Ο εμβολιασμός των υγειονομικών έχει ολοκληρωθεί σε αρκετά από τα 106 νοσοκομεία , σειρά παίρνουν τώρα τα ιδιωτικά - Την Κυριακή αρχίζουν οι άνω των 85 - Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι και να λάβουν δύο δόσεις
Τα δεδομένα για την επιδημία συμπληρώνονται πλέον στη χώρα με τα δεδομένα για την εθνική εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία», δημιουργώντας αισιοδοξία αλλά και προβληματισμό για την κατάσταση τους επόμενους δύσκολους καταρχήν μήνες. Η κρισιμότητα του διμήνου Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου λόγω εποχής και κλιματικών συνθηκών αλλά και λόγω επαπειλούμενου τρίτου κύματος κορωνοϊού ισοσκελίζεται με τη θετική σκέψη που δημιουργεί η ασφάλεια και η ελευθερία που βιώνουν όσοι εμβολιάζονται και οι οποίοι αυξάνονται ημέρα με την ημέρα.
Παράλληλα, με τους υγειονομικούς στο ΕΣΥ θα αρχίσουν να εμβολιάζονται οι υγειονομικοί στον ιδιωτικό τομέα, από μεθαύριο Τετάρτη στα ιδιωτικά νοσοκομεία όπου εργάζονται, και στη συνέχεια θα γίνει ο εμβολιασμός των ελευθεροεπαγγελματιών ιδιωτών γιατρών και οδοντιάτρων καθώς και των φαρμακοποιών. Από την Κυριακή 16 Ιανουαρίου στην εμβολιαστική εκστρατεία μετέχει και ο γενικός πληθυσμός, αρχής γενομένης από τα άτομα ηλικίας 85 χρόνων και άνω. Όσοι ανήκουν σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα μπορούν πλέον να αιτούνται μέσω των καναλιών πρόσβασης στα ραντεβού για τον εμβολιασμό, την εγγραφή τους στη σχετική διαδικασία.
Η εικόνα της επιδημίας
Τα θετικά κρούσματα προέκυψαν επί 16.670 ελέγχων, ωστόσο η πλειονότητα των τεστ ήταν rapid -10.717- και εκείνα μοριακού ελέγχου μόλις 5.953. Επίσης, πρέπει να επισημανθεί ότι επρόκειτο για την επιδημιολογική έκθεση της Δευτέρας που σημαίνει ότι τα στοιχεία για τους ελέγχους και τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται είναι πάντα λιγότερα από εκείνα που ανακοινώνονται από Τετάρτη έως Σάββατο.
Ωστόσο, τα χθεσινά κρούσματα σε σύγκριση με εκείνα της προηγούμενης Δευτέρας (427 κρούσματα σε σύνολο περίπου 8.000 ελέγχων), αφήνουν χώρο για μια αίσθηση μικρής υποχώρησης.
Αναλόγως και «σκληρός» ο δείκτης των διασωληνωμένων ο οποίος πλέον για πολλούς επιστήμονες θεωρείται πολύ πιο αξιόπιστος από τον δείκτη των ημερήσιων κρουσμάτων. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 350 διασωληνωμένους έναντι 407 που είχαν καταγραφεί τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου. Συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονταν χθες βράδυ 1.753 ασθενείς με νόσο λόγω κορωνοϊού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αττική μετρούσε χθες 450 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 σε απλές κλινικές και η Θεσσαλονίκη 556, έναν αριθμό που παραπέμπει στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, οπότε και άρχισε να αποτυπώνεται στο ΕΣΥ η εκτός ελέγχου κυκλοφορία του κορωνοϊού στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ο αριθμός των ασθενών είχε πενταπλασιαστεί μέσα σε τέσσερις εβδομάδες, και υποχώρησε με δραματικά αργό ρυθμό.
Σε ό,τι αφορά τους διασωληνωμένους, οι 6 στους 10 ασθενείς με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής είναι άνω των 65 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Αυτό το δεδομένο, δηλαδή η ηλικία των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, ουσιαστικά είναι και η εξήγηση για ποιο λόγο ξεκινά κατά προτεραιότητα ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας 85 χρόνων και άνω. «Η πανδημία που ταλαιπωρεί τον πλανήτη, έδειξε ότι η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών. Είναι αυτά τα άτομα τα οποία μπήκαν κυρίως στα νοσοκομεία, μπήκαν στους αναπνευστήρες και ατυχώς, σε υψηλό ποσοστό, δεν βγήκαν από τα νοσοκομεία. Και βέβαια η μεγάλη αυτή ηλικία συνδέεται με τη γήρανση του ανοσολογικού συστήματος, με τη συνύπαρξη και άλλων παθολογικών καταστάσεων. Αλλά αυτό που φάνηκε είναι ότι ανεξάρτητα και από αυτούς τους δύο παράγοντες, μόνη η ηλικία αποτελεί τον σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου» ανέφερε κατά την ενημέρωση η κυρία Θεοδωρίδου.
Η ειδικός διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός θα γίνει με δυο δόσεις, όπως υπαγορεύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και η παρασκευάστρια εταιρία του εμβολίου. «Η πρώτη δόση του εμβολιασμού, η λεγόμενη πρωτογενής ανοσοποίηση, είναι η δόση που ''γνωρίζει'' στο ανοσολογικό σύστημα το αντιγόνο του εμβολίου. Με αυτή τη ''γνωριμία'' αναπτύσσονται αντισώματα και η πρώτη παρακαταθήκη των μνημόνων κυττάρων, αυτά που είναι υπεύθυνα για τη μακρόχρονη ανοσία. Έτσι, μετά την πρώτη δόση, αυτή που ορίζεται να γίνει με το συγκεκριμένο εμβόλιο μετά από 21 ημέρες, υπάρχει μια ετοιμότητα του ανοσιακού συστήματος να παράξει περισσότερα αντισώματα, περισσότερα μνήμονα κύτταρα και να εγκαταστήσει πιο μακρόχρονη ανοσία. Επομένως, οι δύο δόσεις για τον εμβολιασμό στοχεύουν στην πλήρη ανοσοποίηση και αν περιοριστεί κανείς ή ξεχάσει ή αναβάλλει την πρώτη δόση, ο εμβολιασμός είναι ανεπαρκής», υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.