Με την πολωνική ρητορική συντάσσονται Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ που κατηγορούν τη Λευκορωσία ότι χειραγωγεί την εισροή μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Την ίδια ώρα, η ζωή και οι τύχες εκατοντάδων μεταναστών κρέμονται σε μια κλωστή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ τάσσονται ουσιαστικά στο πλευρό της Πολωνίας, δείχνοντας με το δάχτυλο τη Λευκορωσία, την οποία και κατηγορούν ότι κρύβεται από την αυξημένη παρουσία μεταναστών στα πολωνικά σύνορα.
Η Κομισιόν έβαλλε κατά του Λουκασένκο ότι χρησιμοποιεί ανθρώπους ως πιόνια, τροφοδοτώντας την εισροή μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος με απώτερες πολιτικές σκοπιμότητες, με την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν να απειλεί με εκτεταμένες κυρώσεις αν δεν σταματήσει να "θέτει σε κίνδυνο τις ζωές τους".
"Καλώ τα κράτη μέλη να εγκρίνουν επιτέλους το διευρυμένο καθεστώς κυρώσεων στις αρχές της Λευκορωσίας που είναι υπεύθυνες για αυτήν την υβριδική επίθεση. Η ΕΕ θα διερευνήσει ειδικότερα τον τρόπο επιβολής κυρώσεων, μεταξύ άλλων μέσω της μαύρης λίστας, αεροπορικών εταιρειών τρίτων χωρών που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ανθρώπων".
Η ΕΕ κατηγορεί τον Λευκορώσο πρόεδρο ότι μεταφέρει αεροπορικώς στο Μινσκ μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική τους οποίους κατόπιν στέλνει να περάσουν με τα πόδια τα σύνορα με χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν στην κυβέρνησή του οι Βρυξέλλες εξαιτίας της καταστολής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά της, η Πολωνία, καθώς αυξάνει ραγδαία την ασφάλεια στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, ανέφερε στον επίσημο ιστότοπο της κυβέρνησης ότι "μεγάλες ομάδες μεταναστών συγκεντρώθηκαν στα σύνορα υπό τον πλήρη έλεγχο του στρατού και των αρχών της Λευκορωσίας".
Η Πολωνία βλέπει στην παρουσία μεταναστών μία προσπάθεια 'εκδίκησης" από πλευράς Λουκασένκο, καθώς, όπως αναφέρει πρόκειται για "τεχνητή μεταναστευτική ροή με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας μας".
Μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι "απέτρεψε απόπειρα παράνομης εισόδου, χθες Δευτέρα".
Την ίδια ώρα, η τύχη των ανθρώπων που έχουν μείνει αβοήθητη στα σύνορα παραμένει άγνωστη. Πηγές ανθρωπιστικών οργάνωσεων αναφέρουν ότι οι πρόσφυγες αφήνονται για μέρες και χωρίς φαγητό και νερό και ότι ρισκάρουν τη ζωή τους για να βρεθούν εντός ευρωπαϊκού εδάφους, με την ΕΕ και την Πολωνία να υψώνουν "τείχος" για να αποτρέψουν την είσοδο.
A section of the barbed wire fence has been removed. Polish servicemen formed a human shield to cover the hole and are trying to scare migrants off with a helicopter. The crowd is chanting “Germany!” pic.twitter.com/P99Yd9SRdO
— Tadeusz Giczan (@TadeuszGiczan) November 8, 2021
Γερμανία: "Να λάβουμε μέτρα για την αποτροπή μαζικής εισροής"
Η Γερμανία κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να «λάβει μέτρα» για να συμβάλει στην αποτροπή της μαζικής εισροής μεταναστών, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας.
«Η Πολωνία ή η Γερμανία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ολομόναχες» το πρόβλημα, τόνισε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ στην ταμπλόιντ εφημερίδα Bild, καλώντας την ΕΕ να σχηματίσει «κοινό μέτωπο».
«Οφείλουμε να βοηθήσουμε την πολωνική κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της. Αυτό θα έπρεπε να είναι υπόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Καλώ τώρα να ληφθούν μέτρα», επέμεινε.
Απηύθυνε την παρότρυνση αυτή αφού η Πολωνία ανακοίνωσε ότι απέτρεψε την προσπάθεια εκατοντάδων μεταναστών να περάσουν παράνομα τα σύνορά της με τη Λευκορωσία και ότι χιλιάδες ακόμη έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό το τμήμα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
«Φοβόμαστε ότι δεν θα υπάρξει παρά κλιμάκωση αυτού του είδους των ενεργειών στα πολωνικά σύνορα στο εγγύς μέλλον, και ότι θα έχει ένοπλη φύση», πέταξε χθες στον Τύπο ο Πιοτρ Μίλερ, εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης.
Ο Χορστ Ζεεχόφερ τόνισε πως υποστηρίζει την απόφαση της Πολωνίας να υψώσει τείχος στα σύνορα με τη Λευκορωσία.
«Δεν μπορούμε να επικρίνουμε (...) την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», είπε.
«Χωρίς τη χρήση πυροβόλων όπλων ασφαλώς, αλλά διαφορετικών διαθέσιμων μέσων», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Αντιμέτωπη με τη μεγεθυνόμενη κρίση, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάλεσε από την πλευρά της χθες Δευτέρα τα κράτη μέλη της ΕΕ να εγκρίνουν την επιβολή νέων κυρώσεων.
«Η εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς είναι απαράδεκτη», έκρινε η πρόεδρος της Κομισιόν σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα (24907637).
Πέρα από την επιβολή νέων κυρώσεων στο Μινσκ, τόνισε πως η ΕΕ «θα εξετάσει το πώς θα επιβάλει κυρώσεις σε αεροπορικές εταιρείες τρίτων χωρών» που μεταφέρουν μετανάστες στη Λευκορωσία.
Η Γερμανία, που γειτονεύει με την Πολωνία, καταγράφει μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών και των προσφύγων από τη Λευκορωσία. Μόνο τον Οκτώβριο, έφθασαν τους 5.000, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές.
Το Βερολίνο αντέδρασε ενισχύοντας τους ελέγχους στα σύνορα με την Πολωνία και αναπτύσσοντας επιπλέον αστυνομικούς σε αυτά.
«Η Γερμανία θα μπορούσε πολύ γρήγορα να στείλει δυνάμεις της αστυνομίας για να βοηθήσουν την Πολωνία, εάν αυτό επιθυμεί» η Βαρσοβία, είπε εξάλλου στην Bild ο Στέφαν Μάγερ, ανώτερο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.
Την ίδια ώρα πάντως, αντιφασιστικές οργανώσεις απειλούν να αποτρέψουν τους εορτασμούς για την Ημέρα Ανεξαρτησίας στη Βαρσοβία (11 Νοεμβρίου)
As Poland faces an unprecedented threat on its eastern border, a threat now comes from the West, with German radicals from Antifa announcing they will disrupt the Independence Day celebrations on the 11th of November in Warsaw.
— Visegrad 24 🇨🇿🇭🇺🇵🇱🇸🇰 (@visegrad24) November 8, 2021
🇵🇱-🇩🇪 pic.twitter.com/OsgJcW9Vuj
Πηγή: News247.gr