Αυτοδιοίκηση

Γεωργιόπουλος στο OPEN: Μετά το 2007, το δεύτερο χτύπημα είναι τελειωτικό

Γεωργιόπουλος στο OPEN: Μετά το 2007, το δεύτερο χτύπημα είναι τελειωτικό
Στο τηλεοπτικό κανάλι OPEN εμφανίστηκε σήμερα το πρωί ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος. Ο κ. Γεωργιόπουλος φανερά προβληματισμένος για την εξέλιξη της φετινής πυρκαγιάς που έχει κάψει 65.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης ανέδειξε ανάμεσα σε άλλα και τα ουσιαστικά προβλήματα που περιμένουν την επόμενη μέρα όλους τους πληττόμενους από την καταστροφική πυρκαγιά που όπως χαρακτηριστικά είπε δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο.
«Είμαστε στην όγδοη μέρα και οι αναζωπυρώσεις είναι εδώ και οι πυρκαγιές είναι ακόμα εδώ. Πριν από λίγο ήρθα από ένα χωριό τη Νεράιδα, όπου είχαμε ένα τοπικό συντονιστικό, με τον στρατηγό της πυροσβεστικής που έχει υπό τον έλεγχο τις επιχειρήσεις, θέλουμε να ελέγξουμε μία εστία η οποία δεν είναι και η τελευταία. Ο άνεμος είναι τρελός, δεν ξέρεις κάθε φορά από που έρχεται. Ο τόπος είναι ξηρός, έχει ανάψει το έδαφος, η γη, τα δέντρα. Από ότι έχει μείνει, να ξέρετε ότι μέσα στον Αύγουστο δεν θα μείνει κάτι., Ότι έχει μείνει όρθιο και ότι έχει μείνει πράσινο. Πριν από λίγες ημέρες πέρασε τον ποταμό Ερύμανθο. Δε μιλάμε για μικρό ποτάμι. Χθες πέρασε τον Λάδωνα, τώρα το μόνο που μένει είναι να περάσει και τον Αλφειό.
Αντιλαμβάνεστε για τι συνθήκες μιλάμε. Σε ό,τι αφορά τα χθεσινά, δόθηκε μία μάχη. Και ξέρω ότι δόθηκε με κεντρική εντολή από το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προκειμένου για μία ακόμα φορά μέσα σε 15 χρόνια να μην καεί, να μην καταστραφεί το ιερό της Ολυμπίας» Τόνισε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ αναφερόμενος στην πιθανότητα να ξανακαεί ο Κρόνιος λόφος και ο αρχαιολογικός χώρος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «… φαντάζεστε τον αντίκτυπο, φαντάζεστε τον διασυρμό και την καταισχύνη την διεθνή αν μέσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες τα video wall στο στάδιο του Τόκιο αντί να δείχνουν τους αγώνες να δείχνουν τον Κρόνιο λόφο να καίγεται. Πριν από 14 χρόνια κάηκε ο Κρόνιος λόφος και μέρος των δέντρων του αρχαιολογικού χώρου κάηκαν. Το μουσείο κινδύνευσε και στη συνέχεια στην διαδρομή αυτή των 14 ετών από τότε που αναγεννήθηκε η φύση και πέρυσι είχαμε απειλή η οποία όμως αντιμετωπίστηκε αρκετά νωρίς. Φέτος την ύστατη ώρα ένα με ενάμιση χιλιόμετρο από τον αρχαιολογικό χώρο, υπήρχε μία μεγάλη φωτιά. Εάν εκείνη την ώρα δεν υπήρχαν εφτά με οκτώ εναέρια μέσα, με μία μαζική ρίψη, δεν θα το αποτρέπαμε».
Επιπλέον ο κ. Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε στην λάθος εντύπωση που έχει σχηματίσει η κυβέρνηση, επειδή βγήκε σώος ο αρχαιολογικός χώρος. «…Ότι τα υπόλοιπα είναι εντάξει. Σας λέω λοιπόν τα νούμερα... Βλέπω την καταστροφή στην βόρεια Εύβοια, συμμερίζομαι και καταλαβαίνω τους ανθρώπους καλύτερα, διότι εδώ παλιότερα πριν 14 χρόνια είχαμε και πολλά ανθρώπινα θύματα, άρα το καταλαβαίνουμε για δεύτερη φορά καλά αυτό, τουλάχιστον τώρα απετράπη η ανθρώπινη θυσία. Όμως μιλάμε για 65.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι μαύρα. Κατάμαυρα! Και το λέω αυτό για τον εξής λόγο, γιατί η συντριπτική πλειονότητα αυτών των καλλιεργιών είναι η ελιά. Η ελιά δεν μπορεί να αποδώσει του χρόνου. Δεν είναι ένα κηπευτικό, δεν είναι μια ετήσια καλλιέργεια. Η ελιά για να αποδώσει χρειάζεται εφτά, οκτώ και δέκα χρόνια. Και τώρα αυτά τα χώματα είναι δηλητηριασμένα για δεύτερη φορά. Αυτοί οι άνθρωποι, γι’ αυτό το μεγάλο διάστημα δεν θα έχουν εισόδημα. Είναι οικογενειάρχες και θέλουν να ζήσουν τα παιδιά τους.
Είχαμε μία φωτιά το 2007, προσπαθήσαμε να αναζωογονήσουμε και να ανασυστήσουμε τις καλλιέργειες μας, να ξαναφτιάξουμε την ζωή μας, πέρασαν 10 χρόνια και τα χρόνια των μνημονίων μαζί με όλη τη χώρα και τώρα που πήγαμε να πάρουμε μία ανάσα έρχεται ένα δεύτερο χτύπημα, το οποίο φοβούνται και είναι λογικό να το φοβούνται ότι είναι τελειωτικό» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος.
Πέρα από το παραγωγικό κομμάτι της Ολυμπίας ο κ. Γεωργιόπουλος στάθηκε και στην Ολυμπία ως Brand name, ως παγκόσμιο σύμβολο που όπως ανέφερε δεν έχει αξιοποιηθεί ως εθνικό κεφάλαιο ποτέ από την πολιτεία στο βαθμό που πρέπει.
«Δεν είναι αξιοποιημένη σε οτιδήποτε. Αθλητικά, πολιτιστικά κλπ. Μία αφή της φλόγας γίνεται εδώ και αυτό είναι όλο. Νομίζω ότι το πολιτιστικό απόθεμα της Ολυμπίας μαζί με το παραγωγικό της κεφάλαιο, το οποίο είναι πλούσιο, γιατί εδώ η γη είναι πλούσια σε παραγωγή θα έπρεπε να αποτελέσει ένα ειδικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης, προκειμένου να πάρει ανάσα αυτός ο τόπος, για τα επόμενα χρόνια και γιατί όχι να αναβαθμιστεί και η Ολυμπία και η περιοχή συνολικά. Αυτό είναι το αίτημά μας. Έχω στείλει από χθες μία επιστολή στον πρωθυπουργό, πριν από το υπουργικό συμβούλιο. Ζητώ αυτό που σας λέω. Ότι ο Δήμος της Αρχαίας Ολυμπιάς, το πολιτιστικό της κεφάλαιο, πρωτίστως δε τώρα και το παραγωγικό κεφάλαιο, συνδεδεμένα και τα δύο με έναν συνδυασμό που θα βγει μέσα από ένα πρόγραμμα, από μία μελέτη ειδικών, των καλύτερων που μπορεί να υπάρχουν, γιατί αυτό απαιτεί ο τόπος, νομίζω ότι μπορεί να δώσει την πνοή που χρειαζόμαστε, την πνοή που χρειάζεται όλη η Ελλάδα.
Εγώ παρακολουθώ και καταλαβαίνω και τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν και όσα χρήματα θα σταλούν από το ταμείο ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ που τρέχει το καινούργιο μπροστά μας, το βλέπω, το καταλαβαίνω, θα υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις και μεγάλες ανάγκες και ευτυχώς μπορεί να υπάρξουν κάποια χρήματα σε αυτήν την συγκυρία. Θα πω όμως ένα παράδειγμα. Για τις περιοχές που είναι στο ειδικό πρόγραμμα για την βόρεια Εύβοια ας πούμε και το ξαναλέω ότι δεν είναι αντιπαραθετικό, μην με ακούσει κανείς άνθρωπος από αυτή την περιοχή που έχει καεί το σπίτι του και νομίζουν ότι κάνουμε και ότι είμαστε κάτι διαφορετικό ή λέμε κάτι διαφορετικό απέναντί τους. Οι επιχειρήσεις εκεί συνολικά ανεξαρτήτως αν επλήγησαν ή δεν επλήγησαν, αν κάηκε δηλαδή μία επιχείρηση ή αν καταστράφηκε εν μέρη, μπαίνουν μέσα στα οριζόντια μέτρα της κυβέρνησης, στις αναστολές, στον ΕΝΦΙΑ, στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Εδώ όταν λέμε ότι 65.000 στρέμματα κάηκαν εκ των οποίων τα 55 είναι ελιές, άρα το βασικό εισόδημα κατά 90% είναι το λάδι, ένα ελαιοτριβείο που δεν κάηκε, τι θα κάνει τα επόμενα χρόνια; Είναι πράγματα που η κυβέρνηση πρέπει να τα δει και να καταλάβει. Είναι άνθρωποι κατ’ επάγγελμα αγρότες και μόνο από το αγροτικό εισόδημα επιβιώνουν» τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος συμπληρώνοντας παράλληλα ότι: «Αυτοί οι άνθρωποι, συμπεριλαμβάνονται μέσα στα οριζόντια μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, που σημαίνει ότι αν έχει καεί ένα σπίτι, θα αποκατασταθεί όπως και στις άλλες περιοχές. Τα νοικοκυριά θα ενισχυθούν με αυτές τις 6 ή 10.000 αναλόγως. Βεβαίως υπάρχει μία μέριμνα. Όμως το ειδικό πρόγραμμα που θα έπρεπε τελικά να συμπεριλάβουν την Ολυμπία, δεν έγινε και θεωρώ ότι κάποια από τα μέτρα που ειδικά για την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, καμένους και μη καμένους, κατεστραμμένους και μη κατεστραμμένους θα πρέπει να επεκταθούν και σε άλλες περιπτώσεις. Γι’αυτό σας ανέφερα ως παράδειγμα ένα ελαιοτριβείο ή ένα οινοποιείο. Όταν στην περιοχή που παράγει, κάηκαν όλες οι ελιές και ένα οινοποιείο από την πλευρά του δεν μπορεί να οινοποιήσει γιατί δεν έμεινε αμπέλι τα επόμενα χρόνια πως θα δουλέψει αυτός ο άνθρωπος; Αυτός ο άνθρωπος όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι μέσα στα μέτρα στήριξης».
Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να γίνει και κάτι ακόμα για το μεγάλο διάστημα που πολλές οικογένειες θα το περάσουν χωρίς εισόδημα. «…Εκεί τα πρώτα μέτρα ενίσχυσης προφανώς δεν περισσεύουν, μπορούν να τρέξουν γρήγορα και να στηρίξουν τις οικογένειές αυτές τις στιγμές για να αντιμετωπίσουν τις πρώτες ανάγκες. Αλλά οι ανάγκες τρέχουν και τα επόμενα χρόνια για την επιβίωσή τους. Άρα δεν ξέρω αν θα το πούμε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά θα πρέπει να εξασφαλιστεί ένα κάποιο εισόδημα για αυτούς τους ανθρώπους. Εμείς για παράδειγμα οι Δήμοι κάθε χρόνο παίρνουμε κάποιες δεκάδες οκταμηνήτες εργαζόμενους για τις τρέχουσες ανάγκες μας. Θα μπορούσε να δοθεί μία προτεραιότητα στην αξιολόγηση και τα κριτήρια πρόσληψης προς αυτούς τους ανθρώπους, των οποίων η περιουσία τους έχει καταστραφεί. Και να προσλαμβάνονται κατά προτεραιότητα, προκειμένου να εξασφαλίζουν ένα κάποιο εισόδημα για ένα οκτάμηνο κάθε χρόνο. Και τέτοιες ιδέες πρέπει να επεξεργαστούν από την πλευρά της κυβέρνησης, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανούς αυτούς τους ανθρώπους».
Επιπλέον ο κ. Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε στην συνεργασία του με τον Σταύρο Μπένο.
«Ο κ. Σταύρος Μπένος, ο οποίος είναι μία εξαιρετική φυσιογνωμία Έλληνα πολιτικού, με μία επιτυχή θητεία, σε κυβερνήσεις και υπουργεία και τώρα κάνει μία εξαιρετική δουλειά με το «διάζωμα» είναι συνεργάτης, συνεταίρος της Αρχαίας Ολυμπίας. Με τον Σταύρο Μπένο, μιλήσαμε και χθες είναι αρωγός και σύμμαχός μας. Ξέρει τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες της Ολυμπίας. Πως με την Ολυμπία ως επίκεντρο και το Brand name και δεμένο γύρω της όλο τον παραγωγικό ιστό, που πρέπει να ανασυσταθεί μπορεί να κερδίσει κι αυτός ο τόπος την επόμενη ημέρα.
Η υπόθεση της Ολυμπίας είναι εθνική αλλά και παγκόσμια. Στις πυρκαγιές του 2007 ήρθε τότε ο πρωθυπουργός της χώρας και εξήγγειλε ένα μεγάλο πρόγραμμα ανασυγκρότησης, ήρθε και ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με τη σειρά του εξήγγειλε κι αυτός ένα πρόγραμμα. Εκπονήθηκαν 4-5 μελέτες από πανεπιστήμια και λοιπά. Γράμματα κενά συνεχώς επί πολλά χρόνια, όλες αυτές οι προσπάθειες για να δοθεί μία πνοή και στον τόπο αλλά και στη χώρα από την Αρχαία Ολυμπία. Κάτι πρέπει να γίνει…
Και βεβαίως είναι αδιανόητο να ξανά συζητήσουμε μετά από κάποια χρόνια, όταν ξανά αναγεννηθεί η φύση ότι δεν έχει γίνει μία ολοκληρωμένη μελέτη αντιπυρικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής του ιερού της Ολυμπίας».
Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, επίσης φανερά εκνευρισμένος αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος από το δασαρχείο προκειμένου να κόψουν κάποια δέντρα έτσι ώστε να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες.
«Πήραμε μία ενισχυμένη χρηματοδότηση φέτος για να κάνουμε αντιπυρικό έργο και το μόνο που καταφέραμε είναι να κάνουμε ενισχυμένους δρόμους πρόσβασης για την πυροσβεστική, να κάνουμε συντήρηση των υπαρχουσών ζωνών οι οποίες δεν ξεπερνούν σε πλάτος τα 6-7μέχρι 10 μέτρα, αλλά με τέτοιες συνθήκες δεν γίνεται, οι ζώνες πρέπει να είναι μεγαλύτερες, πρέπει να γίνει συστηματική δουλειά.
Πριν από 14 χρόνια, ένας νομάρχης και ένας δήμαρχος καταδικάστηκαν σε 10 χρόνια φυλακή. Κατά την άποψή μου αδίκως. Ευθύνες πάντα υπάρχουν, σε όλους υπάρχουν. Ακόμα και ελάχιστα να μπορείς να προσφέρεις αν κάτι δεν πάει καλά η αντικειμενική ευθύνη η πολιτική, υπάρχει από τον δήμαρχο μέχρι τον πρωθυπουργό της χώρας. Σας το λέω γιατί ήμουν Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και όπως έλεγε ένας συνάδελφος μου από την Κόρινθο άναβε μακριά ένα καντήλι και νομίζαμε ότι είναι φωτιά και τρέχαμε να το σβήσουμε. Αυτά τα πράγματα δεν μπορεί να γίνονται και δεν πρέπει να συνεχίζονται. Πρέπει να λυθεί μία κεντρική μέριμνα. Υπάρχουν 45 συναρμοδιότητες στον τομέα της πυροπροστασίας. Δεν ξέρουμε αν μπορούμε να βγάλουμε άκρη. Το ξέρουμε και το ζούμε, το επισημαίνουμε χρόνια, δεν αλλάζει τίποτα, άρα δεν μπορεί να γίνει και τίποτα. Η δασική νομοθεσία σε αυτήν την χώρα πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιόπουλος.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup