Ομιχλώδες τοπίο από τη Μόσχα για τις απώλειες προσωπικού και βαρέως οπλισμού - Οι Ουκρανοί μετρούν τις απώλειες σε 15.000 Ρώσους στρατιώτες - «Καθηλωμένος» ο ρωσικός στρατός, εγκαθιστά νάρκες στα πέριξ του Κιέβου
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο Guardian, η Komsomolskaya Pravda παραβιάστηκε τη Δευτέρα με αποτέλεσμα οι χάκερ να δημοσιεύσουν μία ψευδή ιστορία για τους θανάτους Ρώσων στρατιωτικών στην Ουκρανία τους οποίους μέτρησαν να είναι κάτι λιγότερο από 10.000 και συγκεκριμένα, 9.861 στρατιώτες.
Όπως αναφέρει ο Αλεξάντερ Γκαμόφ, ανταποκριτής της εφημερίδας στο Κρεμλίνο το άρθρο ήταν ψεύτικο και διαγράφηκε μετά από λίγα λεπτά. Το Reuters δε, αναφέρει ότι ο Γκαμόφ έδωσε την εξήγηση για την ιστορία, την οποία δημοσίευσαν πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης, στην καθημερινή τηλεδιάσκεψη του Κρεμλίνου, αφού ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει το περιστατικό.
Komsomolskaya Pravda, the pro-Kremlin tabloid, says that according to Russian ministry of defense numbers, 9,861 Russian soldiers died in Ukraine and 16,153 were injured. The last official Russian KIA figure, on March 2, was 498. Fascinating that someone posted the leaked number. pic.twitter.com/LHrBWIQ49z
— Yaroslav Trofimov (@yarotrof) March 21, 2022
Αν και η ουκρανική πλευρά υποστηρίζει ότι οι απώλειες των Ρώσων είναι ακόμα μεγαλύτερες και ξεπερνούν τις 15.000, το δημοσίευμα προκάλεσε σοκ. Και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι λίγο αργότερα αποσύρθηκε. Επιβεβαιώνεται έτσι το τεράστιο κόστος που έχει για τον Πούτιν η εισβολή ακόμα και στο στρατιωτικό πεδίο, παρά την προφανή υπεροχή στρατιωτικών συσχετισμών που διαθέτει η Ρωσία.
❗️Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 22.03 / The total combat losses of the enemy from 24.02 to 22.03 ➡️ https://t.co/rVGY2RRdee pic.twitter.com/HOwKxblepG
— Defence of Ukraine (@DefenceU) March 22, 2022
Την ίδια ώρα, σε κρίσιμο σημείο καμπής βρίσκεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς οι μεγάλες καθυστερήσεις αλλά και οι απώλειες που έχει υποστεί ο στρατός του Βλαντιμίρ Πούτιν οδηγούν τη Μόσχα σε αναθεώρηση του μέχρι τώρα σχεδιασμού.
Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών των ΗΠΑ στην ημερήσια αναφορά του, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έκαναν καμία σημαντική προέλαση στις 21 Μαρτίου, ενώ βορειοδυτικά και βορειοανατολικά του Κιέβου συνέχισαν να βομβαρδίζουν την πόλη και να ενισχύουν τις αμυντικές θέσεις. Χωρίς να διεξάγουν μεγάλες επιθετικές επιχειρήσεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να πιέζουν τον θύλακα της Μαριούπολης και πραγματοποίησαν αρκετές ανεπιτυχείς επιθέσεις στις Περιφέρειες Λουχάνσκ και Ντόνετσκ, αλλά δεν εξαπέλυσαν καμία επιθετική επιχείρηση γύρω από τη Χερσώνα. Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν καμία επιθετική επιχείρηση προς τις πόλεις Τσερνίχιβ, Σούμι ή Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας τις τελευταίες 24 ώρες.
Η «αμυντική» στάση των Ρώσων
Εδώ και αρκετές ημέρες έχει σταματήσει η προέλαση των Ρώσων οι οποίοι βλέπουν τον ανεφοδιασμό τους να μην πετυχαίνει και μένουν βορά στις αντεπιθέσεις των Ουκρανών οι οποίοι καταστρέφουν βαρύ οπλισμό.
Οι δυσκολίες αυτές που αντιμετωπίζει η Ρωσία έχουν οδηγήσει τις μονάδες στο πεδίο της μάχης να λαμβάνουν πιο αμυντική στάση, όπως συμβαίνει στα πέριξ του Κιέβου. Σύμφωνα με εικόνες οι οποίες δημοσιεύονται στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι δυνάμεις του Κρεμλίνου εμφανίζονται να σκάβουν αμυντικές τοποθεσίες γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, τοποθετώντας δε και νάρκες.
Σύμφωνα με τους Times, μια στρατιωτική πηγή είπε στην εφημερίδα ότι η ναρκοθέτηση ήταν μέρος της νέας «αμυντικής στάσης» της Ρωσίας και «υποδεικνύει ότι βρίσκονται σε αυτήν για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Όπως αναφέρει η Daily Mail μάλιστα, αναλυτές επεσήμαναν στο Associated Press ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί δυτική βοήθεια για να αντιμετωπίσει το τεράστιο έργο της εξουδετέρωσης εκρηκτικών μόλις τελειώσει ο πόλεμος. «Ένας τεράστιος αριθμός οβίδων και ναρκών έχουν εκτοξευθεί στην Ουκρανία και ένα μεγάλο μέρος δεν έχει εκραγεί, παραμένουν κάτω από τα ερείπια και αποτελούν πραγματική απειλή. Θα χρειαστούν χρόνια, όχι μήνες, για να τα εκτονώσουμε», είπε σχετική πηγή.
Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν επίσης τοποθετήσει νάρκες σε γέφυρες, αεροδρόμια και άλλες βασικές υποδομές για να εμποδίσουν τους Ρώσους να τις χρησιμοποιήσουν. «Δεν θα μπορέσουμε να αφαιρέσουμε τις νάρκες από όλη αυτή την επικράτεια, γι' αυτό ζήτησα από τους διεθνείς εταίρους και τους συναδέλφους μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να προετοιμάσουν ομάδες εμπειρογνωμόνων για να ναρκοθετήσουν τις περιοχές μάχης και τις εγκαταστάσεις που δέχθηκαν βομβαρδισμό. », ανέφερε η παραπάνω πηγή.
Το νέο μήνυμα Ζελένσκι και η βοήθεια της Δύσης
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι διαμήνυσε και πάλι αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι η χώρα του δεν δέχεται τελεσίγραφα, δεν πρόκειται να παραδώσει εδάφη και πως όποια συμφωνία υπάρξει θα τεθεί σε δημοψήφισμα στον ουκρανικό λαό. Και επέμεινε σε μία συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι διαπραγματεύσεις σε αυτή τη φάση πάντως φαίνεται να έχουν καταρρεύσει, καθώς δεν υπάρχει σημείο επαφής των δύο πλευρών, μετά τα ρωσικά τελεσίγραφα και χθες Δευτέρα ούτε έγινε κάποια συνάντηση, ούτε ανακοινώθηκε νέος γύρος συνομιλιών.
Russia has launched several deadly missile attacks on Ukraine's capital Kyiv, leaving many residents homeless. pic.twitter.com/2xmr9j4bTw
— DW News (@dwnews) March 22, 2022
Εφόσον επιβεβαιωθεί πλήρως η κίνηση αυτή και η Ουκρανία αυξήσει την αμυντική της ικανότητα, καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη η επίτευξη των στόχων της ρωσικής εισβολής, με ό,τι σημαίνει αυτό: είτε την κλιμάκωση των επιχειρήσεων από μέρους του Κρεμλίνου, είτε με την επιτάχυνση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για έναν συμβιβασμό, πριν ξεφύγει εντελώς η κατάσταση.
Russian forces are yet to make much progress in their bid to take the Ukrainian capital, but are upping their bombardment of surrounding areas.
— Sky News (@SkyNews) March 21, 2022
Sky's @AlexCrawfordSky and team were in a village north of Kyiv, where shelling has destroyed homes.https://t.co/8DkGcUDlir pic.twitter.com/hiuB9maLw9
Ο Ζελένσκι διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να παραδώσει εδάφη και πόλεις: «δεν δίνουμε ούτε το Κίεβο, ούτε το Χάρκοβο, ούτε τη Μαριούπολη» τόνισε, προσθέτοντας με νόημα: «Μας έχουν αφήσει ένα τελεσίγραφο με διάφορα σημεία. "Ακολουθήστε το και τότε θα τελειώσουμε τον πόλεμο" μας λένε. Η Ουκρανία δεν μπορεί να αποδεχτεί το τελεσίγραφο της Ρωσίας».
Η Ουκρανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε δε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πάνε καλά. Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι δήλωσε στο BBC ότι «η Ρωσία δεν είναι σοβαρή για τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Χρησιμοποιούσαν αυτές τις συνομιλίες ως τρόπο για να αποσπάσουν την προσοχή από το τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης. Δεν συζητάς για ειρήνη και βομβαρδίζεις πόλεις σε μεγάλη κλίμακα ταυτόχρονα» δήλωσε ο ουκρανός αξιωματούχος.
Πάντως ενδεικτική της κλιμάκωσης που μπορεί να πάρει ο πόλεμος είναι και η δήλωση που φέρεται να έκανε, σε καθεστώς ανωνυμίας βέβαια, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος θεωρεί ότι η Λευκορωσία ενδέχεται να επιτεθεί στην Ουκρανία και ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο Λευκορωσικό έδαφος. Αποκάλυψε δε ότι το ΝΑΤΟ ανησυχεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.