Η Ρωσία έθεσε σε εφαρμογή επιχείρηση απομάκρυνσης των κατοίκων της Χερσώνας και μεταφοράς των κατοχικών διοικητικών υπηρεσιών, επικαλούμενη «λόγους ασφαλείας» εν όψει «ουκρανικής επίθεσης».
Από τη πλευρά του το Κίεβο, καταγγέλλει τη κίνηση αυτή ως «αναγκαστικό εκτοπισμό μίας ολόκληρης πόλης», και εκτιμά ότι πίσω από αυτήν κρύβεται μία πιθανή συνολική ρωσική στρατιωτική απόσυρση από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου.
Ο διορισθείς από το Κρεμλίνο διοικητής της Χερσώνας, Βλαντιμίρ Σάλντο, έκανε λόγο για διαδικασία «επανεγκατάστασης» 50.000 έως 60.000 ανθρώπων στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, καθώς και στη ρωσική επικράτεια, σε μία «συντεταγμένη» επιχείρηση -που κατά δήλωσή του θα έχει ολοκληρωθεί εντός εξαημέρου- και περιλαμβάνει ταυτόχρονα την απομάκρυνση όλων των κατοχικών αξιωματούχων και διοικητικών υπηρεσιών.
«Κανείς δεν πρόκειται να παραδώσει τη Χερσώνα, αλλά δεν είναι επιθυμητό για τους κατοίκους να βρίσκονται σε μία πόλη όπου πρόκειται να διεξαχθούν στρατιωτικές ενέργειες. Αναμένουμε επίθεση, και η ουκρανική πλευρά δεν το κρύβει», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα.
Οι δηλώσεις του επιβεβαιώνουν ότι μια μεγάλη μάχη για τη Χερσώνα βρίσκεται προ των πυλών.
Την ώρα που πολίτες τουλάχιστον τεσσάρων πόλεων της περιφέρειες έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν την περιοχή, εν αναμονή «μιας μεγάλης επίθεσης» από τις ουκρανικές δυνάμεις, ο αναπληρωτής διοικητής της περιοχής (διορισμένος από τη Μόσχα), Κίριλ Στρεμούσοφ, έστειλε ένα σαφές μήνυμα. «Η μάχη για τη Χερσώνα θα ξεκινήσει στο πολύ άμεσο μέλλον. Απευθύνουμε σύσταση προς τους αμάχους, εάν είναι δυνατόν, να εγκαταλείψουν την περιοχή», είπε.
Η Χερσώνα είναι το πολυπληθέστερο κέντρο που έχει καταλάβει η Μόσχα ήδη από την έβδομη ημέρα της εισβολής. Περιλαμβάνεται στις τέσσερις περιφέρειες που παράνομα προσαρτήθηκαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία -χωρίς εξ ολοκλήρου να ελέγχονται από τα ρωσικά στρατεύματα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωνε την επιβολή στρατιωτικού νόμου στη Χερσώνα και τρεις ακόμη περιοχές που το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι έχει προσαρτήσει, σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Οι άλλες περιοχές είναι η Ζαπορίζια, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.
Ουκρανικές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν χωριά
Ουκρανικά στρατεύματα προελαύνουν στην περιφέρεια της Χερσώνας τις τελευταίες εβδομάδες, ανακαταλαμβάνοντας χωριά και αγροτικές εκτάσεις κατά μήκος της δυτικής όχθης του ποταμού Δνείπερου, αποκαλούμενης και ως Δεξιά Όχθη.
Βαρύ είναι το πλήγμα στις γραμμές ανεφοδιασμού των ρωσικών στρατευμάτων, από τις ουκρανικές επιθέσεις με πυραύλους και πυρά πυροβολικού σε γέφυρες στον Δνείπερο. Η έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς, σύμβολο της ρωσικής ισχύος και προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας, ήταν μεγάλο πλήγμα για τους Ρώσους καθώς είναι στρατηγικής σημασίας για την υλικοτεχνική υποστήριξη των Ρώσων στη Χερσώνα.
O νέος διοικητής των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία Σεργκέι Σουροβίκιν («στρατηγός Αρμαγεδδών»), ο οποίος άναψε το πράσινο φως στο μπαράζ επιθέσεων με πυραύλους και ιρανικά drones-καμικάζι στο Κίεβο, σύμφωνα με το Politico, είχε προϊδεάσει από το βράδυ της Τρίτης για μία πιθανή ρωσική αποχώρηση από τη Χερσώνα, μιλώντας για την ανάγκη «να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις» στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση αφότου ανέλαβε «δράση».
«Η Ρωσία σχεδιάζει τον αναγκαστικό εκτοπισμό μίας ολόκληρης πόλης»
Ουκρανοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν ότι η Ρωσία οργανώνει μαζικές, αναγκαστικές απελάσεις στη Χερσώνα, διεξάγοντας εκστρατεία τρομοκράτησης των κατοίκων με ψευδείς πληροφορίες για επικείμενους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών προκειμένου να τους εξαναγκάσουν να εγκαταλείψουν την περιοχή και να «δικαιολογήσουν έτσι την αποχώρησή τους από τη Χερσώνα και συνολικά τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου».
O Σέρχι Χλαν, σύμβουλος του εκδιωχθέντος κυβερνήτη της περιφέρειας της Χερσώνας, θεωρεί την επιχείρηση απομάκρυνσης πρόδρομο πλήρους ρωσικής στρατιωτικής αποχώρησης από τη δυτική όχθη του Δνείπερου. Και υποστηρίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν την πόλη αφού φύγουν.
Κατά την εκτίμηση που μεταφέρει, η Ρωσία σχεδιάζει να εγκαθιδρύσει νέα περιφερειακή πρωτεύουσα στο Χενιτσέσκ, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας. Οι τράπεζες και γραφεία της κατοχικής διοίκησης στην πόλη της Χερσώνας έχουν ήδη εκκενωθεί.
Ο πληθυσμός της Χερσώνας προ του πολέμου ανερχόταν σε 130.000 κατοίκους, και το Κίεβο θεωρεί πως σήμερα έχει παραμείνει λιγότερο από το ήμισυ εξ αυτών.
O Iβάν Φεντόροφ, Ουκρανός δήμαρχος της Μελιτόπολης στην περιφέρεια της
Ζαπορίζια, χαρακτηρίζει τη ρωσική επιχείρηση «νέα πράξη γενοκτονίας στα κατεχόμενα εδάφη», αναφέροντας ότι το Κρεμλίνο προετοιμάζει τον «αναγκαστικό εκτοπισμό μίας ολόκληρης πόλης» ισχυριζόμενο ότι «τους προστατεύει από εχθροπραξίες».
Με γραπτό μήνυμα η εντολή εκκένωσης
Οι κάτοικοι στη Χερσώνα έλαβαν χθες ένα γραπτό μήνυμα που τους ζητούσε να εγκαταλείψουν την πόλη λόγω της απειλής βομβαρδισμών από τον ουκρανικό στρατό το πρωί της Τετάρτης, μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης RIA Novosti.
Η «μαζική απέλαση αμάχων» από τη Ρωσία θα μπορούσε, μαζί με άλλες φερόμενες καταχρήσεις, να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με έκθεση του Ιουλίου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Τον Σεπτέμβριο, η αναπληρώτρια πρέσβειρα της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Khrystyna Hayovyshyn, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Ρωσία είχε απελάσει βίαια 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους από την Ουκρανία - συμπεριλαμβανομένων 38.000 παιδιών - λέγοντας ότι αυτό αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η μαζική απομάκρυνση πολιτών της Χερσώνας από το Κρεμλίνο έρχεται εν μέσω των προσπαθειών του Κιέβου να ανακαταλάβει εδάφη στο νότο.
Δεν επιθυμούν όλοι οι κάτοικοι να φύγουν
Ο Ουκρανός αναπληρωτής επικεφαλής της περιφέρειας Χερσώνα, Yurii Sobolevskyi, χαρακτήρισε τις «εκκενώσεις» της Ρωσίας ως «ημιεθελοντική απέλαση του ουκρανικού πληθυσμού».
«Οι άνθρωποι πράγματι φεύγουν. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο λιμάνι της Χερσώνας τώρα», είπε.
«Σήμερα άρχισαν να στέλνουν μαζικά SMS στον κόσμο για την εκκένωση. Άρχισαν επίσης να μοιράζουν φυλλάδια σχετικά με τις ενέργειες κατά τη διάρκεια της εκκένωσης. Ταυτόχρονα, διαδίδεται στον πληθυσμό το μήνυμα ότι αν πάνε στη Ρωσία, θα λάβουν πιστοποιητικά για στέγαση».
«Από τη μία πλευρά, καταλαβαίνουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα απελευθερώσουν τη Χερσώνα και την περιοχή, κατά συνέπεια, μπορεί να υπάρξουν ενεργές εχθροπραξίες και αυτό αποτελεί κίνδυνο για τον τοπικό πληθυσμό.
«Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι οι άνθρωποι που απομακρύνονται θα είναι ασφαλείς (εκεί που πηγαίνουν) και μακριά από τη γραμμή του μετώπου. Οι άνθρωποι θα πάρουν τις δικές τους αποφάσεις - να φύγουν ή να μείνουν. Είναι δύσκολο να πούμε ποια απόφαση θα πάρουν».
Για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» κάνει λόγο το CNN
Η «μαζική απέλαση αμάχων» από τη Ρωσία θα μπορούσε, σε συνδυασμό με άλλες φερόμενες βιαιότητες, να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, αναφέρει το CNN επικαλούμενο έκθεση που δημοσίευσε τον Ιούλιο ο ΟΑΣΕ. Τον Σεπτέμβριο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι η βίαιη απέλαση 2,5 εκατ. Ουκρανών από τη Ρωσία (μεταξύ των οποίων και 38.000 παιδιά) συνιστά παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η αναπληρώτρια απεσταλμένη της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, Κριστίνα Χαγιόφσιν, κατηγόρησε την Ρωσία την περασμένη εβδομάδα ότι δολοφονεί και βασανίζει τους Ουκρανούς που μετακινούνται προς περιοχές της Ρωσίας ή κατεχόμενες από τη Ρωσία.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι χιλιάδες ουκρανοί πολίτες υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τη χώρα και απελαύνονται σε «απομονωμένες και οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές της Σιβηρίας και της ρωσικής Άπω Ανατολής».
Χερσώνα: Πόλη ζωτικής στρατηγικής σημασίας
Στις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η κατάληψη της Χερσώνας στον ουκρανικό νότο αποτέλεσε μια κρίσιμη νίκη, από στρατηγικής άποψης αλλά και για την προπαγάνδα του Κρεμλίνου.
Μόλις την έβδομη ημέρα του πολέμου, ο δήμαρχος της Χερσώνας ανακοίνωσε ότι ρώσοι στρατιώτες είχαν εισβάλει στο γραφείο του και η πόλη είχε πέσει.
Η Χερσώνα βρίσκεται στις όχθες της κεντρικής αρτηρίας της Ουκρανίας, του ποταμού Δνείπερου, και δεν απέχει πολύ από το κανάλι που παρέχει νερό στην Κριμαία. Το 2014, μετά την παράνομη προσάρτηση της τελευταίας από τη Ρωσία, η ουκρανική κυβέρνηση είχε φράξει το συγκεκριμένο κανάλι.
Ήταν η πρώτη σημαντική πόλη που κατέλαβε η Ρωσία. Τον Φεβρουάριο (πέρα από την Κριμαία, δυνάμεις φίλα κείμενες προς τη Ρωσία ελέγχουν τις πόλεις Ντονέτσκ και Λουχάνσκ από το 2014). Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο που έχει περάσει στον ρωσικό έλεγχο μετά τη Μαριούπολη.
Επτά μήνες αργότερα, το Κρεμλίνο θεωρεί πως η Χερσώνα είναι μέρος της Ρωσίας, καθώς τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε την προσάρτησή της. Ωστόσο, διορισμένοι από τη Ρωσία διοικητές της περιοχής, προειδοποίησαν πως δεν είναι βέβαιο ότι η περιοχή μπορεί να αντέξει απέναντι στην ουκρανική αντεπίθεση.
Προ των πυλών η μεγάλη μάχη
Η νέα διοίκηση με τις «ευλογίες» της Ρωσίας στη περιοχή, έχει δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Χερσώνα και ότι μόλις ο στρατός «φέρει εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις του» η κανονικότητα θα επιστρέψει.
Ο Ρώσος διοικητής Σουροβίκιν, επανέλαβε ότι η Ουκρανία πρόκειται να βομβαρδίσει το κέντρο της Χερσώνας ή να πλήξει το φράγμα που αποτελεί τμήμα ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Νόβα Καχόβκα, πλημμυρίζοντας τις περιοχές με χαμηλό υψόμετρο που θα συναντήσουν στο διάβα τους τα νερά
Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί αυτά τα ενδεχόμενα, κατηγορώντας τη Ρωσία για προπαγάνδα. Δεν θα είναι εύκολο για την Ουκρανία να ανακαταλάβει τη Χερσώνα αν η Ρωσία την υπερασπιστεί πραγματικά και ο ουκρανικός στρατός ενδέχεται να διστάσει να επιτεθεί σε ένα αστικό κέντρο με χιλιάδες αμάχους.
«Θα κάνουμε σημαντική πρόοδο μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε προχθές ο επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, υποστράτηγος Κιρίλο Μπουντάνοφ, προσθέτοντας πως «θα έρθουν σημαντικές νίκες».
Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT