Σε εφαρμογή έχει τεθεί η εφαρμογή του προγράμματος «Προσωπικού Βοηθού για τα Άτομα με Αναπηρία» στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, πρόκειται για ένα καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζεται ήδη στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Ο «Προσωπικός Βοηθός των ΑμεΑ» έχει ως στόχο την ένταξη των αναπήρων, που το μπορούν και το επιθυμούν, στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Είναι ένα παλαιό αίτημα του αναπηρικού κινήματος, το οποίο ξεκινάει πλέον να γίνεται πραγματικότητα.
Η σημασία του προγράμματος του «Προσωπικού Βοηθού» και η εξέλιξή του παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Όπως επισημάνθηκε, η νέα υπηρεσία θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4837/2021 και υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αυτήν τη στιγμή υλοποιείται η πρώτη φάση του προγράμματος. Ήδη, έχουν πιστοποιηθεί δεκάδες προσωπικοί βοηθοί, οι οποίοι συνάπτουν συμβάσεις με τα άτομα με αναπηρία.
Στόχος είναι στην Αττική να καλυφθούν με προσωπικό βοηθό 1.000 άτομα με αναπηρία. Από τα μέσα Μαΐου 2023, αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες.
Ο συνολικός αριθμός που θα καλύψει το πρόγραμμα είναι 2.000, ενώ το 2025 το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί καθολικά, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Ουσιαστικά, όπως εξηγεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο «Προσωπικός Βοηθός» είναι το μέσο που διασφαλίζει την ανεξάρτητη διαβίωση του ατόμου με αναπηρία και τη συμπερίληψή του στην κοινότητα, με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες, τις επιθυμίες και τις επιλογές του. Έτσι, το άτομο με αναπηρία έχει τον πλήρη έλεγχο των αποφάσεων για τη ζωή του, στη βάση της αυτονομίας και του αυτοπροσδιορισμού.
Ο «Προσωπικός Βοηθός» καθοδηγείται από το άτομο με αναπηρία και το υποστηρίζει σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που δεν μπορεί να εκτελέσει αυτόνομα, λόγω των λειτουργικών του περιορισμών. Συμβάλλει στην πρόληψη και στην αποτροπή της ιδρυματοποίησης και της απομόνωσης, είτε αυτή λαμβάνει χώρα σε κλειστές δομές είτε ακόμη και μέσα στα σπίτια και προάγει την ισότιμη συμμετοχή του ανάπηρου ατόμου σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Διευκρινίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να συγχέεται με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που έχει τελείως διαφορετικούς σκοπούς.
Πέραν από τον ίδιο τον ωφελούμενο, ο «Προσωπικός Βοηθός» συντελεί στην αποδέσμευση του οικογενειακού περιβάλλοντος από την υποστήριξη του ατόμου με αναπηρία.
Ώρες και αμοιβές απασχόλησης
Διευκρινίζεται πως ο Προσωπικός Βοηθός μπορεί να απασχολείται είτε ως ωρομίσθιος είτε σε καθεστώς συνοίκησης, δηλαδή να ζει στο σπίτι ενός ωφελούμενου.
Στην πρώτη περίπτωση η αμοιβή του ανέρχεται σε 6 ευρώ μικτά ανά ώρα, ενώ στην δεύτερη περίπτωση ο μεν Προσωπικός Βοηθός αμείβεται με 1.200 ευρώ μικτά μηνιαίως, ο δε ωφελούμενος 250 ευρώ μηνιαίως για τα έξοδα που θα κάνει για τον Προσωπικό Βοηθό. Η καταβολή των χρημάτων γίνεται κάθε μήνα από τον ΟΠΕΚΑ, στον τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνουν οι δικαιούχοι.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι υπόλοιπες αξιολογήσεις, καθώς και από τις 10 Μαΐου 2023 η έναρξη της β’ φάσης του πιλοτικού προγράμματος εκτός της Αττικής.
Τα πρώτα άτομα με αναπηρία που έχουν αξιολογηθεί, μπορούν να εισέρχονται με τους κωδικούς τους στην ειδική πλατφόρμα prosopikosvoithos.gov.gr ώστε:
- να δουν το αποτέλεσμα της απόφασης της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης,
- να δουν την απόφαση του ΟΠΕΚΑ, με την οποία τους απονέμεται συγκεκριμένο χρηματικό ποσό που μπορούν να αξιοποιούν κάθε μήνα για την αμοιβή του Προσωπικού Βοηθού τους,
- να αναζητήσουν τον Προσωπικό Βοηθό της προτίμησής τους, στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών,
- να υποβάλουν το συμφωνητικό τους με τον Προσωπικό Βοηθό, ώστε να ξεκινήσει η αμειβόμενη παροχή της υπηρεσίας.
Πηγή: Ethnos.gr