Την ώρα που η νότια ως επί το πλείστον Ευρώπη βρίσκεται στο έλεος του φονικού Κέρβερου - «Κλέωνα» τον έχουν ονομάσει στη χώρα μας και την Κύπρο – ένα νέο κύμα καύσωνα κατευθύνεται ήδη προς τη Γηραιά Ήπειρο, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι.
Οι Αρχές ανά την Μεσόγειο προειδοποιούν κατοίκους και παραθεριστές για τις απειλητικές για τη ζωή επιπτώσεις της φονικής ζέστης μετά την επέλαση του αντικυκλώνα Κέρβερου, αλλά οι Ιταλοί μετεωρολόγοι προβλέπουν τώρα ότι έρχεται ένας άλλος καύσωνας - με το όνομα «Χάρων», από τον βαρκάρη που παρέδιδε ψυχές στον κάτω κόσμο -, ο οποίος θα εκτοξεύσει τις θερμοκρασίες στους 43 βαθμούς στη Ρώμη και στους 47 βαθμούς στο νησί της Σαρδηνίας την ερχόμενη εβδομάδα.
«Ψήνεται» από τον καύσωνα η Ισπανία
Η θερμοκρασία χερσαίας επιφάνειας στην Ισπανία κινήθηκε προς τους 60C σε νότιες περιοχές με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος να προειδοποιεί ότι την επόμενη εβδομάδα μπορεί να σπάσουν πανευρωπαϊκά ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας.
«Η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν μεγάλο καύσωνα με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να φθάσουν στους 48C σε περιοχές της Ιταλίας, πιθανώς οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη», ανέφερε.
After the hottest June on record, July is not looking so fresh either. 🌡️
— ESA Earth Observation (@ESA_EO) July 13, 2023
A major heatwave is predicted to rise temperatures as high as 48°C.
This map shows Land surface temperatures reaching 46°C in Rome and Madrid, and 47°C in Seville.#Cerberus
🔗 https://t.co/lEwVxkecb2 pic.twitter.com/LAyKdL4LDF
Μια δορυφορική φωτογραφία που καταγράφηκε από την αποστολή Copernicus Sentinel αποκάλυψε ότι η θερμοκρασία της ξηράς στην περιοχή της Εξτρεμαδούρα στην Ισπανία είχε φτάσει τους 60 βαθμούς την Τρίτη.
Ήδη για το Σαββατοκύριακο προβλέπονται 45άρια στην Ισπανία, την Τουρκία και την Ιταλία – σύμφωνα με το BBC ο υδράργυρος μπορεί να δείξει έως και 48,8C στη Σαρδηνία και τη Σικελία -, 42C στην Κύπρο, ενώ στην Ελλάδα προβλέπονται θερμοκρασίες που θα αγγίξουν ακόμη και τους 44 βαθμούς Κελσίου για σήμερα Παρασκευή 14 Ιουλίου ή και αύριο Σάββατο, οπότε και θα αρχίσει να παρατηρείται και μια μικρή αποκλιμάκωση των φαινομένων, σύμφωνα με τους Έλληνες μετεωρολόγους.
«Καμίνι» η Ελλάδα
Οι Αρχές έθεσαν σε ετοιμότητα ασθενοφόρο κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, έτοιμο να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στους τουρίστες που μπορεί να επηρεαστούν από τον καύσωνα, ενώ άνοιξαν κλιματιζόμενους χώρους σε δημόσια κτίρια για να προφυλαχθούν οι άνθρωποι από τη ζέστη και απαγόρευσαν την πρόσβαση σε φυσικά καταφύγια και δάση για να μειώσουν τον κίνδυνο πυρκαγιών.
Ειδικά σκίαστρα τοποθετούνται στην Ακρόπολη, εν μέσω καταγγελιών για λιποθυμίες τουριστών, ενώ στο σημείο θα βρίσκεται και κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού και θα μοιράζει δωρεάν νερό στους επισκέπτες, ενώ η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δεσμεύτηκε να εισαγάγει ειδικά προληπτικά μέτρα για την προστασία των τουριστών.
Κόκκινος συναγερμός στην Ιταλία
Στην Ιταλία ένας εργάτης που έβαφε γραμμές σε διάβαση στο Λόντι κατέρρευσε από τη ζέστη και πέθανε αργότερα σε νοσοκομείο, μετά τον πνιγμό στη Μανφρεντόνια την Τρίτη δύο παιδιών, που προσπαθούσαν να ανακουφιστούν από τον καύσωνα.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας σήμαναν κόκκινο συναγερμό σε μεγαλουπόλεις της Ιταλίας, όπως η Ρώμη, η Φλωρεντία, η Μπολόνια και η Περούτζια για τον καύσωνα που απειλεί την υγεία όχι μόνον συγκεκριμένων ευπαθών ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι και τα πολύ μικρά παιδιά, αλλά ολόκληρου του πληθυσμού.
Οι ιταλικές Αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ και να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους για να μην θέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο, καθώς στη Ρώμη ορισμένοι τουρίστες λιποθύμησαν με το θερμόμετρο να δείχνει πάνω από τους 40C.
Σύμφωνα με τον Κάρλο Κατσιαμάνι, επικεφαλής της Εθνικής Μετεωρολογικής και Κλιματολογικής Υπηρεσίας της Ιταλίας, οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν τη χώρα οφείλεται στο ότι ο αντικυκλώνας Κέρβερρος έχει απωθήσει ένα ψυχρότερο σύστημα από τις Αζόρες, το οποίο συνήθως επηρεάζει τον καλοκαιρινό καιρό στην Ιταλία. «Αυτό συμβαίνει πιο συχνά και σημαίνει ότι βλέπουμε θερμοκρασίες γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου αντί για τους κανονικούς 30-31 βαθμούς Κελσίου», είπε ο Κατσιαμάνι στη βρετανική εφημερίδα The Times.
Ακραίες συνθήκες από τον καύσωνα Κέρβερο
Στα Βαλκάνια, οι παραθεριστές στην πόλη Νιν της Κροατίας κάλυψαν τα σώματά τους με τη φαρμακευτική τοπική λάσπη για να προστατευτούν από τον ήλιο, ενώ 56 πυροσβέστες με 20 οχήματα και τρία αεροσκάφη προσπαθούσαν να περιορίσουν τη φωτιά κοντά στην πόλη Σίμπενικ της Αδριατικής.
Κι ο καύσωνας αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες με τους Ισπανούς μετεωρολόγους να προβλέπουν έως και 46 βαθμούς Κελσίου στη Σαραγόσα την Τρίτη, ενώ στην Τουρκία δεν αναμένεται να υποχωρήσει η ζέστη κάτω από τους 40C σε πολλές περιοχές τα επόμενα 24ωρα.
Σιωπηλός δολοφόνος η ζέστη
Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει για τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Εκτός από τις συνέπειες για τις καλλιέργειες από τους καύσωνες, το λιώσιμο των παγετώνων και την αύξηση του κινδύνου πυρκαγιών, οι υψηλότατες θερμοκρασίες προκαλούν επίσης προβλήματα υγείας που κυμαίνονται από θερμοπληξία και αφυδάτωση έως καρδιαγγειακό στρες.
Για την κλιματολόγο Χάνα Κλόουκ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ρέντινγκ της Αγγλίας, «η ζέστη είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος. Αυτή είναι λοιπόν η κύρια ανησυχία ότι κινδυνεύουν οι ζωές των ανθρώπων Σίγουρα, θα πρέπει να σταματήσουμε αμέσως την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα» τόνισε προειδοποιώντας ότι ορισμένες αλλαγές στο κλίμα έχουν ήδη «κλειδωθεί».
«Πόσα καλοκαίρια ακόμη θα πρέπει να περάσουμε με καύσωνα για να πειστούμε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να μην ένα σποραδικό έκτακτο γεγονός, αλλά μάλλον μια μη αναστρέψιμη διαδικασία, που έχει ήδη ξεκινήσει στην πραγματικότητα », είπε ο Ιταλός Μάουρο Μινέλι στην εφημερίδα Leggo.
Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ Angelo Carconi