Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, τουλάχιστον 550.000 βρέφη υπέκυψαν μεταξύ του 2013 και του 2017 στις δέκα χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τους πολέμους, λόγω της ασιτίας, της έλλειψης υγιεινής ή πρόσβασης σε υγειονομική φροντίδα, ή ακόμη λόγω της άρνησης βοήθειας
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, τουλάχιστον 550.000 βρέφη υπέκυψαν μεταξύ του 2013 και του 2017 στις δέκα χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τους πολέμους, λόγω της ασιτίας, της έλλειψης υγιεινής ή πρόσβασης σε υγειονομική φροντίδα, ή ακόμη λόγω της άρνησης βοήθειας.
Συγκριτικά, περίπου 175.000 αντιμαχόμενοι σκοτώθηκαν την ίδια περίοδο στις χώρες που μελετήθηκαν από τη Σώστε τα Παιδιά: το Αφγανιστάν, την Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Συρία, το Ιράκ, το Μαλί, τη Νιγηρία και τη Σομαλία.
Τα παιδιά αυτά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πέθαιναν αν δεν είχαν γεννηθεί σε ζώνες που πλήττονται από τις συρράξεις, εξηγεί η Σώστε τα Παιδιά, η οποία δίνει στη δημοσιότητα την έκθεση στο περιθώριο της ετήσιας Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Η Διάσκεψη θα διαρκέσει ως την Κυριακή με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτικών, διπλωματών, στρατιωτικών και επιστημόνων από περίπου σαράντα χώρες.
«Όταν οι κανόνες του πολέμου παραβιάζονται, η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι σαφής και να ξεκαθαρίζει πως αυτό δεν είναι ανεκτό και οι δράστες αυτών των πράξεων θα λογοδοτούν», προσθέτει η Τόρνινγκ-Σμιτ.
Η ΜΚΟ προτρέπει μεταξύ άλλων τις κυβερνήσεις αλλά και τις ένοπλες οργανώσεις να δεσμευθούν να μη στρατολογούν μαχητές κάτω των 18 ετών και να αποφεύγουν τη χρήση εκρηκτικών σε κατοικημένες περιοχές.