Κόσμος

Πακιστάν: Τουλάχιστον 9 νεκροί χθες από ασθένειες που οφείλονται στις πλημμύρες

Πακιστάν: Τουλάχιστον 9 νεκροί χθες από ασθένειες που οφείλονται στις πλημμύρες

Τουλάχιστον 9 νεκροί είναι ο χθεσινός απολογισμός των μολυσματικών και υδατογενών ασθενειών που πλήττουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο Πακιστάν μετά τις άνευ προηγουμένου πλημμύρες που αντιμετώπισε πρόσφατα η χώρα, δείχνουν τα κυβερνητικά στοιχεία.

Με αυτούς ανήλθαν σε 318 οι νεκροί από ασθένειες αυτού του είδους, ενώ ο απολογισμός των νεκρών από τις πλημμύρες έφτασε τους 1.559, από τους οποίους οι 551 ήταν παιδιά και οι 318 γυναίκες. Σε αυτόν δεν περιλαμβάνονται αυτοί που έχασαν τη ζωή τους από ασθένειες, διευκρίνισε η υπηρεσία διαχείρισης κρίσεων του Πακιστάν.

Καθώς άρχισαν να αποσύρονται τα νερά, κάτι το οποίο, σύμφωνα με αξιωματούχους, μπορεί να χρειαστεί δύο με έξι μήνες σε διάφορες περιοχές, στις πλημμυρισμένες περιοχές ξέσπασαν ασθένειες, μεταξύ των οποίων ελονοσία, δάγγειος πυρετός, διάρροια και δερματοπάθειες, κυρίως στην νότια επαρχία Σιντ.

Η κυβέρνηση της επαρχίας αναφέρει σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ότι 9 άνθρωποι πέθαναν χθες από γαστρεντερίτιδα, οξεία διάρροια και όπως πιθανολογείται ελονοσία. Η κυβέρνηση της Σιντ πρόσθεσε ότι έχει καταγράψει συνολικά 318 θανάτους από ασθένειες από την 1η Ιουλίου.

Στην έκθεσή της επισημαίνει ότι περισσότεροι από 72.000 ασθενείς έλαβαν ιατροφαρμακευτική φροντίδα σε αυτοσχέδιες ή κινητές νοσοκομειακές μονάδες που στήθηκαν σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

Περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει φροντίδα σε αυτές τις μονάδες από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με την έκθεση.

Η συρροή ασθενών έχει θέσει υπό μεγάλη πίεση το ήδη αδύναμο σύστημα υγείας της χώρας. Η επαρχιακή κυβέρνηση σημείωσε ότι περίπου 1.200 υγειονομικές εγκαταστάσεις εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένες.

"Έχουμε φτάσει στα όριά μας", δήλωσε ο Μουανουντίν Σιντίκ, διευθυντής ινστιτούτου επιστημών υγείας στην πόλη Σεχουάν, η οποία περιβάλλεται από τα νερά από τις πλημμύρες.

Η ελονοσία και η διάρροια είναι εκτός ελέγχου, πρόσθεσε.

Οι καταρρακτώδεις βροχές την εποχή των μουσώνων και το λιώσιμο των παγετώνων στο βόρειο Πακιστάν προκάλεσαν σφοδρές πλημμύρες που είχαν επιπτώσεις σε σχεδόν 33 εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα αυτή των 220 εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς παρέσυραν σπίτια, κατέστρεψαν σοδειές, γέφυρες, δρόμους και άφησαν πίσω τους νεκρά ζώα, με τις ζημιές να υπολογίζονται σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν και τώρα ζουν στο ύπαιθρο, όντας εκτεθειμένοι σε ασθένειες που οφείλονται στα λιμνάζοντα ύδατα. Αυτοί έχουν απόλυτη ανάγκη από τρόφιμα, στέγη, πόσιμο νερό, τουαλέτες και φάρμακα, σύμφωνα με τις αρχές.

Η UNICEF έχει χαρακτηρίσει "πέρα από ζοφερή" την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι οικογένειες.

Αυτή υπολογίζει σε 16 εκατομμύρια τα παιδιά που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες και επισημαίνει ότι τουλάχιστον 3,4 εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια εξακολουθούν να χρειάζονται άμεση, ζωτικής σημασίας για τη ζωή τους υποστήριξη.

Στο Πακιστάν έπεσαν 391 χιλιοστά βροχής, ή περίπου 190% περισσότερη βροχή από τον μέσο όρο 30 ετών για την περίοδο μεταξύ του Ιουλίου και του Αυγούστου στη διάρκεια των μουσώνων, οι οποίοι άρχισαν νωρίς και διήρκεσαν περισσότερο από το σύνηθες. Οι βροχοπτώσεις στην νότια επαρχία Σιντ ανήλθαν στο 466% του μέσου όρου για την περίοδο αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup