παραγωγική δημοτική πολιτική ανοιχτών οριζόντων.
Η άστοχη και ατεκμηρίωτη εισήγηση του Δήμαρχου Ήλιδας για αλλαγή του τίτλου στον Δήμο Ήλιδας μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία για μια ευρύτατη διαβούλευση για μια νέα βιώσιμη ονομασία του Δήμου Ήλιδας.
Βασική αρχή στην ονοματοδοσία στο κάθε Δήμο αποτελεί το φέρον Ιστορικό αξιακό φορτίο στα σπλάχνα του.
Εδώ ακριβώς βρίσκεται η αιτία της πρότασης μας για Δήμο ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΛΙΔΑΣ .
Το 1998 με την ένταξη της Αρχαίας Ήλιδας στο Δήμο Αμαλιάδας διαμορφώθηκαν νέα ιστορικά δεδομένα , γι αυτό και σήμερα επιβάλλεται με νηφαλιότητα να επιχειρηθεί ένας συνθετικός αναστοχασμός.
Κατά την γνώμη μας το Ιερό της Διοργανώτριας Πόλης των Ολυμπιακών αγώνων δεσμεύει απόλυτα τον Αρχαιολογικό και Ιστορικό χαρακτήρα δίνοντας ως όνομα ΄΄ ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΛΙΔΑΣ ΄΄ με έδρα την Αμαλιάδα και ιστορική έδρα την Αρχ, Ήλιδα , με αναγκαία την επιδίωξη ανέγερσης Δημαρχείου στον Αρχαιολογικό χώρο .
Αυτή η πρόταση μας δημιουργεί ταυτόχρονα δεσμεύσεις για αναγέννηση του Αρχαιολογικού χώρου της Ήλιδας, με σαφές σχέδιο δράσης .
ΣΤΑΘΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ στα 3.500 στρέμματα του Αρχαιολογικού χώρου βάση του υπάρχοντος κτηματολογικού πίνακα Μανώλη Καποκάκη
ΑΝΑΔΕΙΞΗ των εντοπισθέντων μνημείων ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΡΑΣ ( σήμερα βρίσκονται καλυμμένα από αγροτικές καλλιέργειες ).
Ενίσχυση της λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου ( υπάρχει ανάγκη εργασιών προστασίας)
ΟΔΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ (ΜΕΛΕΤΗ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΟΛΟΝΑ)
Ενδυνάμωση της επισκεψιμότητας του ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΛΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑΣ στους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ.
Συμπερασματικά η συνεχής και έντονη προσπάθεια για ανάδειξη της ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΛΙΔΑΣ αναπόφευκτα θα φέρει τις συντεταγμένες του αναπτυξιακού ενδιαφέροντος στην έδρα του Δήμου την ΑΜΑΛΙΑΔΑ.
ΑΝΕΞΕΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΗΛΙΔΑ - ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΙΔΕΩΝ
Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΑΛΛΗΣ