Επίκαιρα

Η τραγωδία με την 52χρονη στην Ηλεία επιταχύνει το σχέδιο για τις ΜΕΘ και τα επείγοντα

Η τραγωδία με την 52χρονη στην Ηλεία επιταχύνει το σχέδιο για τις ΜΕΘ και τα επείγοντα

Δυσλειτουργίες και παθογένειες στην «καρδιά» του ΕΣΥ ανέδειξε με τον πιο δραματικό τρόπο ο θάνατος της 52χρονης καθηγήτριας, συζύγου του υποδιοικητή της ΤτΕ, Ιωάννη Μουρμούρα - Θωρακοχειρουργική κλινική μόνο στα...χαρτιά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου

Δυσλειτουργίες και παθογένειες στην «καρδιά» του ΕΣΥ, στις καρδιοχειρουργικές κλινικές, αλλά με τον πιο δραματικό τρόπο, ανέδειξε ο θάνατος της 52χρονης Β.Κ., καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, συζύγου του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Ιωάννη Μουρμούρα. Η άτυχη γυναίκα, η οποία συμμετείχε στο 28ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ολυμπία, κατέρρευσε κατά τη διάρκεια περιπάτου στην Ολυμπία, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Η 52χρονη διαγνώστηκε στο νοσοκομείο του Πύργου με κολποκοιλιακό διαχωρισμό, πολύ σοβαρή και οξεία καρδιολογική πάθηση, που έχρηζε επείγουσας αντιμετώπισης. Και μόνο η διαδρομή που διένυσε όμως ως ασθενής, όπως αποτυπώνεται από το ασθενοφόρο στον υγειονομικό χάρτη της χώρας, είναι αποκαλυπτική: κατέληξε στο νοσοκομείο Άρτας, κι ενώ βρισκόταν καθ' οδόν προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με κατεπείγουσα διακομιδή από το νοσοκομείο Πύργου! Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, που απέχει περίπου μιάμιση ώρα από τον Πύργο και διαθέτει Θωρακοχειρουργική κλινική, αδυνατεί να εξυπηρετήσει επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά κι εξυπηρετεί μόνο τακτικά και προγραμματισμένα.
Έτσι διανύθηκε μια διαδρομή με εκατοντάδες χιλιόμετρα, στάσεις σε δυο νοσηλευτικά ιδρύματα, και διαγνώσεις χωρίς... αντίκρισμα, εφόσον στην ασθενή δεν δόθηκε η περίθαλψη και η νοσηλεία που απαιτούσε το επείγον πρόβλημα υγείας που παρουσίασε. Μια διαδρομή, την οποία δεν αποκλείεται να έχουν διανύσει με τις ίδιες δραματικές συνθήκες -και με μοιραία ή όχι κατάληξη- και άλλοι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα από όλη την Πελοπόννησο προς τα Ιωάννινα ή την Αθήνα, εφόσον η Θωρακοχειρουργική κλινική στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου δεν εφημερεύει. Το ίδιο καθεστώς, δηλαδή μη εφημέρευσης αλλά εξυπηρέτησης μόνο των τακτικών περιστατικών, ισχύει για τη Θωρακοχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης. Αντιλαμβάνεται κάποιος την κρισιμότητα τέτοιων καρδιοχειρουργικών συμβάντων στην Κρήτη, για τα οποία δρομολογείται αεροδιακομιδή στην Αθήνα προκειμένου να αντιμετωπιστούν, καθώς και τους κινδύνους που συνεπάγεται η διαχείρισή τους.

Αεροδιακομιδή φέρεται να ζήτησε και ο σύζυγος της 52χρονης καθηγήτριας Φιλοσοφίας, ο οποίος ενημερώθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου βρισκόταν για το πρόβλημα υγείας της γυναίκας του. Σύμφωνα με όσα μετέφεραν οι γιατροί του νοσοκομείου Άρτας στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλη Γιαννάκο, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ιωάννης Μουρμούρας, έφθασε οδικώς από τη Θεσσαλονίκη στα Ιωάννινα όπου θα διακομιζόταν και η ασθενής γυναίκα του, κι ενώ είχε ζητήσει να την μεταφέρουν με αεροσκάφος από την Ανδραβίδα στα Ιωάννινα.

Το ασθενοφόρο από τον Πύργο ξεκίνησε για Ιωάννινα περί τις 5.20 μ.μ. - στις 2.10 μ.μ. είχε δεχθεί την κλήση για το συμβάν στην Ολυμπία και στις 2.30 μ.μ. είχε παραλάβει την ασθενή και την μετέφερε στο νοσοκομείο Πύργου.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο και τις συνομιλίες που επικαλείται με το προσωπικό του νοσοκομείου Άρτας στο ασθενοφόρο την ασθενή δεν συνόδευε ειδικευμένος γιατρός αλλά ειδικευόμενος. Παρότι αυτό δεν επιτρέπεται καθώς οι ειδικευόμενοι είναι υπό εκπαίδευση και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τέτοια περιστατικά. Ελλείψει γιατρών, βεβαίως, στα νοσοκομεία το θέμα είναι να γίνεται η διακομιδή και το αν γίνεται με ειδικευμένο ή ειδικευόμενο γιατρό μικρή σημασία έχει στην καθημερινότητά τους.

Στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων ο σύζυγος της 52χρονης έφθασε γύρω στις 7.30 μ.μ., και εκεί ενημερώθηκε πως η κατάστασή της είχε επιδεινωθεί και πως το ασθενοφόρο είχε προσεγγίσει το νοσοκομείο Άρτας, οπότε πήγε και ο ίδιος στο νοσοκομείο της Άρτας. Οι διασώστες και η γιατρός είχαν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να την κρατήσουν στη ζωή αλλά δεν τα κατάφεραν. Ο θάνατος της άτυχης γυναίκας διαπιστώθηκε επισήμως στο νοσοκομείο Άρτας στις 8.30 το βράδυ του Σαββάτου.

Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου: Θωρακοχειρουργική κλινική στα...χαρτιά

Η λειτουργία της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου έχει βρεθεί στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, όπως και εκείνη στο πανεπιστημιακό νοσηλευτικό ίδρυμα του Ηρακλείου, λόγω της εξυπηρέτησης μόνο τακτικών καρδιοχειρουργικών περιστατικών. Ίδιο καθεστώς λειτουργίας έχει και η Θωρακοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου Αττικόν, αντιμετωπίζοντας μόνο προγραμματισμένες επεμβάσεις. Αντίθετα, τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός και Ιπποκράτειο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση των επειγόντων καρδιοχειρουργικών περιστατικών.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας η...χρόνια δικαιολογία των πανεπιστημιακών νοσοκομείων για τη μη εφημέρευση των θωρακοχειρουργικων κλινικών είναι η μη επάρκεια σε άλλες ιατρικές ειδικότητες, π.χ. αγγειοχειρουργοί, που θεωρούνται αναγκαίες για την αντιμετώπιση των καρδιοχειρουργικών περιστατικών.

Ωστόσο, στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου η κατάσταση επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο από τον Απρίλιο του 2017, οπότε ο καρδιοχειρουργός που εργαζόταν ζήτησε και μετακινήθηκε σε νοσοκομείο της Αττικής.

Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 o κ. Στέλιος Τσόχατζης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, εδώ και δύο χρόνια το καρδιοχειρουργικό τμήμα της θωρακοχειρουργικής κλινικής είναι κλειστό λόγω έλλειψης γιατρών. Μάλιστα, έγινε προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα με πρόσληψη.... συμβασιούχου (επικουρικού) καρδιοχειρουργού, κίνηση που προφανώς δεν λύνει το μείζον πρόβλημα. «Πολύ δύσκολα ένας συνάδελφος θα έρθει με σύμβαση να αναλάβει ένα τμήμα τόσο μεγάλης ευθύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσόχατζης.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, εφόσον κανένα από τα νοσοκομεία της Αχαΐας δεν έχει καρδιοχειρουργό, η διακομιδή των καρδιοχειρουργικών περιστατικών από όλη τη Δυτική Ελλάδα αποτελεί μονόδρομο και παραπέμπονται είτε στο Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων είτε στα νοσοκομεία της Αθήνας. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κάποιος τον όγκο των καρδιοχειρουργικών περιστατικών, τακτικών και έκτακτων, που καλούνται να διαχειριστούν τα νοσοκομεία της Αττικής.

Τη μελανή αυτή εικόνα του ΕΣΥ την είχε αποτυπώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Μια από τις προτεραιότητες του υπουργείου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ήταν να εκπονηθεί κεντρικός σχεδιασμός για την κάλυψη των κενών σε ιατρικές θέσεις σε όλη την χώρα, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας), στα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) και στις ειδικότητες που παρατηρούνται οι μεγάλες ελλείψεις. Για αυτό ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, και ο υφυπουργός, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, είχαν ζητήσει από τους επικεφαλής των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών επισήμως καταγεγραμμένα τα προβλήματα και τις ελλείψεις προσωπικού.
Πλέον, και μετά την τραγική κατάληξη της 52χρονης αλλά και την ωμή αποκάλυψη των κενών και των δυσλειτουργιών, η ανάγκη επιτάχυνσης και υλοποίησης του σχεδίου αυτού για τη στοχευμένη κάλυψη των αναγκών στο σύστημα δημόσιας υγείας προβάλλει επιτακτική, κάτι που έγινε αντιληπτό και θα δρομολογηθεί άμεσα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup