Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, βασιλείς και άλλοι εκατοντάδες υψηλοί προσκεκλημένοι από ολόκληρο τον κόσμο έχουν καταφθάσει στο Λονδίνο προκειμένου να πουν το «ύστατο χαίρε» στη Βασίλισσα Ελισάβετ η κηδείατης οποίας πραγματοποιείται σήμερα. Το Αβαείο του Ουέστμινστερ, όπου θα τελεστεί η κηδεία, μπορεί να φιλοξενήσει 2.000 άτομα. Η αστυνομία έχει σχεδιάσει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αυστηρότερα από εκείνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 που διοργανώθηκαν στο Λονδίνο. Πρόκειται για την πρώτη κηδεία δημοσία δαπάνη ύστερα από εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965.
Στις 06:30 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας) ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα στο φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β', όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας.
Το φέρετρο της εκλιπούσας βασίλισσας παρέμεινε επί τέσσερις ημέρες στο Ουέστμινστερ Χολ στη διάρκεια των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από εκεί για να αποτίσουν τελευταίο φόρο τιμής στην 96χρονη Ελισάβετ Β', η οποία παρέμεινε στον βρετανικό θρόνο επί 70 χρόνια, μέχρι τον θάνατό της στις 8 Σεπτεμβρίου.
Μεταξύ των ανθρώπων που προσκύνησαν το φέρετρο της βασίλισσας της Βρετανίας ήταν και πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του, ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο Αυστραλός ομόλογός του Άντονι Αλμπανέζι καθώς και η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.
Η κηδεία της Ελισάβετ Β' θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) στο Αββαείο του Ουέστμινστερ παρουσία 2.000 ανθρώπων, ανάμεσά τους πολλοί ηγέτες και εστεμμένοι.
Ο βασιλιάς Κάρολος ευχαρίστησε τους Βρετανούς και ολόκληρο τον κόσμο
Υπενθυμίζεται ότι ο βασιλιάς Κάρολος ευχαρίστησε χθες Κυριακή τους ανθρώπους από τη Βρετανία αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο για τα μηνύματα συμπάθειας, μετά από το θάνατο της μητέρας του βασίλισσας Ελισάβετ.
«Κατά τις τελευταίες 10 ημέρες η σύζυγος μου και εγώ αισθανθήκαμε βαθιά συγκίνηση από αρκετά μηνύματα συμπάθειας και υποστήριξης τα οποία λάβαμε από αυτή τη χώρα, αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Κάρολος που πραγματοποίησε εθιμοτυπικές επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από το θάνατο της μητέρας του.
«Στο Λονδίνο, στο Εδιμβούργο, στο Χίλσμπορο και στο Κάρντιφ συγκινηθήκαμε πολύ από τον καθένα που μπήκε στη διαδικασία να έρθει και να τιμήσει την ισόβια υπηρεσία της αγαπητής μητέρας μου και εκλιπούσας βασίλισσας».
«Καθώς προετοιμαζόμαστε για να πούμε το τελευταίο αντίο, θα ήθελα απλά να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία και να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους αμέτρητους ανθρώπους που αποτελούν δύναμη υποστήριξης και συμπάθειας για την οικογένεια μου και εμένα σε αυτή την ώρα της θλίψης».
Μετά από την τελετή στο Αβαείο του Ουέστμινστερ το βασιλικό φέρετρο θα μεταφερθεί στο Ουίνδσορ, όπου και αργότερα θα ταφεί δίπλα στον επί 73 χρόνια σύζυγο της, τον πρίγκιπα Φίλιππο.
Με την βασιλική ταφή θα τερματιστεί μία περίοδος εθνικού πένθους στη Βρετανία, παρά το γεγονός ότι η περίοδος πένθους της βασιλικής οικογένειας θα συνεχιστεί για άλλες επτά ημέρες.
Κατέφθασαν οι ηγέτες για την κηδεία
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατέφθασε στο Λονδίνο μαζί με τη σύζυγό του, Τζιλ. Ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ έφτασαν στο αεροδρόμιο Στάνστεντ με το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One, έχοντας επιβιβαστεί στην Ουάσιγκτον το απόγευμα του Σαββάτου.
Το ζευγάρι φαινόταν να είναι σε καλή διάθεση καθώς προσγειώθηκαν λίγο πριν από τις 10 το βράδυ του Σαββάτου, κατεβαίνοντας μαζί τα σκαλιά του αεροσκάφους προτού τους υποδεχτεί μια μικρή ομάδα -συμπεριλαμβανομένης της Τζέιν Χάρτλεϊ, πρέσβη των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο, και της Τζένιφερ Τόλχερστ, της λόρδου υπολοχαγού του Έσεξ.
Ο Εμανουέλ και η Μπριζίτ Μακρόν θέλησαν να κάνουν πιο… ροκ εμφάνιση. Ο πρόεδρος της Γαλλίας έφτασε στο κέντρο του Λονδίνου με γυαλιά ηλίου και κασκόλ, φορώντας σκούρο κοστούμι. Ανάλογη και η εμφάνιση της Μπριζίτ Μακρόν. Νωρίτερα είχαν αποτίσει ύστατο φόρο τιμής στην Ελισάβετ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ’ της Ισπανίας με τη σύζυγό του, Λετίθια.
Ο κόσμος στήνεται σε ουρές - Γιγαντοοθόνες σε πλατείες και κινηματογράφοι θα δείχνουν την κηδεία
Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι υπολογίζεται πως έχουν επισκεφθεί το Λονδίνο και τα βασιλικά ανάκτορα για να δουν από κοντά την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, καθιστώντας την σημερινή μέρα μια από τις πιο πολυσύχναστες στην ιστορία του δικτύου μεταφορών της πρωτεύουσας.
Η κηδεία βέβαια θα προβάλλεται σε 125 κινηματογράφους σε όλη τη Βρετανία δωρεάν ενώ γιγαντοοθόνες έχουν στηθεί σε πάρκα, πλατείες και καθεδρικούς ναούς για την προβολή της τελετής. Η κηδεία στο Αββαείο του Ουέστμινστερ και η πομπή που θα ακολουθήσει θα μεταδοθούν ζωντανά από τα δίκτυα ΒBC, ITV και Sky.
Ακολουθεί το πρόγραμμα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ (σε ώρα Ελλάδος):
- Στις 10:00 θα ανοίξουν οι πόρτες του Αβαείου του Ουεστμίνστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους.
- Στις 12:35 το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα το συνοδεύουν 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού.
- Στις 12:44 θα ξεκινήσει η πομπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προς το Αβαείο του Ουεστμίνστερ
- Στις 12:52 η πομπή θα φτάσει στο Αβαείου του Ουεστμίνστερ
- Στη 13:00 ξεκινάει η λεγόμενη πολιτική λειτουργία παρουσία 2000 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και βασιλείς από όλο το κόσμο
- Στις 14:00 ολοκληρώνεται το τελετουργικό στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ και το φέρετρο τοποθετείται ξανά στο κιλλίβαντα. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο
- Στις 14:15 θα ξεκινήσει νέα πομπή με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον, που βρίσκεται δίπλα στο Hyde Park και πίσω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ. Η πομπή θα περάσει μπροστά από το παλάτι και θα κάνει μια στάση.
- Στις 15:00 η πομπή φτάνει στην αψίδα. Το φέρετρο μπαίνει στη νεκροφόρα με προορισμό το Ουίνδσορ. Το οδικό ταξίδι είναι διάρκειας 2 ωρών. Πλήθος κόσμου αναμένεται να βρίσκεται δεξιά και αριστερά του δρόμου.
- Στις 17:06 η νεκροφόρα φτάνει σε καθορισμένο σημείο. Σχηματίζεται ξανά πομπή
- Στις 17:10 η πομπή για το κάστρο του Ουίνδσορ ξεκινά
- Στις 17:40 ο Βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπαίνουν στη πομπή
- Στις 17:53 η πομπή φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ και το φέρετρο τοποθετείται σε βάθρο
- Στις 16:00 ξεκινά η νεκρώσιμη ακολουθία. Δεν έχει διευκρινιστεί η διάρκεια της. Μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη, όπως έγινε και στην κηδεία του Φιλίππου. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αποχωρήσουν όπως και οι κάμερες.
- Στις 21:30 θα γίνει ο ενταφιασμός χωρίς κάμερες. Αυστηρά ιδιωτικά. Μαζί με το φέρετρο του Φιλίππου που περιμένει στην Κρύπτη
Σημειώνεται, ότι η κυβέρνηση κήρυξε αργία τη Δευτέρα για την κηδεία, η οποία αναμένεται να προσελκύσει μεγαλύτερο πλήθος από ό,τι τα περισσότερα σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης βρετανικής ιστορίας: την κηδεία της αδικοχαμένης πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 ή τους βασιλικούς γάμους.
Παρόντες στην κηδεία θα είναι επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν και η πρόεδρος της Ινδίας Ντραουπάντι Μούρμου.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα είναι απών, όμως ο αντιπρόεδρός του Ουάνγκ Τσισάν θα παρευρεθεί στην κηδεία, ενώ σε μια επίσημη κινεζική αντιπροσωπεία δεν επετράπη να αποτίσει ύστατο φόρο τιμής μπροστά στο φέρετρο της βασίλισσας. Αυτό συνέβη μετά τις κυρώσεις που ελήφθησαν από την Κίνα σε βάρος βρετανών κοινοβουλευτικών οι οποίοι είχαν επικρίνει τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Ούτε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα είναι παρών, αλλά η σύζυγός του Ολένα Ζελένσκα απέτισε σήμερα ύστατο φόρο τιμής μπροστά στο φέρετρο της Ελισάβετ Β'.
Οι εστεμμένοι
Ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο και η αυτοκράτειρα Μασάκο της Ιαπωνίας θα πραγματοποιήσουν στο Λονδίνο το πρώτο τους ταξίδι στο εξωτερικό από την ενθρόνισή τους το 2019.
Προσκεκλημένοι είναι επίσης εστεμμένοι, όπως ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, η σύζυγός του Σαρλίν, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ, η βασίλισσα Μάξιμα και η πριγκίπισσα Βεατρίκη, ο βασιλιάς Φίλιππος των Βέλγων και ο βασιλιάς Χάραλντ Ε' της Νορβηγίας θα είναι άπαντες παρόντες, όπως και η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, η οποία είναι πλέον η μοναδική βασιλεύουσα βασίλισσα της Ευρώπης.
Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΣΤ' θα είναι επίσης παρών, όπως και ο πατέρας του, ο Χουάν Κάρλος 1ος, ο οποίος παραιτήθηκε το 2014 και ζει πλέον εξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Αμφιβολίες εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με την παρουσία του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν (MBS), ο οποίος έχει παραμεριστεί από τη διεθνή σκηνή μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 μέσα στο προξενείο της Σουαδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
Ποιοι δεν προσκλήθηκαν
Η Ρωσία και η Λευκορωσία περιλαμβάνονται σε μια μικρή ομάδα χωρών που έχουν αποκλειστεί από την κηδεία της βασίλισσας μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, ένας αποκλεισμός που χαρακτηρίστηκε από τη Μόσχα «βλάσφημος» και «ανήθικος».
Η Βιρμανία, πρώην βρετανική αποικία που κυβερνάται από μια στρατιωτική χούντα στην οποία το Λονδίνο έχει επιβάλει κυρώσεις, αλλά επίσης η Συρία, το Αφγανιστάν και η Βόρεια Κορέα, αποκλείστηκαν επίσης.
Οι προκλήσεις
Η κηδεία αναμένεται ότι θα είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την αστυνομία της πρωτεύουσας καθώς πρόεδροι, πρωθυπουργοί, βασιλιάδες, βασίλισσες και τεράστια πλήθη θα κατέβουν στο κέντρο του Λονδίνου. Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί απ' όλη τη χώρα κλήθηκαν για να ενισχύσουν τη Σκότλαντ Γιάρντ.
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των Ανακτόρων, οι αρχηγοί κρατών και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα συγκεντρωθούν στο Royal Hospital, ένα γηροκομείο βετεράνων στο δυτικό Λονδίνο και από εκεί θα πάνε όλοι μαζί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.
Αντίθετα με άλλους ηγέτες, από τους οποίους ζητήθηκε να φτάσουν στο Αββαείο με λεωφορεία ναυλωμένα από τις Αρχές, ο Τζο Μπάιντεν πήρε την άδεια να χρησιμοποιήσει «Το Κτήνος» («The Beast») την τεθωρακισμένη προεδρική λιμουζίνα του.
«Ας αφιερώσουμε μια σκέψη μας στον υπεύθυνο του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων ο οποίος υποχρεώθηκε να ανακοινώσει στον πρόεδρο Μακρόν ότι στο Λονδίνο θα πρέπει να πάρει το λεωφορείο», γράφουν, μάλλον διασκεδάζοντας, σήμερα οι Times.
Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος θα είναι πράγματι παρών, φέρεται να είπε «όχι» στο λεωφορείο, αλλά δεν είναι γνωστό ποιες διευθετήσεις έχουν γίνει.
Μια άλλη δυσκολία έγκειται στο πώς θα τοποθετηθούν οι προσκεκλημένοι στο χώρο, υπογραμμίζουν οι Times: πρέπει «να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος να αισθανθεί κάποιος προσβεβλημένος επειδή τοποθετήθηκε πίσω από μια κολώνα και να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν διαμαρτυρίες».
Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ TOLGA AKMEN