Κόσμος

Ουκρανία: Η τελική μάχη στο Ντονμπάς, η έκκληση Ζελένσκι σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία και η ειρωνεία για Πούτιν

Ουκρανία: Η τελική μάχη στο Ντονμπάς, η έκκληση Ζελένσκι σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία και η ειρωνεία για Πούτιν

Σφίγγει ο κλοιός των Ρώσων με συγκέντρωση δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία - Νέα επίθεση Μπάιντεν σε Πούτιν

Τις χειρότερες στιγμές από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που συμπληρώνει σήμερα επτά εβδομάδες, ετοιμάζεται να ζήσει η χώρα, με την ανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς να μετατρέπεται στο πεδίο της τελικής αναμέτρησης. Και το ερώτημα, από την απάντηση του οποίου ίσως κριθεί η έκβαση του πολέμου είναι εάν και πόσο αποφασιστική θα είναι η δυτική στρατιωτική βοήθεια στην ουκρανική άμυνα.

Ο Ζελένσκι εναποθέτει τις ελπίδες του στη βοήθεια που θα στείλουν κυρίως τρεις μεγάλες δυτικές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γερμανία. Γι’ αυτό και επαίνεσε τη νύχτα τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε για γενοκτονία που διαπράττουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία, ενώ κάλεσε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να επισκεφτεί το Κίεβο.

Satellite images of the almost 8 mile long Russian military convoy of trucks, armored vehicles, towed artillery and support equipment that was seen in the Video moving south through Velykyi Burluk, east of Kharkiv. This was from 8th April. Pics via @Maxar. #Ukraine #Russia #Putin pic.twitter.com/ox4csT2BJI

— raging545 (@raging545) April 10, 2022
Παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος σχολίασε με σαρκαστικό ύφος τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τις δηλώσεις του ότι η ρωσική «στρατιωτική επιχείρηση πάει σύμφωνα με το σχέδιο». «Για να είμαστε ειλικρινείς, κανένας στον κόσμο όλο δεν καταλαβαίνει πώς τους κατέβηκε αυτό το σχέδιο, που προβλέπει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών τους μέσα σε κάτι περισσότερο από έναν μήνα. Ποιος ακριβώς το ενέκρινε;» σημείωσε στο νυχτερινό του διάγγελμα ο Ζελένσκι. Μάλιστα διερωτήθηκε πόσους θανάτους ρώσων στρατιωτικών θα θεωρούσε αποδεκτές απώλειες ο Πούτιν, σημειώνοντας ότι η Ρωσία έχασε σε 48 ημέρες περισσότερους άνδρες απ’ όσους θρήνησε κατά τη διάρκεια του δεκαετούς πολέμου στο Αφγανιστάν.

«Πρέπει να καταλάβουμε πως δεν έχουν κολλήσει όλα τα ρωσικά άρματα μάχης στα χωράφια, δεν το σκάνε όλοι οι στρατιώτες από τα μέτωπα, δεν είναι όλοι οι στρατιώτες κληρωτοί που δεν ξέρουν ούτε πώς να κρατήσουν το όπλο τους. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τους φοβόμαστε, σημαίνει πως δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε τα κατορθώματα των μαχητών μας, του στρατού μας» συνέχισε σε ανάλογο ύφος.

Πάντως δεν επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έκανε χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να διενεργηθεί έρευνα στην πόλη αφού οι μάχες εκεί συνεχίζονται. Τόνισε ωστόσο ότι οι απειλές από τη Μόσχα για χρήση τέτοιων όπλων σημαίνει ότι η Δύση πρέπει να αναλάβει δράση τώρα για να αποτρέψει το ενδεχόμενο.

Συγκέντρωση δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία
Οι ρώσοι ενισχύουν με τεράστιες δυνάμεις το μέτωπο στην περιοχή του Ντονμπάς, την αυτονόμηση της οποίας έχουν αναγνωρίσει ήδη πριν την εισβολή, με τους Ουκρανούς να οργανώνουν την άμυνά τους, συγκεντρώνοντας εκεί το κύριο μέρος του στρατού τους, τώρα που δεν έχουν την πίεση στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις στα δυτικά και κεντρικά της χώρας.

Οι βομβαρδισμοί και οι μάχες έχουν ενταθεί εδώ και μερικά 24ωρα, αλλά η κυρίως επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις αναμένεται από μέρα σε μέρα, με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, φοβούμενοι την ολοκληρωτική ισοπέδωση πόλεων και υποδομών.
Η Μόσχα στέλνει μεγάλες φάλαγγες στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, που αποτελούν το Ντονμπάς, ενώ το Κίεβο ενισχύει την άμυνα, περιμένοντας όμως και τη βοήθεια από τη Δύση, καθώς υστερεί στρατιωτικών μέσων έναντι του αντιπάλου.

Το απόγευμα της Τρίτης και πριν ο Τζο Μπάιντεν κατηγορήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν για γενοκτονία στην Ουκρανία, ο αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για τη στρατιωτική ενίσχυση τους Κιέβου και έκαναν γνωστό ότι θα επισπεύσουν τις σχετικές ενέργειες.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη επίσπευσης της βοήθειας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της στρατιωτικής και της οικονομικής στήριξης, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζονται για άλλη μια ρωσική επίθεση στο ανατολικό τμήμα της χώρας», έγινε γνωστό από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Αργότερα το βράδυ, ο Ζελένσκι κάλεσε τον διστακτικό μέχρι ως προς την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για επίσκεψη στο Κίεβο. Ελπίζει έτσι ότι θα πείσει τον ηγέτη της Γερμανίας να ενισχύσει τη στρατιωτική βοήθεια, ενόψει της μεγάλης μάχης στο Ντονμπάς.

Την πρόσκληση στον Σολτς μετέφερε ο Ουκρανός πρεσβευτής στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ, τονίζοντας παράλληλα τη θέση της κυβέρνησής του ότι περιμένει από τη Γερμανία να στείλει άρματα μάχης, συστήματα πυροβολικού και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Η ως τώρα θέση του Σολτς είναι ότι η Γερμανία θα κινηθεί σε αυτό το θέμα σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειωτέον ότι όπλα στέλνουν αυτές τις ημέρες στην Ουκρανία χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Τσεχία, αλλά την αποφασιστική βοήθεια το Κίεβο την αναμένει από τις ισχυρές χώρες της Δύσης.

Η νέα επίθεση Μπάιντεν σε Πούτιν

Αίσθηση στο μεταξύ έκανε τη νύχτα, η νέα σφοδρή επίθεση του Τζο Μπάιντεν στον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο αποκάλεσε δικτάτορα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για πρώτη φορά για «γενοκτονία», που συντελείται στην Ουκρανία από τους Ρώσους.

Λίγο αργότερα, σε ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρέμβαση Μπάιντεν. «Αλήθειες από έναν αληθινό ηγέτη… το να λες τα πράγματα με τ' όνομά τους είναι απαραίτητο για να αντισταθείς στο κακό» έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Οι δηλώσεις Μπάιντεν είναι πιθανό να έγιναν και ως έμμεση απάντηση στα όσα είχε υποστηρίξει το μεσημέρι της Τρίτης ο ρώσος πρόεδρος, ο οποίος παραδέχθηκε μεν ότι αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι μια τραγωδία, αλλά υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή από το να προχωρήσει στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση για να υπερασπίσει τη χώρα του μακροπρόθεσμα και πως γι’ αυτό το λόγο οι στόχοι του «είναι σαφείς και ευγενείς. Κατηγόρησε δε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να απειλήσουν τη Ρωσία.

Ο Πούτιν διαμήνυσε μάλιστα στη Δύση ότι η προσπάθεια απομόνωσης της Ρωσίας με τις οικονομικές κυρώσεις έχει αποτύχει. Κατά τον ρώσο πρόεδρο «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία προχωράει όπως έχει σχεδιαστεί», ενώ χαρακτήρισε fake τις «εικόνες από την Μπούτσα».

Σημαντική ήταν η αποστροφή στις δηλώσεις Πούτιν ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία είναι σε αδιέξοδο, κατηγορώντας το Κίεβο ότι έχει απομακρυνθεί από τις συμφωνίες που έγιναν κατά την διάρκεια των επαφών στην Κωνσταντινούπολη.

Πάντως ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Ουκρανών Μιχαήλο Ποντολιάκ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την Ρωσία είναι σκληρές αλλά συνεχίζονται σε επίπεδο ομάδων εργασίας και ότι η Μόσχα προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ ROMAN PILIPEY

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup