Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις αναμένονται την Τετάρτη
Με την εορταστική περίοδο να πλησιάζει στην κορύφωσή της, η μετάλλαξη Όμικρον επισκιάζει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά σε όλη την Ευρώπη ανατρέποντας τους σχεδιασμούς και θέτοντας επί τάπητος την ανάγκη λήψης νέων αποφάσεων.
Με τους επιστήμονες να προεξοφλούν ότι τον Ιανουάριο θα έχει κυριαρχήσει και στη χώρα μας, η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται πως ήταν το κυρίαρχο ζήτημα στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Κυριακής, παρόντος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Σωτήρη Τσιόδρα. Κατά την πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών μετά τη δημοσιοποίηση της επίμαχης μελέτης, συζητήθηκε το πώς θα κερδιθεί όσο περισσότερο χρόνος γίνεται, προκειμένου αφενός οι επιστήμονες να καταλήξουν σε ασφαλή δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη και αφετέρου να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης,από τη μεριά του, υπενθύμισε την Κυριακή πως αυτή τη στιγμή στη χώρα μας κυριαρχεί η «Δέλτα», παραδεχόμενος παράλληλα τον προβληματισμό που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο.
«Το έκτακτο σχέδιο είναι να καθυστερήσει η Όμικρον, να έχουμε περισσότερα δεδομένα, και θα πάρουμε ό,τι μέτρο χρειάζεται να πάρουμε. Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν φαίνεται να υπάρχει τάση για τη λήψη έκτακτων μέτρων, πέρα από την πρόταση για αυξημένο testing που έχει πέσει στο τραπέζι.
Οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και δεν έχει «κλειδώσει» το αν θα δοθεί το «πράσινο φως» έτσι ώστε να διεξάγονται rapid test και self test ακόμα και σε εμβολιασμένους πολίτες για να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους διασκέδασης και εστίασης, τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Στο τραπέζι των συζητήσεων πάντως έχει πέσει η πρόταση που θα αφορά στους εμβολιασμένους που θέλουν να κάνουν ρεβεγιόν την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς σε κάποιο εστιατόριο ή κέντρο διασκέδασης.
Ακόμα εξετάζεται η επαναφορά της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Τις επόμενες ημέρες το θέμα θα τεθεί επί τάπητος και θα παρθεί η οριστική απόφαση για το θέμα του αυημένου testing, ωστόσο, για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλα μέτρα που θα ληφθούν.
Υπενθυμπιζεται ότι την Κυριακή το πρωί τέθηκε σε ισχύ το μέτρο του υποχρεωτικού τεστ για τον κορωνοϊό στους επισκέπτες προς Ελλάδα.
Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία είναι οι δυο μοναδικές ευρωπαϊκές χώρες που αποφάσισαν να βάλουν περιορισμό στους ταξιδιώτες επιτρέποντας την είσοδο μόνο με αρνητικά τεστ.
Συνεδριάζει η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων
Στο μεταξύ, αυτήν την εβδομάδα συνεδριάζει η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έπειτα από 15 ημέρες και στις τάξεις της υπάρχουν κάποιοι που ζητούν τη λήψη πιο δραστικών μέτρων, πέρα από τα αυξημένα τεστ και την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης.
Τα σενάρια που εξετάζει η επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, είναι η αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας, αλλά και η επαναφορά της τηλεκπαίδευσης μετά τις γιορτές - κάτι που κατηγορηματικά έχει αποκλείσει κατά το παρελθόν η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Πηγή: Cnn.gr