Κόσμος

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ατελείωτες ουρές έξω από το Ουέστμινστερ Χολ - Αναμονή έως και 10 ώρες

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ατελείωτες ουρές έξω από το Ουέστμινστερ Χολ - Αναμονή έως και 10 ώρες

Πώς περιγράφουν πολίτες την εμπειρία τους - Μέχρι τη Δευτέρα το πρωί το λαϊκό προσκύνημα

Η ατμόσφαιρα ξαφνικά αλλάζει και ξεκινά η μύηση σε ένα κλίμα μυσταγωγίας. Το βουητό των πολυσύχναστων δρόμων του Λονδίνου σταματά και το δέος που εκπέμπεται από το Ουέστμινστερ Χολ καθηλώνει εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που έχουν υπομείνει την πολύωρη αναμονή για το προσκύνημα, για να πουν το τελευταίο «αντίο» στη μακροβιότερη μονάρχη τους.

Δείτε live:

Ουρά που ξεπερνά τα 6 χλμ παρατηρείται για την είσοδο στον χώρο όπου βρίσκεται το φέρετρο της Ελισάβετ Β'. Η προσμονή του κόσμου για την ώρα του αποχαιρετισμού είναι τέτοια που μπορούν να περιμένουν ακόμη και 10 ώρες για να ακολουθήσουν μια διαδικασία που θα χαραχθεί για πάντα στη μνήμη τους.

The queue to see the Queen's coffin is now more than four miles long and stretches from Westminster Hall past Tower Bridge - and continues to grow.

Latest: https://t.co/BP4jNj9xyT pic.twitter.com/BAEaCZ8aDs

— Sky News (@SkyNews) September 15, 2022

Η προσπάθεια, άλλωστε, για την είσοδο στο Ουέστμινστερ Χολ προδίδεται κι από τα δεδομένα που δίνει στη δημοσιότητα ειδική κυβερνητική υπηρεσία βάσει της οποίας η αναμονή εκτιμάται περί τις εννέα ώρες.

«Καθηλωτικό»... αυτόν τον προσδιορισμό επιλέγει πολίτης για να δώσει τη γεύση που του άφησε το Ουέστμινστερ Χολ.

Πολίτες ανεξαρτήτως ηλικιών συμμετείχαν στη διαδικασία, μπαίνοντας στον χώρο όπου «βρίσκεται» η Ελισάβετ Β', λίγες ημέρες πριν από κηδεία, τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας θα βρίσκεται στο Ουέστμινστερ Χολ το φέρετρο για λαϊκό προσκύνημα.

«Δεν έχω συναντήσει από κοντά τη βασίλισσα, αισθάνομαι όμως ότι είναι συνδετικός κρίκος για τη δική μου γενιά» δήλωσε 70χρονος βγαίνοντας από τον χώρο όπου βρίσκεται το φέρετρο.

«Αισθάνομαι γαλήνη που μπορώ αποτίσω φόρο τιμής σε ένα γαλήνιο μέρος» δήλωσε 34χρονος που ταξίδεψε από το Μπέρμιγχαμ στο Λονδίνο.

«Η ησυχία είναι τέτοια που και να πέσει μια καρφίτσα ακούγεται» λέει 65χρονος, περιγράφοντας τη δική του εμπειρία.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στον χώρο γύρω από το Ουέστμινστερ Χολ συνεχίζεται η δικαδικασία.

Το τελετουργικό για τους επίσημους προσκεκλημένους - Τι πρέπει να κάνουν πριν από την κηδεία

Πρόεδροι, πρωθυπουργοί και μονάρχες απ’ όλον τον κόσμο θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο αυτό το Σαββατοκύριακο για να αποτίσουν φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ και να παραστούν στη δεξίωση στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ που θα παραθέσει ο βασιλιάς Κάρολος μία ημέρα πριν από την κηδεία.

Μεταξύ των προσκεκλημένων που έχουν επιβεβαιώσει ότι θα πάνε στη Βρετανία είναι οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των Ανακτόρων, οι αρχηγοί κρατών και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα συγκεντρωθούν στο Ρόαγιαλ Χόσπιταλ, ένα γηροκομείο βετεράνων στο δυτικό Λονδίνο και από εκεί θα πάνε όλοι μαζί στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ.

Η κηδεία αναμένεται ότι θα είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την αστυνομία της πρωτεύουσας καθώς πρόεδροι, πρωθυπουργοί, βασιλιάδες, βασίλισσες και τεράστια πλήθη θα κατέβουν στο κέντρο του Λονδίνου.

Ο βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα θα παραθέσουν δεξίωση στο Μπάκιγχαμ την Κυριακή.

Οι ξένοι αξιωματούχοι θα κληθούν επίσης, να συμμετάσχουν στο λαϊκό προσκύνημα εντός του κοινοβουλίου, πριν από την κηδεία. Αμέσως μετά, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι θα παραθέσει δεξίωση για τους προσκεκλημένους στο κοντινό Τσερτς Χάουζ ενώ τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα κατευθυνθούν στο Γουίνδσορ για την ταφή.

Προσκλήσεις έχουν σταλεί στους αρχηγούς κράτους σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, με κάποιες εξαιρέσεις: δεν έχουν προσκληθεί οι ηγέτες της Συρίας, της Βενεζουέλας, του Αφγανιστάν, της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και τη Μιανμάρ. Η Συρία και η Βενεζουέλα δεν προσκλήθηκαν επειδή η Βρετανία δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με αυτές τις χώρες αυτήν την περίοδο. Το Αφγανιστάν δεν προσκλήθηκε λόγω της πολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή, ενώ η Ρωσία και η Λευκορωσία αποκλείστηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Βρετανοί βουλευτές στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Κίνα επέκριναν την πρόσκληση στο Πεκίνο και ζήτησαν να μην επιτραπεί στην κινεζική αντιπροσωπεία να μπει στο κοινοβούλιο, όπου πέρσι εγκρίθηκε ένα ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίστηκε «γενοκτονία» η μεταχείριση που επιφυλάσσει η κινεζική κυβέρνηση στους Ουιγούρους.

Συνολικά, οι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών έχουν στείλει περίπου 1.000 προσκλήσεις για την κηδεία και τη βασιλική δεξίωση της Κυριακής.

Πολλά μέλη βασιλικών οικογενειών, όπως του Βελγίου και της Ολλανδίας, έχουν ανακοινώσει ότι θα πάνε στο Λονδίνο. Μεταξύ των πολιτικών που θα παραστούν στην κηδεία είναι επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν και η πρόεδρος της Ινδίας Ντραουπάντι Μούρμου.

Η διορία που έχουν οι χώρες για να δεχτούν ή να απορρίψουν την πρόσκληση λήγει σήμερα. Η βρετανική κυβέρνηση δεν θα δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο όλων των προσκεκλημένων ξένων ηγετών, εν μέρει για λόγους ασφαλείας.

Φρουρός λιποθύμησε τη νύχτα δίπλα από το φέρετρο της Ελισάβετ

Όπως είναι φυσικό σε συνθήκες πολύωρης αναμονής, η κούραση είναι μεγάλη, το ίδιο όμως είναι και η επιθυμία του κόσμου να αποχαιρετίσει τη βασίλισσά του.

Κούραση, όμως, δεν υπάρχει μόνο στον κόσμο, αλλά αναμφιβολα και στους φρουρούς που στέκονται γύρω και πάνω από την πλατφόρμα όπου έχει τοποθετηθεί από εχθές το φέρετρο της Ελισάβετ. Οι φρουροί αυτοί ανήκουν σε τρία διαφορετικά στρατιωτικά σώματα που υπηρετούν ως σωματοφύλακες του/της μονάρχη και φρουροί του παλατιού.

Σύμφωνα με την Daily Mail, που δημοσιεύει το σχετικό βίντεο, ένας από αυτούς τους φρουρούς λιποθύμησε εχθές το βράδυ και έπεσε με το πρόσωπο πάνω στο πέτρινο πάτωμα της τεράστιας αίθουσας όπου μεταφέρθηκε εχθές το φέρετρο της μονάρχη.

Λίγες στιγμές πριν καταρρεύσει στο πάτωμα, ο άνδρας έδειχνε να μην μπορεί να σταθεί καλά στα πόδια του, και είχε κατέβει για λίγες στιγμές από την πλατφόρμα, προτού επιστρέψει ξανά στην θέση του. Το περιστατικό έγινε ενώ είχε ξεκινήσει η αλλαγή φρουράς και, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η ζωντανή μετάδοση από την αίθουσα του Γουεστμίνστερ διακόπηκε για αρκετά λεπτά καθώς η αστυνομία έσπευσε να βοηθήσει τον άνδρα.

Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ UK PARLIAMENT/ ROGER HARRIS/ HANDOUT

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup