Κόσμος

Κίνα: Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων έκανε άλμα στη χώρα παρά την πανδημία

Κίνα: Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων έκανε άλμα στη χώρα παρά την πανδημία

Η Κίνα δεν είχε ποτέ τόσους δισεκατομμυριούχους παρά την πανδημία που κλονίζει την παγκόσμια οικονομία και η χώρα υπερβαίνει πλέον σε αριθμό δισεκατομμυριούχων τις δύο επόμενες στον κατάλογο μαζί, η μία από τις οποίες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με μια κατάταξη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Πρώτη χώρα που επλήγη στα τέλη του 2019 από τον νέο κορονοϊό που παρέλυσε την οικονομία της, η Κίνα είναι επίσης η πρώτη που συνήθλε και ξαναβρήκε τον δρόμο της ανάπτυξης.

Και παρά τα χωρίς προηγούμενο μέτρα εγκλεισμού που επιβάρυναν τη δραστηριότητα στις αρχές του 2020, η Κίνα είδε πέρυσι τον αριθμό των δισεκατομμυριούχων της σε δολάρια να μεγαλώνει, σύμφωνα με τον ετήσιο κατάλογο του γραφείου Hurun.

Ο γίγαντας της Ασίας αριθμεί σήμερα 253 δισεκατομμυριούχους περισσότερους και κυριαρχεί ευρέως στην παγκόσμια κατάταξη έχοντας πλέον 992 υπερπλούσιους (περιλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ).

Σε αριθμό, οι ΗΠΑ είναι δεύτερες με 696 δισεκατομμυριούχους, αλλά οι τρεις μεγαλύτερες περιουσίες παγκοσμίως παραμένουν αμερικανικές και γαλλική: 197 δισεκ. δολάρια για τον Ίλον Μασκ, το αφεντικό της Tesla, μπροστά από τον Τζεφ Μπέζος (Amazon) και τον Μπερνάρ Αρνό (LVMH).

Η Ινδία είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό δισεκατομμυριούχων (177).

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα είναι πλέον το διακριτικό αφεντικό μιας γιγάντιας εταιρείας εμφιαλωμένου ύδατος, ο Ζονγκ Σανσάν, ο οποίος ένα χρόνο νωρίτερα δεν περιλαμβανόταν στην κατάταξη των 100 μεγαλύτερων περιουσιών στον κόσμο. Η περιουσία του υπολογίζεται σε 85 δισεκ. δολάρια (70,71 δισεκ. ευρώ) μετά την είσοδο πέρυσι στο Χρηματιστήριο της εταιρείας του, της Nongfu Spring.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του καταλόγου Hurun, οι μεγαλύτερες περιουσίες της Κίνας δεν συνδέονται πλέον με την αγορά ακινήτων, έναν τομέα στον οποίο στηρίχθηκε για καιρό η ανάπτυξη της χώρας.

Οι επικεφαλής της Tencent (Ίντερνετ, βιντεοπαιγνίδια) και της ByteDance (ιδιοκτήτρια, μεταξύ άλλων, της εφαρμογής σύντομων βίντεο TikTok) βρίσκονται στη δεύτερη και την τρίτη θέση αντιστοίχως.

Ο Τζακ Μα, ο οποίος βρισκόταν για καιρό στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου των πλουσιότερων ανθρώπων της Κίνας, έπεσε στην τέταρτη θέση, με περιουσία που υπολογίζεται σε 55 δισεκ. δολάρια (45,75 δισεκ. ευρώ).

Η απώλεια του στέμματος από τον Τζακ Μα συμπίπτει με τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο όμιλός του, ο Alibaba, με τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές.

Στα τέλη του 2020, το Πεκίνο σταμάτησε την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του γίγαντα των πληρωμών Ant Group, θυγατρικής εταιρείας της Alibaba, η οποία επρόκειτο να αποτελέσει το μεγαλύτερο τέτοιο εγχείρημα όλων των εποχών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup