Εκατοντάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων έχουν γίνει στάχτη στην Ηλεία το τελευταίο δίμηνο από πυρκαγιές που πολλοί καίνε τα υπολείμματα καλλιεργειών (λιόκλαρα). Περιοχές όπως το Ζαχοβούνι που έχουν φυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού στην διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, χάθηκαν σε “χειμερινές” πυκραγιές. Ιδιαίτερα στο Ζαχαβούνι (Λιβαδάκι - Πτελέα - Ράφτη - Καλλιθέα) χάθηκε ένα πολύτιμο καταφύγιο άγριας ζωής.
Πριν την αντιπυρική περίοδο η αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Δεν έχουν αναπτυχθεί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής όπως τους καλοκαιρινούς μήνες με πυροφυλάκια και περιπολικά όπου μπορεί να γίνει άμεσα αντιληπτή μια πυρκαγιά και να υπάρχει το ίδιο άμεση μια πρώτη προσβολή, δεν είναι διαθέσιμο το εποχικό προσωπικό που αποτελούν μια σημαντική ενίσχυση κάθε καλοκαίρι και επίσης δεν είναι άμεσα διαθέσιμα τα εναέρια μέσα. Σαφώς δεν υπάρχουν τα απόλυτα όπλα τα ελικόπτερα Erickson, ενώ τα αεροσκάφη Canadair δεν έχουν μετασταθμεύσει στην Ανδραβίδα και η ετοιμότητα στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας είναι περίπου στη μια ώρα συν το χρόνο να φτάσουν από εκεί στην Ηλεία και ενδιάμεση στάση για υδροληψία.
Από την άλλη δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε την εξάντληση των δυνάμεων σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, ενώ ήδη η Πυροσβεστική Υπηρεσία μετρά τρεις τραυματίες σε επιχειρήσεις κατάσβεσης τέτοιων πυρκαγιών, οι δύο μάλιστα πολύ σοβαρά μετά από τροχαίο ατύχημα με πυροσβεστικό όχημα.
Χθες ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Πύραρχος Γιώργος Κωνσταντακόπουλος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για να σημάνει το καμπανάκι προς όλους για την επικινδυνότητα της εποχής. Αναφέρθηκε στο μεγάλο αριθμό πυρκαγιών και στις διοικητικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε 23 περιπτώσεις, αριθμό ρεκόρ για την εποχή.
“Όπως γνωρίζουμε όλοι το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουμε αρκετές πυρκαγιές κυρίως δασικές και αγροδασικές από καύση υπολειμμάτων καλλιεργιών. Εφιστούμε την προσοχή όλων των πολιτών, ώστε να λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα της Νο9 πυροσβεστικής διάταξης. Τονίζουμε ότι πριν την καύση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παίρνουν τηλέφωνο την Πυροσβεστική Υπηρεσία και να ενημερώνονται για τον καιρό της επόμενης ημέρας.
Αυτό πρέπει να γίνεται το απόγευμα της προηγούμενης. Και δεν θα πρέπει να μείνουμε μόνο σε αυτό αλλά θα πρέπει να παίρνουμε και τα προβλεπόμενα μέτρα. Όταν είμαστε κοντά σε δασική έκταση πλησίον 300 μέτρων, θα πρέπει να κάνουμε άροση με τρακτέρ σε μία ακτίνα δέκα τουλάχιστον μέτρων. Αν είμαστε πιο μακριά άροση τριών μέτρων περίπου. Θα πρέπει να έχουμε επίσης πλησίον του σημείου που θα κάνουμε την καύση, νερό και να επιβλέπουμε την φωτιά. Θα πρέπει ακόμα, στο τελείωμα ή την επόμενη ημέρα αυτά με το τρακτέρ μας να τα αναμοχλεύουμε και να μην τα αφήνουμε, γιατί έχουμε παρατηρήσει ότι την επόμενη και την μεθεπόμενη, μπορεί να έχουμε επέκταση της πυρκαγιάς” είπε συμβουλευτικά ο κ. Κωνσταντακόπουλος.
Αναφερόμενος στους ελέγχους από τις υπηρεσίες του νομού σημείωσε ότι ήδη πραγματοποιούνται αρκετά συχνά μαζί με περιπολίες. “Όπου δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα, επιβάλλονται πρόστιμα. Δεν θα πρέπει να μείνουμε όμως μόνο στο πρόστιμο. Πρέπει ο καθένας να καταλάβει την ευθύνη που έχει ως πολίτης και ως επαγγελματίας καλλιεργητής. Επίσης θέλω να προσθέσω, ότι έχουμε μία πανελλαδική πρωτιά, μία αρνητική πρωτιά και θα πρέπει να βρούμε τρόπο να συμμορφωθούμε. Φέτος έχουν επιβληθεί 23 διοικητικά πρόστιμα και έχουν γίνει και τα αντίστοιχα αυτόφωρα. Είναι μία αρνητική πρωτιά σε μία περιοχή η οποία έχει θρηνήσει θύματα. Οι πολίτες πρέπει να βρουν τρόπους έτσι ώστε να είναι πιο προσεκτικοί” σημείωσε ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας.