Ο διάλογος Ερντογάν - Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Η συνάντηση είχε διάρκεια μία ώρα και 10 λεπτά.
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συνάντηση ήταν διάρκειας 70 λεπτών.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο Διευθυντής Επικοινωνιών του Προέδρου Φαχρετίν Αλτούν, ο Προεδρικός Εκπρόσωπος Ιμπραίμ Καλίν και ο επικεφαλής του Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.
Στις αρχικές δηλώσεις του, ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν ότι ο ρόλος που διαδραμάτισε η Τουρκία στον πόλεμο στην Ουκρανίας ήταν σημαντικός και τον ευχαρίστησε και προσωπικά για την «εξαιρετική δουλειά» και τη δράση του στην εν λόγω υπόθεση. Παράλληλα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εξήρε τον Τούρκο ομόλογό του και για την απόφαση να μην ασκήσει τελικά βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Μπάιντεν ότι ελπίζει όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να επιστρέψουν στην πατρίδα τους έχοντας «γεμάτα χέρια» - «πλήρως ικανοποιημένοι». Όσον αφορά στα προβλήματα με τα σιτηρά, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, ο Ερντογάν είπε ότι χρειάζεται η συμβολή όλων για να επιλυθούν, ενώ προσέθεσε ότι ο ίδιος θα βοηθήσει όσο μπορεί προς αυτήν την κατεύθυνση - για να διασφαλίσει το άνοιγμα σχετικών διαδρόμων.
«Ας δώσουμε τη δυνατότητα στις χώρες που δεν έχουν ισορροπία στην πολιτική σιτηρών να το επιτύχουν μέσω ενός διαδρόμου», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης είπε ότι εύχεται να προχωρήσει η διπλωματία, προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Οι δυο άνδρες ολοκλήρωσαν τις δημόσιες δηλώσεις τους και συνέχισαν τη συζήτησή τους μακριά από τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι δυο πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να συζητήσουν το θέμα της «πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία».
ΗΠΑ: «Ναι» στην αναβάθμιση των τουρκικών F-16, θα συνεισφέρουν στην αμερικανική ασφάλεια
Λίγες ώρες αφότου η Τουρκία τα πήρε όλα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ώστε να άρει το βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, οι ΗΠΑ μιλούν με θερμά λόγια για την Τουρκιά.
Η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια επίσημης ενημέρωσης ανέφερε πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας». Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα από δημοσιογράφο για το πώς βλέπουν οι ΗΠΑ την πιθανή πώληση F-16 στην Τουρκία, η Celeste Wallander απάντησε:
«Η Τουρκία είναι ένας εξαιρετικά ικανός, πολύτιμος, στρατηγικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Και η τουρκική αμυντική ικανότητα, οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας, συμβάλλουν στις ισχυρές αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ».
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι το «υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για τον στόλο της F-16. Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά. Και, ξέρετε, πρέπει να διεκπεραιωθούν μέσω των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών της από την Τουρκία, επειδή αυτό συνεισφέρει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και επομένως στην αμερικανική ασφάλεια».
Στον αντίποδα, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη πως «το Κογκρέσο θα έχει τον τελικό λόγο για οποιεσδήποτε τέτοιες πωλήσεις [και F-16]».
Εξάλλου, στην κυβερνητική πλευρά των Δημοκρατικών υπάρχουν πολλές και επίσημα διατυπωμένες διαφωνίες και ενστάσεις απέναντι στην Τουρκία, με επικεφαλής τον Ελληνοαμερικανό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος εκφράζει σε κάθε ευκαιρία την κάθετη διαφωνία του με το ενδεχόμενο εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας.
Πηγή: iEidiseis.gr