Επίκαιρα

Πάτρα: Η κληρονομιά της πανδημίας στην 6ηΥ.ΠΕ - Εργαστήρια και προσωπικό

Πάτρα: Η κληρονομιά της πανδημίας στην 6ηΥ.ΠΕ - Εργαστήρια και προσωπικό

Μπορεί στην παρούσα φάση η πανδημία να τελεί υπό καθεστώς ανοσοκαταστολής ο διοικητικός μηχανισμός της υγείας αντίθετα, βρίσκεται σε κατάσταση υπερδιέγερσης. Μετράει τα συν και τα πλην του πρώτου πανδημικού κύματος και προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.

Σε επίπεδο 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, η οποία κλήθηκε πρώτη να πέσει στη μάχη του κορονοϊού σε πανελλαδικό επίπεδο, μέσα σε διάστημα τριών μηνών έγιναν βήματα που οδηγούν σ' ένα καλά οργανωμένο υγειονομικό σύστημα. Μέτωπα που ήταν ανοιχτά επί πάρα πολλά χρόνια, όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που άλλες ήταν εντελώς κλειστές και άλλες είχαν αναστείλει τη λειτουργία κλινών λόγω έλλειψης προσωπικού τέθηκαν σε πλήρη λειτουργία.
Η ανάπτυξη και η ενίσχυση των ΜΕΘ με προσωπικό αποτελούσε προσωπικό στοίχημα του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη. Με μελετημένες αλλά ταχύτατες ενέργειες κατάφερε να διπλασιάσει, σε επίπεδο 6ης Υπε, τις κλίνες ΜΕΘ.
Ειδικότερα στις αρχές του 2020 λειτουργούσαν, σε επίπεδο 6ης Υπε 74 κλίνες ΜΕΘ. Σήμερα 17 Ιουνίου 2020 λειτουργούν στα νοσοκομεία της περιφέρειάς μας 125 κλίνες ΜΕΘ. Όπως έχει αναφέρει ο κ. Καρβέλης ο σχεδιασμός της 6ης Υπε προβλέπει την περαιτέρω ενίσχυσή τους και οργάνωσή τους στο πλαίσιο ενός ενιαίου συστήματος με την άμεση δρομολόγηση ακόμα και κτιριακών παρεμβάσεων όπου χρειάζεται.
«Οι κλίνες άνοιξαν για να μείνουν στο σύστημα υγείας. Ορισμένες άνοιξαν βιαστικά όπως επέβαλλε η πανδημία αλλά οι όποιες παραλείψεις θα καλυφθούν. Το σύστημά μας θα ενισχυθεί με τον απαιτούμενο αριθμό κλινών όπως μας έχουν εισηγηθεί οι εντατικολόγοι μας» μας έχει επισημάνει ο κ. Καρβέλης.
Εργαστήρια
Το δεύτερο σημαντικό απόκτημα για την Υγειονομική μας Περιφέρεια αφορά στην ανάπτυξη Εργαστηρίων Μοριακής Διάγνωσης Λοιμογόνων Παραγόντων.
Με τον τρόπο αυτό εξοικονομήσαμε σημαντικούς οικονομικούς πόρους και ανεξαρτητοποιήθηκαμε από τα αντίστοιχα εργαστήρια της Αθήνας.
Ειδικότερα στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία αρμοδιότητας 6ης Υ.ΠΕ (Π.Γ.Ν. Πατρών και Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων) έγιναν ενέργειες και λειτούργησαν Εργαστήρια Ανίχνευσης του ιού SARS-Cov-19. Λειτουργεί και τρίτο εργαστήριο μοριακής διερεύνησης στην Πάτρα, πέρα από τα δύο παραπάνω, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει η 6η Υγειονομική Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στο εν λόγω εργαστήριο αναλύονται ημερησίως, κατά μέσο όρο, 80 δείγματα που προέρχονται από όλα τα Νοσοκομεία της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας και γίνεται μοριακός προσδιορισμός με δύο αντιγόνα σε συνεννόηση με το Παστέρ.
Προσωπικό
Σε αυτά αν προστεθούν και τα εκατοντάδες άτομα ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό με το οποίο ενισχύθηκαν όλες οι δομές υγείας - 400 μόνον στα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας- αντιλαμβάνεται κανείς την αρχική επισήμανση για τα σημαντικά βήματα που έγιναν στη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Οπως ο ίδιος ο κ. Καρβέλης έχει τονίσει, απομένουν πολλά ακόμα ώστε να φτάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα και τα οποία σχεδιάζονται την περίοδο αυτή.
Πηγή: Pelop.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup