Νέα αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων covid-19 καταγράφηκε στη Σανγκάη, παρά το μερικό lockdown που έχει επιβληθεί στην οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, λόγω του οποίου οι κάτοικοι της πόλης έχουν σπεύσει στα σούπερ μάρκετ.
Η μητρόπολη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες επίκεντρο της επιδημίας στην Κίνα, με την covid-19 να βρίσκεται σε έξαρση λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορονοϊού.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο εντοπίστηκαν στη Σανγκάη 4.477 νέες μολύνσεις, έναντι 3.500 που ανακοίνωσε χθες Δευτέρα. Σε όλη την Κίνα ο αριθμός των κρουσμάτων πλησίασε τις 7.000.
Ο αριθμός αυτός είναι μικρός σε σχέση με τους απολογισμούς που ανακοινώνουν καθημερινά άλλες χώρες του κόσμου, όμως η Κίνα ανακοίνωνε επισήμως ότι είχε σχεδόν εξαλείψει την επιδημία στο έδαφός της από την άνοιξη του 2020 και έκτοτε κατέγραφε μερικές δεκάδες κρούσματα καθημερινά.
Οι αρχές διεξάγουν μαζικά διαγνωστικά τεστ σε μια προσπάθεια να ανασχέσουν την εξάπλωση της επιδημίας: μέσα σε μία ημέρα υποβλήθηκαν σε τεστ 8,26 εκατομμύρια κάτοικοι της Σανγκάης, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Από χθες Δευτέρα έχει επιβληθεί τετραήμερο lockdown στο ανατολικό τμήμα της Σανγκάης. Την 1η Απριλίου θα ακολουθήσει το δυτικό τμήμα της πόλης.
Οι αρχές εξήγησαν ότι επέλεξαν να επιβάλουν lockdown δύο φάσεων προκειμένου να αποφύγουν τις οικονομικές επιπτώσεις ενός πλήρους κλεισίματος της πόλης.
Μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων την Κυριακή το βράδυ χιλιάδες κάτοικοι της Σανγκάης έσπευσαν στα σούπερ μάρκετ.
Ράφια και πάγκοι άδειασαν, με πολλά καταστήματα να μοιάζουν λεηλατημένα.
«Η τιμή των προϊόντων αυξάνει και οι άνθρωποι πανικοβάλλονται», δήλωσε ο Γιανγκ ένας συνταξιούχος.
Στο ανατολικό τμήμα της Σανγκάης, το Πουντόνγκ, που μπήκε σε lockdown από χθες, βρίσκεται το κεντρικό αεροδρόμιο της πόλης και η διάσημη επιχειρηματική συνοικία με τους τεράστιους ουρανοξύστες.
Από την Παρασκευή τα περιοριστικά μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή στο Πούξι, το δυτικό τμήμα της Σανγκάης.
Μέχρι πρότινος, οι αρχές της κινεζικής πόλης προσπαθούσαν να αποφύγουν το πλήρες lockdown, προκειμένου να μην πλήξουν την οικονομία, υιοθετώντας πιο στοχευμένα μέτρα, όπως 48ωρα lockdown σε συγκεκριμένα κτίρια κατοικιών.
Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, πολλά εκθεσιακά κέντρα στην πόλη έχουν μετατραπεί σε χώρους καραντίντας.
Περισσότερα από 2.000 χιλιόμετρα πιο μακριά, εκατομμύρια κάτοικοι επίσης βρίσκονται σε καραντίνα στη βορειοανατολική Κίνα.
Η επαρχία Τζιλίν, στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, είναι μία από τις επαρχίες της Κίνας που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν δημιουργηθεί 19 νοσοκομεία εκστρατείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ