Συνεχείς είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Τουρκία με αφορμή την οικονομική κρίση και τα αρνητικά ρεκόρ της λίρας που το ένα μετά το άλλο βυθίζουν τη χώρα σε βαθιά ύφεση και αβεβαιότητα. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου σε πρόσφατη ανάρτηση που έκανε στο twitter ανέφερε πως ο πληθωρισμός στην Κωνσταντινούπολη είναι 50,18% και παρουσίασε αυξήσεις τιμών σε πολύ βασικά προϊόντα.
Το κόστος ζωής στην πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, έχει αυξηθεί κατά 50,18 τοις εκατό τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Υπηρεσία Σχεδιασμού της Κωνσταντινούπολης του δήμου.
Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, TÜİK’in gerçek enflasyon rakamlarını milletten gizlediğini gözler önüne serdi.
— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) December 5, 2021
İşte planlama ajansımızın verilerine göre, İstanbul’daki gerçek enflasyon! https://t.co/zL5ATM5wyD
Η ασταθής λίρα, η οποία έφτασε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ την περασμένη εβδομάδα, οδηγεί τις τιμές υψηλότερα, καθιστώντας τα καύσιμα, τις εισαγωγές και τα είδη καθημερινής χρήσης πιο ακριβά στη χώρα, η οποία βασίζεται σε εισαγόμενες πρώτες ύλες. Τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις.
Το ενοίκιο στην Κωνσταντινούπολη έχει σημειώσει αύξηση 71,43% από πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ το υγροποιημένο φυσικό αέριο και το αλεύρι έχουν σημειώσει αύξηση τιμών κατά 102 και 109%, αντίστοιχα.
Οι τιμές των αυγών, του κόκκινου κρέατος και του ψωμιού στη μεγαλούπολη αυξήθηκαν κατά 35-40% κατά την ίδια χρονική περίοδο, ενώ το χαρτί υγείας σημείωσε αύξηση 90%.
Οι Financial Times ανέφεραν ότι η Τουρκία μπορεί να οδεύει προς τον υπερπληθωρισμό, εάν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνηθεί να εγκαταλείψει την ανορθόδοξη άποψή του περί διατήρησης χαμηλών επιτοκίων.
Ερντογάν: Το θέμα δεν είναι το δολάριο, ούτε το επιτόκιο
Ο Τούρκος πρόεδρος στο μεταξύ σε εκδήλωση που συμμετείχε το Σάββατο μαζί με τη σύζυγό του Εμινέ, αναφερόμενος στην άνοδο του δολαρίου, υπενθύμισε την κρίση του 2008 και είπε πως «αρκεί να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να δούμε την εικόνα από τη σκοπιά της λογικής, της κατανόησης και της συνείδησης για να καταλάβουμε ότι το θέμα εδώ δεν είναι το δολάριο και το επιτόκιο. Δεν είναι αυτό το θέμα».
Πηγή: Ethnos.gr