Ελλάδα

«Καμπανάκι» για την ασφάλεια των σχολείων στη Θεσσαλία: Νέα αναβολή στο άνοιγμα ζητεί ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας

«Καμπανάκι» για την ασφάλεια των σχολείων στη Θεσσαλία: Νέα αναβολή στο άνοιγμα ζητεί ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας

Η ασφαλής πρόσβαση στα σχολεία, των 88.000 μαθητών της Θεσσαλίας, αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα για την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους δήμους καθώς ακόμη υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Για τους λόγους αυτούς, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, ζητά να μην ανοίξουν τα σχολεία την ερχόμενη εβδομάδα καθώς υπάρχει πρόβλημα με το νερό ενώ πρέπει να απολυμανθούν αίθουσες και προαύλια.

Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος τονίζει, ότι «μετά από την έστω καθυστερημένη και ελλιπή ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ (επιχείρηση ύδρευσης) , που αναφέρει ότι το νερό της είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας για λόγους υγειονομικής ασφάλειας και πρόληψης, συνιστά την αναβολή έναρξης της σχολικής χρονιάς μέχρι να υδροδοτηθεί η πόλη με νερό κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, να καθαριστούν και να απολυμανθούν οι αυλές και τα σχολικά κτίρια και να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στα σχολεία με καθαρή πόλη χωρίς σκόνη και σωρούς λάσπης».

Στατική ασφάλεια κτιρίων

Η υγειονομική αλλά και η στατική ασφάλεια των σχολικών κτιρίων, προβληματίζουν όλους τους φορείς και γι΄ αυτό ακόμη δεν έχει παρθεί η οριστική απόφαση για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων στην περιοχή της Θεσσαλίας. Το πρόβλημα πάντως, είναι πολυσύνθετο καθώς πολλά σχολεία δεν θα λειτουργήσουν καθόλου, ενώ χιλιάδες μαθητές δεν έχουν ακόμη εγκατασταθεί σε κάποια σταθερή στέγη ώστε οι γονείς να δηλώσουν περιοχή κατοικίας. «Τα παιδιά θα οδηγηθούν, όταν και αν οδηγηθούν, ξανά στη διά ζώσης εκπαίδευση μόνον όταν υπάρχει πλήρης ασφάλεια, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στο νερό. Διότι στον Βόλο, που έχω καλύτερη εικόνα γιατί περιόδευσα σε όλους τους θεσσαλικούς νομούς, έχει πάρα πολλή σκόνη. Σε άλλες περιοχές υπάρχουν και πτώματα ζώων που μπορεί υγειονομικά να δημιουργήσουν προβλήματα. Σας διαβεβαιώ ότι δεν θα υπάρχει καμία έκπτωση ως προς αυτό», δήλωσε στη Βουλή υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, και υπογράμμισε ότι: Σχεδόν καθημερινά κάνουμε τηλεδιασκέψεις με την Περιφερειακή Διευθύντρια και τους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας για να έχουμε την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση και τις δικές τους προτάσεις. Αύριο (σ.σ σήμερα) θα γίνει μια τηλεδιάσκεψη που δεν ξέρω αν θα είναι η καταληκτική, αλλά θα είναι πολύ ουσιαστική. Περιμένουμε τις εισηγήσεις και τις διαβεβαιώσεις των δημάρχων για τη στατική και όχι μόνον επάρκεια των κτιρίων. Απαραίτητη προϋπόθεση -εκείνοι έχουν την ευθύνη- να μας διαβεβαιώσουν γι’ αυτό. Περιμένουμε τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για να μας διαβεβαιώσει για την υγειονομική ασφάλεια των παιδιών».

Συστέγαση σχολείων

Οι προτάσεις, που προκρίνονται για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, είναι: H συστέγαση των παιδιών σε σχολικές μονάδες με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων ώστε να είναι κοντά στα σπίτια στα οποία φιλοξενούνται και η οποία έχει ισχυρό προβάδισμα, όπως είπε και η υφυπουργός Παιδείας. Επίσης, αναγκαστικά θα χρησιμοποιηθούν και οικίσκοι σε κάποιες περιοχές όπου η συστέγαση δεν είναι εφικτή. Η κ. Μακρή πάντως απέκλεισε -για την ώρα- το ενδεχόμενο της τηλεκπαίδευσης.

Ψυχολογική υποστήριξη, μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων

Πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης για τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών των πληγεισών περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού για την υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων στη σχολική κοινότητα των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) Σχολικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Χρυσής Χατζηχρήστου. Αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις φάσεις: Κατά την πρώτη φάση του προγράμματος, τη Δευτέρα 11/9 και την Τρίτη 12/9, πραγματοποιήθηκε τηλεκπαίδευση των Συμβούλων Εκπαίδευσης και των Διευθυντριών/ντών όλων των σχολικών μονάδων. Κατά τη δεύτερη φάση, την Παρασκευή 15/9 και το Σαββατοκύριακο 16-17/9 θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης επισκέψεις και συναντήσεις από κλιμάκιο ειδικών για την άμεση υποστήριξη γονέων και εκπαιδευτικών σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας. Κατά την τρίτη φάση, θα πραγματοποιηθεί ατομική υποστήριξη μαθητών και γονέων, για όσο αυτό κρίνεται απαραίτητο. Επίσης, με την έναρξη διεξαγωγής των μαθημάτων θα προγραμματιστούν και ομαδικές συναντήσεις υποστήριξης μαθητών, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.Παράλληλα, η ομάδα της Καθηγήτριας κας. Χατζηχρήστου ολοκληρώνει σχετικό με τη διαχείριση κρίσεων υλικό, το οποίο θα λάβουν όλα τα σχολεία της Περιφέρειας.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup