Επίκαιρα

Αμαλιάδα: Φωτιά τα "κόκκινα δάνεια" - Δυσοίωνο το μέλλον τους

Αμαλιάδα: Φωτιά τα "κόκκινα δάνεια" - Δυσοίωνο το μέλλον τους

Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον για τα κόκκινα δάνεια εν αναμονή του νέου πλαισίου ρύθμισης, το οποίο θα είναι πολύ πιο αυστηρό και πολύ πιο περιοριστικό. Ο Ηλείος δικηγόρος του Πρωτοδικείου Αθηνών Δημήτρης Αναστασόπουλος, ο οποίος ήταν καλεσμένος, και κεντρικός ομιλιτής στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας με θέμα «Κόκκινα δάνεια – τελευταία ευκαιρία», κατά την διάρκεια της ομιλίας του, εξέφρασε τους φόβους του ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας, θα δουν την ακίνητη περιουσία τους να χάνεται σε πλειστηριασμούς.

Η ενδιαφέρουσα ημερίδα που έλαβε χώρα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας, ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Θανάση Θεοδόση, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε ότι τα κόκκινα δάνεια και η προσπάθεια για την διάσωση της κύριας κατοικίας είναι αποτέλεσμα της κρίσης.

«Όπως όλοι γνωρίζουμε η κορυφή του παγόβουνου σε αυτά τα 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης της χώρας μας υπήρξαν και εξακολουθούν να είναι τα κόκκινα δάνεια. Τα κόκκινα δάνεια που την χώρα μας σε ποσοστό αγγίζουν το 45,20%, όταν αναλογικά στην Ευρωπαΐκή Ένωση είναι στο 3,41% και είναι το μικρότερο ποσοστό την τελευταία πενταετία. Όταν στην Κύπρο που επίσης είχε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα είναι σε ποσοστό 20%, στην Πορτογαλία που είναι μία ανάλογη χώρα είναι στο 10%. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι το πρόβλημα για τη χώρα μας είναι σε τραγικά ύψη. Κυρίως το πρόβλημα που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι η διάσωση της πρώτης κατοικίας. Αυτό ήταν το κίνητρο που οδήγησε το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού συλλόγου του πρωτοδικείου μας, να προχωρήσουμε σε αυτή την ενημέρωση» επεσήμανε ο κ. Θεοδόσης.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, ο οποίος στάθηκε στα «κόκκινα δάνεια» με προνοιακό χαρακτήρα όπως υπογράμμισε, τα οποία δόθηκαν ύστερα τις πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, τόνίζοντας ότι: «Είμαστε σε έναν καταιγισμό πιέσεων όχι μόνο τηλεφωνικών αλλά και νομικών πιέσεων, έτσι ώστε αυτοί να ανακτήσουν όσα περισσότερα μπορούν από τα κόκκινα δάνεια. Και μπροστά σε αυτή την επίθεση πρέπει κι εμείς να έχουμε τα δικά μας όπλα και το νομικό όπλο του τόπου μας, είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Αναφερόμενος σε αυτά τα κόκκινα δάνεια και ειδικά τα πυρόπληκτα θα ήθελα να πω ότι αυτά τα δάνεια είχαν καθαρά προνοιακό χαρακτήρα τότε. Δεν είναι δάνεια διακοπών, δεν είναι δάνειο απλό καταναλωτικό, είναι ένα δάνειο σύνθετο, του οποίου η εξυπηρέτηση συναρτάται άμεσα με το πως μπορεί να κινηθεί ένας επιχειρηματίας. Ποια είναι η κατάσταση στον τόπο, την βιώνουμε, όλοι την ξέρουμε πάρα πολύ καλά και νομίζω ότι αυτό που δίνει κάποιον ιδιαίτερο δραματικό τόνο στην περίπτωση αυτή που συζητάμε σήμερα, είναι το γεγονός ότι εν πολλοίς αφορά και επιχειρήσεις που λειτουργούν, επιχειρήσεις που έλαβαν εδώ αυτά τα πυρόπληκτά δάνεια είναι σε λειτουργία, παλεύουν ακόμα. Αν εφαρμοστούν όμως όλα όσα προαναγγέλλονται θα οδηγηθούν στο κλείσιμο και τότε οι συνέπειες θα είναι αλυσιδωτές» τόνισε ο κ. Νικολούτσος, ενώ αμέσως μετά ο δικηγόρος Διονύσιος Ζησιμόπουλος παρουσίασε τον κεντρικό ομιλιτή της ημερίδας, και προσωπικό του φίλο, τον δικηγόρο Δημήτρη Αναστασόπουλο.

Ο κ. Αναστασόπουλος αρχικά αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο το οποίο ισχύει σήμερα, αναφορικά με την υπερχρέωση, το οποίο διαφέρει ανάλογα με την ιδιότητα που έχει το κάθε πρόσωπο, αν έχει εμπορική ιδιότητα για παράδειγμα, αν είναι συνταξιούχος ή υπάλληλος, υπάρχει νομικό πλαίσιο το οποίο ισχύει για αυτόν με διαφορετικές επιλογές και διαφορετικούς κανόνες για κάθε περίπτωση. Ενώ αναφερόμενος στις επιλογές που έχει ένα νοικοκυριό σήμερα τόνισε ότι: «... είτε να ακολουθήσει το νέο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας, προκειμένου να ρυθμίσει ενυπόθηκα δάνεια, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα και στους εμπόρους να ρυθμίσουν επιχειρηματικά δάνεια, άρα λοιπόν στο νόμο αυτό μπορούν να μπουν όλοι είτε είναι είτε δεν είναι επιχειρηματίες.

Η δεύτερη επιλογή είναι ο νόμος Κατσέλη, χωρίς όμως την προστασία της κατοικίας, γιατί ο νόμος Κατσέλη δεν έχει καταργηθεί, συνεχίζει και υφίσταται και θα υπάρχει σαν δυνατότητα αναδιάρθρωσης και λήψης δανείων, μέχρι το τέλος του Απρίλη, μόνο που όποιος υποβάλει αίτηση για υπαγωγή αναγκαστικά χάνει την κατοικία του, η τρίτη επιλογή είναι ο κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών, όπου επί της ουσίας είναι ένας νόμος οποίος οριοθετεί την διαπραγμάτευση μεταξύ οφειλετών και τραπεζών, όπου εκεί οι δανειολήπτες μπορούν μέσα σε ένα προκαθορισμένο πλαίσιο να πετύχουν την καλύτερη δυνατή ρύθμιση απευθείας με τις τράπεζες, και βεβαίως υπάρχει όπως σε όλες τις συναλλαγές που έχουμε στην καθημερινή ζωή και η απευθείας ρύθμιση με τις τράπεζες όπως και η διαμεσολάβηση» υπογράμμισε ο κ. Αναστασόπουλος, ενώ αναφερόμενος στις επιλογές ρύθμισης που μπορεί να έχει ενας επιχειρηματίας, πρόσθεσε: «Το ίδιο πλαίσιο που προανέφερα, για την προστασία της κύριας κατοικίας, δηλαδή για την ρύθμιση των ενυπόθηκων δανείων, έχει την γνωστή πλατφόρμα η οποία όπως είναι γνωστό δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και δυστυχώς είναι μία διαδικασία η οποία προκειμένου να ρυθμίσεις τις υποχρεώσεις σου απαιτείται η συναίνεση των πιστωτών σου, είναι ένας νόμος ο οποίος δεν υποχρεώνει τις τράπεζες να σου ρυθμίσουν, με απλά λόγια θα σου ρυθμίσουν εάν θέλουν αυτές και βεβαίως απαιτείται μία πλειοψηφία η οποία έχει να κάνει με το σύνολο των πιστωτών σου, υπάρχει το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα που εκεί είναι μία διαδικασία η οποία επίσης απαιτεί συναίνεση των πιστωτών, υπάρχει ο κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών, όποιος είναι ο ίδιος κώδικας που ανέφερα όπου είναι μία οριοθετημένη διαδικασία εξωδικαστικής διαπραγμάτευσης με την τράπεζα, ομοίως υπάρχει εξωδικαστική διαπραγμάτευση και διαμεσολάβηση και τέλος υπάρχει η πτώχευση όπου βεβαίως πολύ επιχειρηματίες μέχρι σήμερα δεν ήθελαν καν ακούσουν τη δυνατότητα αυτή, προβλέπεται όμως σαν μία λύση για τους ανθρώπους αυτούς που δεν έχουν βιώσιμες επιχειρήσεις και αναγκαστηκά από το να χάσουν όλη του την περιουσία, μπορούν να επιλέξουν και την λύση αυτή».

Τέλος, ο Δημήτρης Αναστασόπουλος επεσήμανε ότι οι νόμοι που αφορούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχουν ημερομηνία λήξης το τέλος του Απρίλη του 2020, οπότε οι επιλογές αυτές ισχύουν έως τότε. «...έχουν ημερομηνία λήξης, γιατί πολύ απλά περιμένουμε ένα νέο πλαίσιο ενιαίας ρύθμισης για όλους, όπου όπως είναι γνωστό, θα είναι πολύ πιο αυστηρό και πολύ πιο περιοριστικό και πολύ φοβάμαι ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας θα δουν να χάνουν την ακίνητη περιουσία τους σε πλειστηριασμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας για το θέμα.

kokkina 2

kokkina 3

kokkina 4

kokkina 5

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup