Με την ενεργειακή κρίση να μετατρέπεται σε εφιάλτη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση προβληματίζεται για τα μέτρα που τελικά θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ καθώς τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και άλλα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, έχουν βάλει στοπ στην παροχολογία, ξεκαθαρίζοντας ότι τα μέτρα ενίσχυσης θα είναι μετρημένα και στοχευμένα, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος είναι περιορισμένος.
Όπως μετέδωσε στο OPEN, η Σοφία Φασουλάκη, την Τετάρτη αναμένεται να «κλειδώσει» οριστικά το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο που έρχεται. Φυσικά θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα που θα αφορούν τα νοικοκυριά, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι επιπλέον μέτρα θα αφορούν κυρίως τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Τα μέτρα αυτά θα επικεντρώνονται τόσο στις υψηλές τιμές φυσικού αερίου όσο και σε εκείνες του ρεύματος.
Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε ότι το απόγευμα της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης κρίσεων για το θέμα της ενέργειας στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε αυτή την σύσκεψη αναμένεται να αναλυθούν όλα τα σενάρια σχετικά με τις εξελίξεις, την εφοδιαστική αλυσίδα και την επικαιροποίηση των δράσεων, ώστε να μην υπάρξει ζήτημα ενεργειακής επάρκειας.
Καμπανάκι από Οικονόμου
Καμπανάκι ήχησε αναφορικά με τα ενεργειακά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Συγκεκριμένα, προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα δοκιμαστούν σκληρά οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, καθώς υπάρχει τεράστια ανισορροπία στην παγκόσμια οικονομία. Όπως είπε η αντιμετώπισή της κριτής απαιτεί κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, μιας και καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί μόνη της να καλύψει όλα τα κενά των κρίσεων. «Η Ρωσία επιδιώκει την ένταση οικονομικής πίεσης, και την πρόκληση πολιτικής αστάθειας σε όσες χώρες εμποδίζουν τα σχέδιά της», σημείωσε χαρακτηριστικά και κάλεσε την Ευρώπη να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά. «Στην Ελλάδα θα είναι παρατεταμένη η δοκιμασία της κοινωνίας, εύκολες και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο η χώρα μας θα συνεχίσει την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου στήριξης εξαντλώντας δημοσιονομικά περιθώρια«Το καλοκαίρι δημιουργήθηκε πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος από την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την ανάπτυξη, σε συνδυασμό με καλή πορεία τουρισμού μας», ξεκαθάρισε αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα.
Μοντέλο Fuel Pass στο επίδομα θέρμανσης
Όπως μετέδωσε στο OPEN, ο Βασίλης Τσεκούρας, ένα από τα μέτρα που φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» ενόψει ΔΕΘ είναι η αύξηση των κονδυλίων για το επίδομα θέρμανσης. Όπως σημείωσε, εάν ξεκινούσε σήμερα Δευτέρα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του θα πλησίαζε το 1,70 ευρώ ανά λίτρο, τιμή η οποία είναι φυσικά απαγορευτική για τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, η αύξηση της επιδότησης για το επίδομα θέρμανσης μπορεί να ακουμπήσει ακόμα και το 20%. Το κονδύλι δηλαδή δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμα και τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ το εισοδηματικό όριο να είναι αντίστοιχο με εκείνο του Fuel Pass 2 δηλαδή στα 45.000 ευρώ.
Τα μέτρα που έχουν ήδη κλειδώσει
Κλειδωμένα μέτρα που θα ανακοινωθούν στην ΔΕΘ θα πρέπει επίσης να θεωρούνται:
- Επιδότηση λογαριασμών ρεύματος, η οποία συμβαίνει τους τελευταίους μήνες
- Επιδότηση λογαριασμών φυσικού αερίου, την οποία έχουν προαναγγείλει κυβερνητικά στελέχη
- Νέα επιταγή ακρίβειας που μπορεί να φτάσει και τα 250 ευρώ αν βρεθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος