«Θέλουμε αυτόνομο – αυτοτροφοδοτούμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την τοπική αυτοδιοίκηση» δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα»
Για τα αποτελέσματα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 14 με 16 Οκτωβρίου στη Θεσαλοννίκη, μίλησε ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης του νομού, στο γραφείο του στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας, ο κ. Λυμπέρης αναφέρθηκε στα συμπεράσματα του συνεδρίου και τις ομόφωνες αποφάσεις που πάρθηκαν.
Όπως είπε οι Δήμοι όλης της Χώρας, ζητούν από την Κυβέρνηση την επιστροφή των πόρων που παρακρατήθηκαν από το 2010 έως και σήμερα και την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το Κεντρικό Κράτος προς την Αυτοδιοίκηση προκειμένου να είναι σε θέση «να σχεδιάσουμε αναπτυξιακά τον τόπο μας».
Ο κ Λυμπέρης έκανε λόγο για τα χρόνια δομικά προβλήματα που έχουν μετατρέψει τους Δημάρχους της χώρας σε «αυτοφωράκηδες» - κυματοθραύστες της αγανάκτησης των πολιτών προς την Κυβέρνηση ζητώντας να μπει ένα οριστικό τέλος σε μια κατάσταση που υποβαθμίζει τους αιρετούς.
Ζητάμε πίσω τα παρακρατηθέντα!
Ξεκινώντας την Συνέντευξή του ο κ Λυμπέρης είπε : «Το συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη ανέδειξε το διαχρονικό πρόβλημα των Δημάρχων μέσα στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και που μέσα στη πανδημία έγινε ακόμα πιο δύσκολη.
Είναι γνωστό πως από το 2010 που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στη Χώρα μας, η Ελληνική Πολιτεία στις περικοπές που έκανε συμπεριέλαβε την Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία έχασε το 60% των πόρων που είχε έως τότε. Ζητήσαμε από την Κυβέρνηση να μας αποδώσει τα παρακρατηθέντα χρήματα με δόσεις όπως είχε γίνει και το 2009 που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας ξεπερνούν τα 9 δις ευρώ. Προφανώς και δεν έχουμε την αυταπάτη πως θα μας δώσουν αυτά τα χρήματα αλλά σίγουρα μπορεί να ρυθμιστεί ένα ποσό που θα δίνεται στους Δήμους της χώρας και από εκεί και μετά να εξεταστεί η δυνατότητα να περάσουν – όπως είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός – αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση.»
Η καταστατική θέση των αιρετών!
Το πρόβλημα, συνέχισε ο Δήμαρχος «δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και θεσμικό και αφορά τη λεγόμενη καταστατική θέση των αιρετών, δηλαδή η αντιμετώπιση των Δημάρχων από την Πολιτεία. Οι Δήμαρχοι είναι σήμερα «αυτόφωρακηδες» όπως χαρακτηριστικά είπε στο συνέδριο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Η διαφορά που έχουμε από τους υπαλλήλους των καταστημάτων που κάνουν αυτή τη δουλειά είναι πως εμείς δεν είμαστε μισθωτοί αλλά εκλεγμένοι από τις τοπικές κοινωνίες με προγράμματα και οράματα για τον τόπο μας.
Οι Δήμαρχοι είναι αιρετοί και δεν μπορούν να απορροφούν την αντίδραση που έχει ο Λαός προς την κεντρική πολιτεία. Δεν μπορούμε εμείς να παίζουμε το ρόλο του κυματοθραύστη.
Εμείς και εγώ ως εκπρόσωπος της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», εκθέσαμε όλα αυτά τα ζητήματα και είπαμε «έως εδώ». Οι απανωτές κρίσεις –οικονομική και πανδημία – πρέπει να αποτελέσουν την «σπίθα» η οποία θα θέσει τα διαχρονικά – υπαρξιακά – καταστατικά θέματα του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης της Ελλάδας, «επί τον τύπον των ήλων». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θέσαμε στην Κυβέρνηση τα συγκεκριμένα θέματα «δίχως αύριο».
Θέλουμε την οικονομική ανεξαρτησία και τις αρμοδιότητες για να σχεδιάσουμε αναπτυξιακά τον τόπο μας
Ζητάμε, επεσήμανε, «την οικονομική ανεξαρτησία και τις αρμοδιότητες για να σχεδιάσουμε αναπτυξιακά τον τόπο μας. Αυτή τη στιγμή κανένας Δήμαρχος δεν μπορεί να αναπτύξει τον «πλούτο» που υπάρχει στον τόπο του αφού για να υλοποιήσει ένα οποιοδήποτε έργο θα πρέπει να παλεύει μεταξύ Κυβέρνησης και Περιφέρειας για να βρει τους πόρους.
Θέλουμε αυτόνομο – αυτοτροφοδοτούμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Τέλος θα πρέπει οι Δήμαρχοι να έχουν την απόλυτη ευθύνη της διοίκησης του Δήμου τους. Δεν μπορεί να υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που να λέει πως ο εκάστοτε Διευθυντής να μην κρίνεται και όταν ο Δήμος προσπαθεί να κάνει κάποιες αλλαγές ο Διευθυντής να τον στέλνει στην δικαιοσύνη.
Κλείνοντας να αναφέρω το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στους Δήμους και έχει να κάνει με την αποψίλωση του προσωπικού. Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα – όπως έγινε και με τον covid – να πάρουμε εκτάκτως προσωπικό έως ότου να βγουν στον αέρα οι προσλήψεις.
Όλα αυτά τα ζητήματα τέθηκαν στην Κυβέρνηση και τους διαμηνύσαμε πως στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τότε η ΚΕΔΕ θα πάει σε έκτακτη γενική συνέλευση όπου και θα αποφασιστούν κινητοποιήσεις».
(Δελτίο Τύπου)